2JZGE Na-T TT Ecu Mod - Page 234 - ClubLexus - Lexus Forum Discussion

Notices
SC- 1st Gen (1992-2000)

2JZGE Na-T TT Ecu Mod

Reply

 
 
 
Old 01-10-18, 01:26 PM
  #3496  
ZOOT3D240
Driver School Candidate
 
Join Date: Jun 2015
Location: ri
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

keep in mind i had this car running flawlessly on a usdm 93 2jzge ecu maf setup. I THINK I MAY HAVE TOASTED MY TT ECU. so i went back to stock 330's to elimnate messing up fuel wiring. ill upgrade those the day it idles on all 6. I grabbed a spare ge dizzy vvti ignitor and coils. bassically the first time i wired it up i had the car running with the mk3 440s and resister pack from what i think is from an accord. bough the setup from a kid i think he was standalone though but he ran them. along the wiring i had broke the plug at the distributor. i def wired that up wrong and the car ran for about 1 minute and then still crappy on 3 then just shut off and it wont run on 3 ever since then. it cranks and backfires and starts about 1 to 3 seconds. im thinking i fried my computer. i got the ecu to show the cel light but its just blinking and wont flash any codes. dont worry i wired my ecu to have power at the ecu so it saves codes. i really think i fried this thing.

Last edited by ZOOT3D240; 01-10-18 at 01:38 PM.
ZOOT3D240 is offline  
Reply With Quote
Old 01-10-18, 01:29 PM
  #3497  
mrmj2u
Pole Position
iTrader: (2)
 
mrmj2u's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: DC
Posts: 317
Thanked 32 Times in 30 Posts
Default

Originally Posted by ZOOT3D240 View Post
keep in mind i had this car running flawlessly on a usdm 93 2jzge ecu maf setup. I THINK I MAY HAVE TOASTED MY TT ECU. so i went back to stock 330's to elimnate messing up fuel wiring. ill upgrade those the day it idles on all 6. I grabbed a spare ge dizzy vvti ignitor and coils. bassically the first time i wired it up i had the car running with the mk3 440s and resister pack from what i think is from an accord. bough the setup from a kid i think he was standalone though but he ran them. along the wiring i had broke the plug at the distributor. i def wired that up wrong and the car ran for about 1 minute and then still crappy on 3 then just shut off and it wont run on 3 ever since then. it cranks and backfires and starts about 1 to 3 seconds. im thinking i fried my computer. i got the ecu to show the cel light but its just blinking and wont flash any codes. dont worry i wired my ecu to have power at the ecu so it saves codes. i really think i fried this thing.
backfires... check your timing.
mrmj2u is online now  
Reply With Quote
Old 01-10-18, 01:32 PM
  #3498  
ZOOT3D240
Driver School Candidate
 
Join Date: Jun 2015
Location: ri
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

another thing i noticed is that the 2jzge ecu pinout has the 4 wires going straight to the dizzy. theres n1 g1 g2 and G. where do i wire G on the 2jzgte aristo pinout. there is no G on the aristo pinout. im also curious. why is there another stack of n1 g1 g2? G was wired up the the other n1 if that makes any sense. so another words how are you guys wiring up your crank sensors? or do u just leave it like i originally thought


i swapped the n1 g1 g2 to -n1 -g1 -g2 and im getting nothing. just cranks

Last edited by ZOOT3D240; 01-10-18 at 01:38 PM.
ZOOT3D240 is offline  
Reply With Quote
Old 01-10-18, 01:35 PM
  #3499  
ZOOT3D240
Driver School Candidate
 
Join Date: Jun 2015
Location: ri
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by mrmj2u View Post
backfires... check your timing.
thats why i went and grabbed another dizzy and that why im thinking i fried the computer

Last edited by ZOOT3D240; 01-10-18 at 01:40 PM.
ZOOT3D240 is offline  
Reply With Quote
Old 01-10-18, 01:40 PM
  #3500  
mrmj2u
Pole Position
iTrader: (2)
 
mrmj2u's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: DC
Posts: 317
Thanked 32 Times in 30 Posts
Default

Originally Posted by ZOOT3D240 View Post
thats why i went and grabbed another dizzy
Iím using the distributor as the crank position sensor. No change in wiring needed. Just removed the cap and replaced it with a 3D printed cap.
mrmj2u is online now  
Reply With Quote
Old 01-10-18, 01:41 PM
  #3501  
ZOOT3D240
Driver School Candidate
 
Join Date: Jun 2015
Location: ri
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by mrmj2u View Post
Iím using the distributor as the crank position sensor. No change in wiring needed. Just removed the cap and replaced it with a 3D printed cap.

i thought it was that easy
ZOOT3D240 is offline  
Reply With Quote
Old 01-10-18, 02:23 PM
  #3502  
mrmj2u
Pole Position
iTrader: (2)
 
mrmj2u's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: DC
Posts: 317
Thanked 32 Times in 30 Posts
Default

Originally Posted by ZOOT3D240 View Post
i thought it was that easy

I meant that my car is currently running using this mod and the distributor. I did not change any of the distributor wires.
So did you move your distributor wires back to their original positions?

