Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > ES Models > ES300 and ES330
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Newbie ES 300 idle/acceleration problem

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-27-07, 12:52 PM   #1
Schuyler
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2007
Location: FL
Posts: 4
Default Newbie ES 300 idle/acceleration problem

Hello,

I have a '93 ES300 that has developed a bad idle and upon putting in gear and/or accelerating bucks/surges like crazy unti it gets up to speed. I did a search on the idle air valve and it appears that only controls idle, not the acceleration surging issue. does anyone have any idea what may be my problem (I should say the car's problem, I don't need opinions on my problem)?

One interesting fact is that it doesn't do it upon putting it into reverse, but starts surging in drive. Please don't suggest I drive everywhere in reverse!

Thank you for any assistance.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
Schuyler is offline   Reply With Quote
Old 03-27-07, 01:03 PM   #2
92ES5sp
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
92ES5sp's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Under the hood
Posts: 895
Send a message via AIM to 92ES5sp
Cool

Check your Throttle Position Sensor
__________________
1992 ES 300 5 Speed VCV10- my baby - 130K miles- 3VZ-FE/E53 - New radiator, timing belt/water pump, tensioner and idler, airflow meter, Denso Iridiums, Vitek wires, KYB struts/mounts, Silverstar lo's hi's and fogs.

2000 Toyota Solara SLE V6 - 3300 miles - Stock 1MZ-FE
92ES5sp is offline   Reply With Quote
Old 03-27-07, 04:24 PM   #3
GrahamHill
Rookie
Trader Score: (0)
 
GrahamHill's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Miss
Posts: 50
Default

Mine did that and it was a badly cracked bridge from the MAF sensor (by the air filter box) to the throttle body... pics in a sec...
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.

Last edited by GrahamHill; 03-27-07 at 04:27 PM..
GrahamHill is offline   Reply With Quote
Old 03-28-07, 01:35 PM   #4
Schuyler
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2007
Location: FL
Posts: 4
Default

Thank you for replying.

I did notice a small crack in the rubber body between the air filter and the throttle body. It is probably worse than it appears. I guess I can test that theory by taping/sealing the crack and see if it improves? If so, what is the best sourse for replacing old rubber parts like that? I assume junkyard parts would be just as old and brittle.

Thanks again.
Schuyler is offline   Reply With Quote
Old 03-28-07, 01:57 PM   #5
GrahamHill
Rookie
Trader Score: (0)
 
GrahamHill's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Miss
Posts: 50
Default

Temporarily ive redneck engineered mine with tighly wrapped black tape and duct tape (yes, sue me lol).

Any 'leak' on the engine side of your MAF sensor is a vaccum leak and is serious business. Its unmetered air entering the engine which causes the motor to run lean and the O2 sensors to read it and not know why its lean. Not only can it damage parts, but it drives the computer crazy trying to adjust for the problem.

Be sure to take the air intake tube off and clean it with something like dishwashing liquid before you tape it up. Otherwise all the grease/dirt wont let tape or superglue adhear to the rubber and it will never seal.

When you take it off you will probably notice more cracks. While installed on the car, mine appeared flawless!
__________________
'95 Lexus ES300, '97 Camaro Z28, '99 Camaro Z28
GrahamHill is offline   Reply With Quote
Old 03-28-07, 02:21 PM   #6
Schuyler
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2007
Location: FL
Posts: 4
Default

Well, I've got electrical and duct tape on hand, so we'll see if that's the cause. And, the tube is so brittle, I'm sure if it's not badly cracked now, it will be when I remove it!

Thanks again.
Schuyler is offline   Reply With Quote
Old 03-29-07, 05:19 AM   #7
Schuyler
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2007
Location: FL
Posts: 4
Default

Do you think the fuel filter could affect this? I don't think it has been changed and someone mentioned that possibility. The car has 90,000 miles on it.

Thank you.
Schuyler is offline   Reply With Quote
Old 03-29-07, 09:44 AM   #8
GrahamHill
Rookie
Trader Score: (0)
 
GrahamHill's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Miss
Posts: 50
Default

Dunno. The air intake leak could be a free fix so id start there if you haven't already.
__________________
'95 Lexus ES300, '97 Camaro Z28, '99 Camaro Z28
GrahamHill is offline   Reply With Quote
Old 03-04-10, 06:47 AM   #9
gwydo125
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2010
Location: nh
Posts: 2
Default

if your getting the surge in low ranges and idle you might want to try changing the EGR position sensor(3 screws and a 45 dollar part) my 98 es 300 had same problem that fixed it immediately. code was either p0402 or p0401 same problem. doesnt always trigger codes when it happens tho so try the part and if its not it return it.

gwydo125
gwydo125 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-10, 06:50 PM   #10
88Legend
Pole Position
Trader Score: (0)
 
88Legend's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Seattle, WA
Posts: 200
Default

I would say it might be your O2 sensors. My car had a bad idle and it hesitated a lot and had much lower power. I replaced my two O2 sensors. The two on the exhaust manifolds.(Mine car only has two, none near the cat.)

And...no more idle problem. It had more power and doesn't hesitate anymore. The strange thing is that my O2 sensors were not giving off a code even though they were bad.
__________________
1988 Acura Legend Coupe L 5-MT
2000 Lexus ES300 Platinum Series
2006 Lexus GX470
88Legend is offline   Reply With Quote
Old 03-04-10, 10:12 PM   #11
llcoolpass
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
llcoolpass's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: New Jersey
Posts: 1,673
Send a message via AIM to llcoolpass
Default

1 bad [ie CRACKED OR CHUNKS MISSING] intake tube .
2 or messed up [common problem] MAF [ie VAF] try cleaning it

.... or other problem.
__________________
1993 5-speed Lexus ES300.
2.5% were made this way. 153,000mi
Me Racing
http://www.youtube.com/watch?v=ppKDVUgNf48
Lexus ES 300 commercials:
http://www.clublexus.com/forums/es30...-es-300-a.html
llcoolpass is offline   Reply With Quote
Old 05-31-14, 02:28 PM   #12
bloodyj410
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
bloodyj410's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: maryland
Posts: 29
Default

How do you clean the maf in a 98 es 300 and the idle air control valve screws on mine are stripped and I think it's clogged I'm having the same acceleration problem
From stop or roll and idling stumble , my car started with the idle air control Unplugged I had forgot to plug it back and it just made the problem I'm having more harsh by like 80 percent. I found that it was unplugged so I'm pretty sure that's what's clogged ? Since it's the same problem when unplugged just enhanced the issue making it more noticeable
bloodyj410 is offline   Reply With Quote
Old 05-31-14, 02:28 PM
 
 
 
 
Reply

Tags
2000, 300, 95, 99, acceleration, body, due, es, es300, idle, idling, lexus, p0401, p0402, problem, problems, throttle

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1jz sc300 bogging with acceleration but idles fine Help please shes my DD! SupraDremr Performance & Maintenance 23 07-02-14 08:40 AM
1997 ES300 Surging larryr ES300 and ES330 14 03-04-14 06:33 AM
ES330 acceleration surging? Problem spots? Bumbobee ES300 and ES330 10 07-27-13 07:54 AM
1992 ES300 Very Rough Idle BK4293 ES300 and ES330 14 01-16-13 02:42 PM
SC300 idle surge after tune up BarryV Maintenance 4 10-06-12 05:46 PM

All times are GMT -7. The time now is 05:51 AM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info