Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > SC Models > SC 400/300 > Performance & Maintenance
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Cleaned IACV now my SC400 won't start

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-07-12, 09:51 PM   #1
86'ed
Rookie
Trader Score: (1)
 
86'ed's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Exempt
Posts: 99
Default Cleaned IACV now my SC400 won't start

I've got a 1992 sc400. Before I went and cleaned the IACV the car ran fine. Now after cleaning it the car cranks and sounds like its trying to start but immediately dies. There's also a strong smell of gas. I figured I fouled the plugs so I pulled them (yep, they were covered in gas) and replaced them but still no difference. I checked for loose vacuum tubes (that doesn't seem to be the problem). Did I ***** over the IACV by spraying it with throttle body cleaner? I sprayed the entire thing including the nipple part and then cleaned it carefully with a brush. I made sure it was dry afterwards and let it sit overnight just to be sure. Anybody deal with anything like this before? I'd appreciate any advice you guys can offer! And yes, I used the search function but couldn't find a solution to an issue like mine!
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!

Last edited by 86'ed; 12-07-12 at 10:05 PM..
86'ed is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 07:40 AM   #2
SC400slide
Lexus Champion
Trader Score: (5)
 
SC400slide's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: In Recovery mode
Posts: 2,924
Jonathan Hoppman SC400slide Jonathan Hoppman Jonny Hoppman
Send a message via Skype™ to SC400slide
Default

http://www.clublexus.com/forums/perf...ont-start.html
IMO The IACV wouldn't hinder the car from starting, but you never know... Read this thread^^^ GL!
__________________
1992 Lexus SC400,1995 Lexus SC400, 1996 Ford Explorer, 1971 Oldsmobile Cutlass SOLD, 1992 Ford Explorer SOLD
Lebo Boh tak miloval svet...
Apple Device Intellegentsia
TLN# 49 "Burnt Brownie"
SC400slide is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 08:16 AM   #3
xspsi6
Lexus Champion
Trader Score: (31)
 
xspsi6's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Leesburg FL
Posts: 2,706
Default

When you crank it over floor the gas all the way as this will shut the injectors off and if you are dumping to much gas this will help diagnose the problem and give you a direction in which to look.
__________________
1994 supra 6spd 612whp pump gas
1997 RSP/black sc400 (1jzgte,BWS366& supporting mods on aristo trans and wire harness, built auto all under way)
xspsi6 is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 10:35 AM   #4
86'ed
Rookie
Trader Score: (1)
 
86'ed's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Exempt
Posts: 99
Default

Quote:
Originally Posted by SC400slide View Post
http://www.clublexus.com/forums/perf...ont-start.html
IMO The IACV wouldn't hinder the car from starting, but you never know... Read this thread^^^ GL!
I'll check it out! Thanks!
86'ed is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 10:39 AM   #5
86'ed
Rookie
Trader Score: (1)
 
86'ed's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Exempt
Posts: 99
Default

Quote:
Originally Posted by xspsi6 View Post
When you crank it over floor the gas all the way as this will shut the injectors off and if you are dumping to much gas this will help diagnose the problem and give you a direction in which to look.
I'll give that a shot! Thanks for the advice!
86'ed is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 11:08 AM   #6
Bankswood
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: NC
Posts: 279
Default

Does the car turn over then immediately die? I bet you could pull a code since it won't start.

After I cleaned my IACV it would not start, turned out to be bad TPS.
Bankswood is online now   Reply With Quote
Old 12-08-12, 11:39 AM   #7
86'ed
Rookie
Trader Score: (1)
 
86'ed's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Exempt
Posts: 99
Default

Quote:
Originally Posted by Bankswood View Post
Does the car turn over then immediately die? I bet you could pull a code since it won't start.

After I cleaned my IACV it would not start, turned out to be bad TPS.
Yes, it turns over but just dies! I checked for codes using the paperclip trick and pulled a code 15 and 24! Before I cleaned my IACV she ran great! I'll check the TPS... Thanks! Did you get any CEL's after you cleaned yours and it wouldn't start? Anyone know what could cause codes 15 and 24 after cleaning IACV? I appreciate the input guys!
86'ed is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 03:12 PM   #8
kmoore737
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Oct 2012
Location: TX
Posts: 121
Default

Did you rememeber to plug the connector back in? I know it seems obvious but I have done far worse in trying to figure things out. It does seem unlikely you would have a tps issue at the same time...just saying
kmoore737 is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 04:07 PM   #9
Bankswood
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: NC
Posts: 279
Default

Well 41 is TPS 24 is intake air temp. Make sure MAf sensor is plugged in tight. Also when I pulled my IACV I had to move a lot of crap around. Check your coil connection.
http://www.clublexus.com/forums/es30...ght-codes.html
Bankswood is online now   Reply With Quote
Old 12-10-12, 06:44 AM   #10
86'ed
Rookie
Trader Score: (1)
 
