Alternator not putting out - ClubLexus - Lexus Forum Discussion


ES - 1st to 4th Gen (1990-2006) Forum for all 1990 - 2006 ES300 and ES330 models. ES250 topics go here as well.

Alternator not putting out

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-12-17, 04:27 PM   #1
gregs69rs
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2017
Location: NC
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Alternator not putting out

I replaced the alternator on my 1999 ES300 with a NAPA unit. The remove and replace went pretty smoothly but when I cranked the car up the alternator is not putting out at all. I am hoping I missed something easy. The likelihood of getting a bad alternator seems very low.

The only issue I had was the plastic clip on the plug that goes into the alternator broke when I was removing it. After 200k miles it was stuck on there pretty good and very brittle. Then, moving all those wires around I worried that they might be brittle and break. At the alternator output post with the car off I get battery voltage so the charge wire is not broken. But when I crank the car I got only battery voltage (11.8) at the alternator post and at the battery.

Did I miss something?
gregs69rs is offline   Reply With Quote
Old 09-12-17, 04:50 PM   #2
Lexusdk
Driver School Candidate
 
Join Date: Aug 2017
Location: GA
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

You may need a new car battery. Your battery is probably not holding charge. If anything have a shop test and charge your battery...
Lexusdk is offline   Reply With Quote
Old 09-12-17, 05:33 PM   #3
gregs69rs
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2017
Location: NC
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Its definitely not the battery. The battery is fully charged at 12.5 volts. I am using a multi-meter to test the voltage at the output post on the alternator itself and it is not putting out.

I replaced the alternator because it was putting out low voltage, but it was at least putting out some. 13.5 at the battery with no accessories. Tested that yesterday. Now with the new alternator voltage is 11.8.

I'm thinking the excite wire is not working/is broken but I dont know how to test it.
gregs69rs is offline   Reply With Quote
Old 09-13-17, 12:09 AM   #4
nsghtbrwry
Pole Position
 
Join Date: Feb 2017
Location: CA
Posts: 323
Thanked 36 Times in 34 Posts
Default

Does the charging malfunction indicator come on during the cluster bulb test when you turn the key to ON?
nsghtbrwry is offline   Reply With Quote
Old 09-13-17, 03:34 PM   #5
gregs69rs
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2017
Location: NC
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

So I pulled the 'new' alternator, had it tested and it was bad. I spoke to a mechanic friend of mine and he said that is common for the rebuilt ones. It was a NAPA which is usually pretty good so i was surprised. Im picking one up from Lexus tomorrow.....
gregs69rs is offline   Reply With Quote
Old 09-13-17, 11:02 PM   #6
Oro
Lead Lap
 
Join Date: Dec 2013
Location: wa
Posts: 689
Thanked 30 Times in 30 Posts
Default

This is pretty common on rebuilt alternator from major auto parts stores these days. Welcom to China, Inc.

You best bet is to go to a local electical shop and have them rebuild you factory alternator unless you want to pay dealer rebuild prices. The alternative is to rebuild your own, which is not that hard or expensive if you have the capacity and few minor tools.
Oro is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Silicone Alternator Shield PlatinumV8 LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) 9 03-27-17 05:40 AM
99 GS400 not charging kameleon25 GS - 2nd Gen (1998-2005) 30 08-23-16 11:10 AM
Odd battery, electrical, or alternator issue Mysta IS - 2nd Gen (2006-2013) 8 06-05-16 02:42 AM
voltage drop when AC turned on 8E0S8 ES - 1st to 4th Gen (1990-2006) 6 09-19-15 06:17 PM
Battery light wont go off after replacing alternator pigtail and alternator. TRENTIMUS GS - 1st Gen (1993-1997) 1 09-15-15 08:22 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:21 AM.


Copyright © 2000-2017 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: