Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > ES Models > ES300 and ES330
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

BRAKE light won't turn off

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-24-13, 05:59 PM   #1
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,745
Default BRAKE light won't turn off

So I replaced my ABS pump two days ago, bled the air out of the lines and made sure there were no leaks. The brakes feel great and there are no ABS codes, but today as I was getting out of a parking lot, on an incline, the BRAKE light came on. I first thought it was due to my brake fluid being at the MIN level, but even after I got home, checked the fluid level and restarted the car, the light still doesn't turn off. I also triple checked the parking brake, to make sure it wasn't engaged. What else should I do?

I really hope it's something simple and not at all related to the ABS pump. Maybe a bad Parking Brake switch?
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 08-24-13, 06:46 PM   #2
Power6
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2012
Location: Massachusetts
Posts: 436
Default

Only two things turn that light on, the brake fluid level or the parking brake pedal is engaged. If those things are good, could be a sensor is bad. I haven't really looked at our fluid level sensor, they are usually a float/magnetic type of sensor, so if you take it out you should be able to test it by manipulating it. I don't know where the pedal switch for the e-brake pedal is, must be in there somewhere!
Power6 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-13, 06:58 PM   #3
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,745
Default

I found the parking brake switch, it's right at the pivoting point of the pedal and is easily accessible if you put your head where the pedal is. I unplugged the connector and it looks like a single wire harness. The switch itself is pressed in when the pedal is OFF and the switch opens up as your engage the brake (ON). I'm guessing that I need to create a jumper in order to close the circuit. Would that be correct?

As for the brake fluid float, I'm gonna look into that. I already topped off the fluid to the MAX line and drove around the block - no change.

Thanks for you input, Power6.
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 02:03 PM   #4
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,745
Default

Well the light stayed on during my drive to work (~25min), but it turned off on the way back. I didn't get to diagnose it, but I think it was something with the brake fluid level. The parking brake switch seems to be working normally.
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 08:38 PM   #5
Mythotical
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2013
Location: Montana
Posts: 204
Default

Probably not on your car but I have seen something funny that stumped two other mechanics with a similar problem. This one turned out to be a main amp wire in a Camry that was zip tied to the side of the master cylinder. Induction caused the sensor to go bad but only because there was about 100 amps going through the wire when the $3,000 stereo wend thump... lol. In any case you can test that sensor with a somewhat strong magnet by having someone move it passed the sensor up and down while you watch the light. Light no blinky sensor may be bad. You can confirm using a pen to push the float down slowly. And sometimes they can get stuck too.
Mythotical is offline   Reply With Quote
Old 08-26-13, 04:58 AM   #6
speedkar9
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
speedkar9's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto, Canada
Posts: 466
Default

I had the same issue with my Solara when I got it.

If you disconnect the parking brake switch, you can test it with a multimeter.
The same can be done with the float on the master cylinder reservoir.
Just use the continuity test to see when the switch opens and closes based on pedal movement or fluid level, respectively.

My brake fluid was okay and the e-brake switch tested out fine. Interestingly, my issue solved itself when I changed the rear pads and rotors. The light never came back on.
__________________
2005 Lexus ES330
1999 Toyota Solara


Youtube DIY Videos: www.youtube.com/user/speedkar99

speedkar9 is offline   Reply With Quote
Old 08-26-13, 08:51 AM   #7
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,745
Default

Does anyone have a picture of the float? Does it even exist? Aside from the little strainer cup, I don't remember seeing anything inside the reservoir. I would like to know, in case this happens again.
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 07-02-14, 10:46 PM   #8
ebnub
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
ebnub's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: MN
Posts: 31
Default

I'm having this issue in my 1994 ES300 as of a week ago. It gave me reason to change my rotors and pads today so I did that, then bled the system at all four calipers and the brake warning light still illuminates. On the side of the fluid reservoir is a two wire harness that must be for the float sensor and when I unplug it the brake warning light shuts off. Is it safe to say that my float sensor must be faulty? The way the reservoir is designed on the inside there isn't any way to manipulate the float at all, even if I remove the strainer.
__________________
'94 ES300
ebnub is offline   Reply With Quote
Old 07-02-14, 10:46 PM
 
 
 
 
Reply

Tags
1999, 330, 98, brake, car, club, es, es300, lexus, light, location, sc400, shutting, stop, switch, turn, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What ABS Scan tool works for RX300 ? mroxas RX - First Generation 19 10-02-13 07:13 PM
Abs Light On And Won't Shift Out Of Park scott972 LX470 and LX450 5 12-02-08 02:48 PM
Strange GS brake issue cm0nkey Suspension and Brakes 17 07-03-08 10:06 AM
2001 ls430 abs,vsc,& brake light on, can't bleed brakes 2001ls430b LS430 3 04-23-08 06:45 PM
ABS warning light problem prep2 LS400 0 01-01-05 09:51 PM

All times are GMT -7. The time now is 02:33 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info