Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > LS Models > LS400
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Nakamichi Amp? 1999 LS 400

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-24-15, 08:33 PM   #1
MngreLMatt
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Oct 2013
Location: CA
Posts: 80
Default Nakamichi Amp? 1999 LS 400

Howdy all, 1999 220K,

Fired it up today and there is hardly any sound coming out of the speakers. With everything turned up all the way, you can barely hear a whisper of what is playing. Tried tape adapter, radio AM/FM, nothing works. Even turning the EQ settings all the way up all you can hear is a whisper of what is playing. I have zilcho knowledge about sound systems, what does this sound like to you gurus?

Thanks

Matt
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
MngreLMatt is offline   Reply With Quote
Old 01-24-15, 08:50 PM   #2
dicer
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2010
Location: wa
Posts: 381
Default

The amplifier needs attention.
dicer is offline   Reply With Quote
Old 01-24-15, 10:49 PM   #3
PureDrifter
BahHumBug
Trader Score: (10)
 
PureDrifter's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: California
Posts: 22,879
PureDrifter
Send a message via AIM to PureDrifter
Default

Could be either the headunit or the amp.
__________________
1. Black on Black 1999 LS400 PM-spec
-Maya-Megan-Magnaflow-LSportline-Xenondepot-PPE Engineering-Duce-Platinum VIP-Figs Engineering-R1Concepts-
2. Black 2001 MR2 Spyder -#muchroadster-
3. Black 2004 IS300 -Manaray-HKS-Eibach-Kumho-
4. Ebony Teal 1995 LS400 11-8-06
PureDrifter is offline   Reply With Quote
Old 01-24-15, 11:17 PM   #4
MngreLMatt
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Oct 2013
Location: CA
Posts: 80
Default

Idk if this changes anything , but coincidentally or not, it started right after I was dinking around with the dome lights to try and look at the moon roof motor. Anything I can do to test the amp or head before I start tearing it down?
MngreLMatt is offline   Reply With Quote
Old 01-24-15, 11:19 PM   #5
MngreLMatt
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Oct 2013
Location: CA
Posts: 80
Default

Come to think of it, I do remember thinking a couple of days ago that the **** was turned too far for the amount of sound it was putting out. Could have just been me though.

Thank you

Matt
MngreLMatt is offline   Reply With Quote
Old 01-25-15, 03:58 PM   #6
Kansas
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
Kansas's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Kansas
Posts: 2,735
Default

My standard question when there is low sound level in both channels is ... does your car now have or has it ever had a dealer installed Lexus phone system. A fault in the phone ECU under the floor on the right side of the trunk can cause the auto system mute on the phone ECU to ground.

If your 99 LS does not have or has never had a Lexus phone system, it is a defect in the Nakamichi head unit that usually causes low sound but usually it happens in only one channel - usually the right channel like in my case. I don't think I remember anyone reporting a defective Nakamichi amplifier in a 98-00 LS400.
__________________
Jim - Lexus LS driver from 1990 to 2014 - Now driving a 2014 Toyota Sienna Limited with all packages and options including PCS, DRCC and VDIM
Kansas is offline   Reply With Quote
Old 01-26-15, 02:15 PM   #7
MngreLMatt
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Oct 2013
Location: CA
Posts: 80
Default

Kansas, that could be the culprit. Yes the car did have a phone system installed in it. Water gets in my trunk when it rains and it has been rainy recently. Maybe water getting on the phone ecu? Anyway, the audio works just fine today. Go figure
MngreLMatt is offline   Reply With Quote
Old 01-26-15, 06:30 PM   #8
Kansas
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
Kansas's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Kansas
Posts: 2,735
Default

Quote:
Originally Posted by MngreLMatt View Post
Kansas, that could be the culprit. Yes the car did have a phone system installed in it. Water gets in my trunk when it rains and it has been rainy recently. Maybe water getting on the phone ecu? Anyway, the audio works just fine today. Go figure
If your LS had a dealer installed Lexus phone system, unplug all the connectors from the phone ECU in the trunk, plug the two large ones together and tuck all the cables up out of the way so they don't get wet. On cars without a dealer installed Lexus phone system, the two large connectors are "plugged through" a plastic bracket on the bottom of the tool box receptacle.

A coworker of mine had very low volume in his Nakamichi (1999 LS400) for something like a year and his Nak audio system worked perfectly after we performed the actions I described above.
__________________
Jim - Lexus LS driver from 1990 to 2014 - Now driving a 2014 Toyota Sienna Limited with all packages and options including PCS, DRCC and VDIM
Kansas is offline   Reply With Quote
Old 01-26-15, 06:30 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Thinking about exhaust mods... 7milesout LS460, LS460L and LS600h 18 01-12-15 09:04 AM
W58 Whirring Noise - All gears but 4th RedPhoenix Performance & Maintenance 40 09-07-11 06:02 PM
1995 ls 400 knock/thump when starting her up oofer LS400 13 09-06-10 11:39 AM
Is a valve adjustment needed on a 400? DjFergi GS - Second Generation 11 03-07-06 05:28 PM
vibration while A/C is on. newyorker GS - Second Generation 7 11-19-02 04:05 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 06:10 AM.

Join ClubLexus

Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info