Also, blinking CEL means that there are no codes.

Last edited by mrmj2u; 01-10-18 at 03:16 PM.
mrmj2u is online now  
Reply With Quote
Old 01-21-18, 04:35 AM
  #3503  
HighPsiS13
Driver School Candidate
 
Join Date: Jul 2006
Location: Panama City FL, via Kingston Jamaica
Posts: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Ok guys I am extremely sorry if this sounds dumb...I have a 93 JDM supra that runs on MAP and IAT from factory can I just plug up the TT ecu, 440's and TT map sensor? Its never that simple but in essence over coffee, it should work shouldn't it?
HighPsiS13 is offline  
Reply With Quote
Old 01-21-18, 04:38 AM
  #3504  
mrmj2u
Pole Position
iTrader: (2)
 
mrmj2u's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: DC
Posts: 317
Thanked 32 Times in 30 Posts
Default

Originally Posted by HighPsiS13 View Post
Ok guys I am extremely sorry if this sounds dumb...I have a 93 JDM supra that runs on MAP and IAT from factory can I just plug up the TT ecu, 440's and TT map sensor? Its never that simple but in essence over coffee, it should work shouldn't it?
Does it have a coil on plug system or distributor cap and wires. If the latter, you will either need to modify the igniter setup to run the distributor or rip the wires and cap out in favor of coil packs and wire up a new igniter.
mrmj2u is online now  
Reply With Quote
Old 01-21-18, 05:10 AM
  #3505  
HighPsiS13
Driver School Candidate
 
Join Date: Jul 2006
Location: Panama City FL, via Kingston Jamaica
Posts: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thank you for the quick reply. The JDM NA's are on distributor and wires with a 1bar MAP and IAT.I would be more inclined to blend the systems and get the TT ecu to run the stand distributor and wires...versus converting to cop I cant do a whole lot with it where I am now so I'm just trying to get it to run a smoothly as possible till I can ship it. The main concerns were the harness and pin out for the NA vs. TT and since the two main differences being the MAF and the MAP wiring wasn't necessary if anyone had some info to lend. I'm having a super hard time finding out about the non-us market MAP based NA's not much is out there from what I'm searching.
HighPsiS13 is offline  
Reply With Quote
Old 01-21-18, 06:01 AM
  #3506  
mrmj2u
Pole Position
iTrader: (2)
 
mrmj2u's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: DC
Posts: 317
Thanked 32 Times in 30 Posts
Default

There is info on running the wires and cap: https://www.clublexus.com/forums/sc-...ml#post8524788

The post shows that he has the Coil on Plug setup, but he hadn’t installed them yet, and he got it all going without it. The information is on pages 113, and he has a few videos of his setup on page 114.

Last edited by mrmj2u; 01-21-18 at 09:19 AM.
mrmj2u is online now  
Reply With Quote
Old 01-21-18, 09:13 PM
  #3507  
Ali SC3
Lexus Fanatic
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Ali SC3's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: CO
Posts: 9,593
Thanks: 0
Thanked 41 Times in 39 Posts
Default

to upgrade from the jdm 2jzge ecu to the tt ecu is basically the same thing except you can skip the step of wiring the map and IAT. instead just swap your n/a map sensor for the tt map sensor and that step is done.

you still require 440cc injectors and changing the ignitor. to use the stock distributor get the ds62 ignitor and follow the instructions on page 1 to install without going coilpacks. after the ignitor change you still need to do the tach cluster mod to get the rpm gauge working.
Ali SC3 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Ali SC3 For This Useful Post:
HighPsiS13 (01-21-18)
Old 01-21-18, 11:54 PM
  #3508  
HighPsiS13
Driver School Candidate
 
Join Date: Jul 2006
Location: Panama City FL, via Kingston Jamaica
Posts: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by Ali SC3 View Post
to upgrade from the jdm 2jzge ecu to the tt ecu is basically the same thing except you can skip the step of wiring the map and IAT. instead just swap your n/a map sensor for the tt map sensor and that step is done.

you still require 440cc injectors and changing the ignitor. to use the stock distributor get the ds62 ignitor and follow the instructions on page 1 to install without going coilpacks. after the ignitor change you still need to do the tach cluster mod to get the rpm gauge working.
Wow...thank you for that, I am kinda excited right now that this may be fairly simple. