Ls400 please help - starter? - ClubLexus - Lexus Forum Discussion


LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) Discussion topics related to the 1990 - 2000 Lexus LS400

Ls400 please help - starter?

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-20-14, 03:11 PM   #1
tlewis
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: nc
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Talking Ls400 please help - starter?

I have a 1999 Lexus ls400 will not crank just one click. The vehicle will crank after numerous attempts.After it cranks it will continue to crank. But if it sits for a short time. Problem repeats itself, just replaced starter but when I took old starter and had it tested it was good, battery as well. Have not put manifold back on yet. I would be greatful for any advice? What else could be wrong?

Last edited by RA40; 01-22-14 at 11:29 AM. Reason: descriptive title
tlewis is offline   Reply With Quote
Old 01-20-14, 04:54 PM   #2
Gene01
Lexus Test Driver
 
Join Date: Jan 2012
Location: CA
Posts: 832
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It sounds like you have a fault in the contactor (points which are connected by the solenoid when it is pulled in).
However, it would be good to do a small amount of troubleshooting before replacing anything.
You will need a voltmeter - it does not have to be digital or even highly accurate. Harbor Freight sells a very cheap one which will do fine for this purpose. It goes on sale for $2.99 or even free sometimes.
Check the battery voltage, first while doing nothing, then while cranking. If that looks good, check the cable, connectors, grounds, etc, and finally, check the voltage at the solenoid itself.
It is fairly common to have a bad battery even when it is quite new. It is also common for the cable (especially the positive one) to have a corroded connection where the positive clamp is fastened to the cable.
Gene01 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-14, 05:34 PM   #3
LScowboyLS
Lexus Champion
 
Join Date: Dec 2011
Location: Birmingham, AL
Posts: 4,078
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

the part that goes bad in the starter is not the starter motor itself, it is the solenoid contacts/plunger assembly
LScowboyLS is offline   Reply With Quote
Old 01-22-14, 10:54 AM   #4
tlewis
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: nc
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I went ahead and replace battery terminals and terminals two relays put manifold and engine back together it cranks and runs fine thanks a lot for the info and help
tlewis is offline   Reply With Quote
Old 01-22-14, 09:19 PM   #5
Gene01
Lexus Test Driver
 
Join Date: Jan 2012
Location: CA
Posts: 832
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It's always great to hear that a problem was solved. Congratulations!
Gene01 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-14, 10:47 AM   #6
tlewis
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: nc
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

earlier I posted after replacing starter in 1999 ls400 the vehicle cranked and ran fine.recently I went to pull vehicle out of the garage. there is a very loud knock coming from engine when I press on throttle. did not pick or up on this earlier because I only allowed vehicle to idle which sounded fine. it is when I press on throttle the knock was heard. does anybody have any insight on what I could have done wrong?this knock was not present before I replaced starter.
tlewis is offline   Reply With Quote
Old 02-09-14, 02:40 PM   #7
billydpowe
Lexus Champion
iTrader: (1)
 
billydpowe's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: texas
Posts: 2,687
Thanked 22 Times in 20 Posts
Default

when replacing the solenoid kit, there is only one way to get anything into your engine and cause a knock...

that is by dropping something into one of the intake ports... and at an initial idle, the fuel/air mixture was not sufficient to push it into the cylinder.

I am not telling you this is what happened, but I cant think of anything else..

if it is something small it could get blown out the exhaust valve.... did you have any missing "parts" ?
Attached Thumbnails
Ls400 please help - starter?-100_1792.jpg  

Last edited by billydpowe; 02-09-14 at 02:50 PM.
billydpowe is offline   Reply With Quote
Old 02-09-14, 03:18 PM   #8
LScowboyLS
Lexus Champion
 
Join Date: Dec 2011
Location: Birmingham, AL
Posts: 4,078
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

you are supposed to have rags in those intake ports - where are yours, Billy?
LScowboyLS is offline   Reply With Quote
Old 02-10-14, 06:10 AM   #9
billydpowe
Lexus Champion
iTrader: (1)
 
billydpowe's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: texas
Posts: 2,687
Thanked 22 Times in 20 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by LScowboyLS View Post
you are supposed to have rags in those intake ports - where are yours, Billy?
35 years of professional training.... out the window
billydpowe is offline   Reply With Quote
Old 02-14-14, 01:59 PM   #10
tlewis
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: nc
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Toke manifold back off started from scratch this time replaced gaskets Knox seems to be gone running smooth although I have a VSC off light showing up any info any help is greatly appreciated this car is a pain
tlewis is offline   Reply With Quote
Old 02-14-14, 02:46 PM   #11
LScowboyLS
Lexus Champion
 
Join Date: Dec 2011
Location: Birmingham, AL
Posts: 4,078
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

can you have the car scanned at an auto parts store like advance, autozone, o'reilly, NAPA, etc. and post the codes here?
LScowboyLS is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Won't Crank After Replacing Fan Clutch Bracket masonshear LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) 15 02-01-16 07:11 PM
1994 Lexus LS 400: Starter needs replaced? OMAHA LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) 9 10-16-15 11:55 AM
LS400 Code 12 and wont crank JTAuto864 LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) 6 10-25-12 01:30 PM
Just changed starter still wont start SCGIRL400 SC- 1st Gen (1992-2000) 8 07-21-11 12:50 PM
Here goes another "starter woe" thread shern LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) 3 01-19-09 07:05 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:29 AM.


Copyright © 2000-2017 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: