Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > IS Models > IS - Second Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

IS250 slow / difficult to start engine

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-25-13, 02:42 AM   #1
fatjoez
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2011
Location: qld
Posts: 92
Question IS250 slow / difficult to start engine

My lexus struggles to start the engine when I press start, everytime for past 2 days.

The only way the engine starts is if I press accelerator pedal while pressing start button.

Warm start seems to work okay.

Can you guys suggest possible causes?

Spark Plugs?
Battery?
Starter motor?

My Car has 128,000km. I bought it at 96,000km.
Only service items I have done is Engine OIL + Filter.

Don't know if previous owner has changed spark plugs etc
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
fatjoez is offline   Reply With Quote
Old 06-25-13, 03:05 AM   #2
Jaykobo
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Nov 2011
Location: N/A
Posts: 16
Send a message via Yahoo to Jaykobo
Default

start cleaning the throttle body .... it happen mostly in all cars and a few think about throttle body....slow accelration.....low RPM.....hard to start specially in cold weather

second check the air mass sensor and IAC......maybe need cleaning or replace.....cos when you cranking engine mostly the mixture become rich and need air and it's the air mass sensor job.......that's why you need to press the pedel when you start engine......start cleaning first cos so you won't lose bucks


the new cars need throttle body cleaning every while depend on the place you live in.....my country is dusty and I clean it every 3 or 4 months

vid of how for all cars

so the important thing it not to push the throttle plate by eny thing....open the key only on don't let the engine crank and inside and around

to me I use Click the image to open in full size.

it's work but it's hard to start surging and smoke a lot ...need to keep the rpm on 2000 until it work smooth but will keep somking for 15 mins...but you get the result 100%


Forget to told you not to use this for cleaning the sensors........use electronic cleaner and there is a special cleaner for sensors I don't know it's name actully cos I never use it

Last edited by Jaykobo; 06-25-13 at 03:33 AM..
Jaykobo is offline   Reply With Quote
Old 06-25-13, 01:01 PM   #3
stanjohn12
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
stanjohn12's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Kuwait
Posts: 599
stanjohn123
Default

It could also be that you used a high temperature oil than a low temperature one like 5W30 or 0W20 as relevant to your climatic conditions.
stanjohn12 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-13, 02:08 PM   #4
mattsti10
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
mattsti10's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: MD
Posts: 31
Default

I would check the type of oil being used, then check the throttle body, then check the IACV. Are you noticing a high idle?
mattsti10 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-13, 07:55 PM   #5
fatjoez
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2011
Location: qld
Posts: 92
Default

Last oil change 5000km
Castrol fully synthetic 5w30

cold start = 13degrees celsius.. not that cold

Idle is normal

Aftermarket Battery has some powder buildup around it

Car is 7 years old

Whats iac

Last edited by fatjoez; 06-25-13 at 07:59 PM..
fatjoez is offline   Reply With Quote
Old 06-25-13, 08:01 PM   #6
jdmSW20
Lexus Test Driver
Trader Score: (7)
 
jdmSW20's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Sin City
Posts: 1,212
KingJaffeJo_ zWar Machine KingJaffeJo_
Default

Quote:
Originally Posted by fatjoez View Post
Last oil change 5000km
Castrol fully synthetic 5w30

cold start = 13degrees celsius.. not that cold

Idle is normal

Aftermarket Battery has some powder buildup around it

Car is 7 years old

Whats iac
idle air control valve
__________________
92 240sx: Sold
99 LS400: Sold
07 IS350: 19x10/19x11
92 MR2 Turbo: 18x10/18x11..Instagram/Twitter: KingJaffeJo_

SUPPORT AUTHENTIC PARTS...
Slammed, Stanced, Fitted, Aggressive...

"10's/11's Club"
jdmSW20 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-13, 08:01 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I have a bad gas mileage, how about yours ?? bowen.chau RX - First Generation 264 11-05-14 11:20 AM
Please help me! Erratic-won't run after ECU change power54 LS400 9 10-10-14 11:37 AM
Need alot of help! Oil in the spark plugs. Jayd99gs3 GS - Second Generation 8 09-20-12 08:58 AM
Maintenance at 140,000km? JaytdotP GS - Third Generation 9 06-29-11 11:29 PM
1jz-gte spark plugs / oil filter Rexn30 Performance & Maintenance 8 10-10-07 11:34 AM


Tags
07, 2008, 250, ac, computer, difficult, iacv, is250, lexus, low, oil, slow, sluggish, start, starts, wngibe, wont, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 11:22 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info