86'ed's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Exempt
Posts: 99
Default

Quote:
Originally Posted by kmoore737 View Post
Did you rememeber to plug the connector back in? I know it seems obvious but I have done far worse in trying to figure things out. It does seem unlikely you would have a tps issue at the same time...just saying
Ya, I quintuple checked everything to make sure it's all plugged back in! It's easy to overlook the simple things sometimes.
86'ed is offline   Reply With Quote
Old 12-10-12, 06:47 AM   #11
86'ed
Rookie
Trader Score: (1)
 
86'ed's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Exempt
Posts: 99
Default

Quote:
Originally Posted by Bankswood View Post
Well 41 is TPS 24 is intake air temp. Make sure MAf sensor is plugged in tight. Also when I pulled my IACV I had to move a lot of crap around. Check your coil connection.
http://www.clublexus.com/forums/es30...ght-codes.html
Ok, so code 24 is intake air temp... Is there anything else associated with that or just the MAF?
86'ed is offline   Reply With Quote
Old 12-10-12, 07:00 AM   #12
86'ed
Rookie
Trader Score: (1)
 
86'ed's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Exempt
Posts: 99
Default

Don't know if this could have caused any issues but I sprayed some CRC electrical connection cleaner in the connector that plugs into the IACV but forgot to remove the battery terminal first! Ya, pretty stupid! I know! Could that have fried anything?

Also, on other note, if I killed my IACV from cleaning it improperly (if that can even be done) would that cause my car to not start up?
I'm getting a code 15 as well (ignition signal... I think!?!) what all is associated with that?

Lots of questions I know, but I really appreciate you guys @ CL! I'd be lost without y'all!
86'ed is offline   Reply With Quote
Old 12-11-12, 06:13 AM   #13
Bankswood
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: NC
Posts: 279
Default

86'ed, if you haven't already done this then I would disconnect the battery for 30 minutes to clear the codes. Then. Try and crank the car again. Now check for codes and see what comes up.

The first time I checked for codes after I got my car It had about 5 problems. After I did the reset I only had one and was able to diagnose and fix my problem.
Bankswood is online now   Reply With Quote
Old 12-11-12, 08:04 AM   #14
86'ed
Rookie
Trader Score: (1)
 
86'ed's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Exempt
Posts: 99
Default

Quote:
Originally Posted by Bankswood View Post
86'ed, if you haven't already done this then I would disconnect the battery for 30 minutes to clear the codes. Then. Try and crank the car again. Now check for codes and see what comes up.

The first time I checked for codes after I got my car It had about 5 problems. After I did the reset I only had one and was able to diagnose and fix my problem.
That's a good idea! I've only checked codes once. I'll check again once I get my parts in. I'm gonna replace the MAF sensor since I've got a related code and since I got one hella cheap. I need to invest in a multi meter so I can check my sensors and whatnot... also need to get some good repair manuals too! Thanks for your input Bankswood! Much appreciated bro!
86'ed is offline   Reply With Quote
Old 12-11-12, 08:08 AM   #15
SC400slide
Lexus Champion
Trader Score: (5)
 
SC400slide's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: In Recovery mode
Posts: 2,924
Jonathan Hoppman SC400slide Jonathan Hoppman Jonny Hoppman
Send a message via Skype™ to SC400slide
Default

Hey 86'ed, 1JZPWRD has the 4k page manual for the SC300/400. It is $10 on a disc. A good deal IMO. You can ****** up a cheap multimeter or ohmmeter at Wal-Mart or something. GL
__________________
1992 Lexus SC400,1995 Lexus SC400, 1996 Ford Explorer, 1971 Oldsmobile Cutlass SOLD, 1992 Ford Explorer SOLD
Lebo Boh tak miloval svet...
Apple Device Intellegentsia
TLN# 49 "Burnt Brownie"
SC400slide is offline   Reply With Quote
Old 12-11-12, 08:08 AM
 
 
 
 
Reply

Tags
1992, 1994, back, gas, give, iacv, jump, lexus, plugs, run, sc400, smell, spark, start, test, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 RX IACV Cleaning DeadRX NELOC 2 07-11-14 07:26 AM
Clean your IACV - Idle Air Control Valve TheMole Performance & Maintenance 41 07-10-14 05:45 PM
Bouncy Idle after IACV swap USMC97LS LS400 14 01-10-13 06:54 AM
DIY with Pics: Cleaning the IACV-SC400 SC400slide Performance & Maintenance 12 10-07-12 12:11 AM
Idle Air Control Valve - Clean / Replace - Seafoam? SilverSprt RX - First Generation 4 05-06-06 09:07 PM

All times are GMT -7. The time now is 06:21 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info