Notices
LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) Discussion topics related to the 1990 - 2000 Lexus LS400

Failed smog! Air injection failed

 
Old 08-14-14, 09:46 PM
  #1  
minielexus
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Location: California
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Failed smog! Air injection failed

My results.
HC (PPM)
@15mph MAX: 56__MY MEAS: 88
@25mph MAX: 32__MY MEAS: 67

CO (%)
@15mph MAX: 0.46__MY MEAS: 1.42
@25mph MAX: 0.43__MY MEAS: 1.53

Any ideas what could be wrong
1993 Lexus ls400

Last edited by minielexus; 08-14-14 at 10:45 PM.
minielexus is offline  
Old 08-14-14, 09:58 PM
  #2  
minielexus
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Location: California
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

minielexus is offline  
Old 08-15-14, 02:01 AM
  #3  
paulo57509
Rookie
 
Join Date: Nov 2007
Location: CA
Posts: 67
Received 1 Like on 1 Post
Default

Originally Posted by minielexus View Post
Your EGR is fine. Your NO test numbers reflect that. This is a strange but lucky occurrence. Typically, it's NO that fails every time.

Do you know why the smog tech failed the air injection system when he did the visual? Correct this and you should pass.

Also, look at the O2 numbers. If the air injection system is functioning properly, you should see excess O2 and not zero.
paulo57509 is offline  
Old 08-15-14, 03:53 AM
  #4  
RA40
Super Moderator
iTrader: (6)
 
RA40's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: California
Posts: 18,796
Received 110 Likes on 101 Posts
Default

paulo57509 right, my head was in vacant mode on my prior reply.
RA40 is offline  
Old 08-15-14, 06:19 AM
  #5  
minielexus
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Location: California
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

He told me the car is burning too much gas. He didnt tell me more since he said he doesnt do repairs. I didnt drive it around before I took it to smog could that have had that effect
minielexus is offline  
Old 08-15-14, 08:27 AM
  #6  
lexxpro
Driver School Candidate
 
Join Date: Mar 2013
Location: ca
Posts: 16
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I'm not sure how he would fail you for the Air Injection visual. The air pump is located where the starter is and there is nothing you can really even see. I would demand a retest and explanation of the failed visual.
lexxpro is offline  
Old 08-15-14, 11:38 AM
  #7  
RA40
Super Moderator
iTrader: (6)
 
RA40's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: California
Posts: 18,796
Received 110 Likes on 101 Posts
Default

What kind of MPG are you getting in this condition? Two areas that don't promote efficient running are the ECT sensor and a vacuum line that is disconnected-cracked. Haven't seen any relating testing during smog for these so unknown how they would change the tail pipe emissions. When the ECT sensor went bad and I discovered a cracked vacuum line that went to the intake plenum, MPG dropped significantly. Get it fixed ASAP, all that extra fuel being dumped downstream if unburned is not going to be good for the cats.
RA40 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Failed smog! Air injection failed


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: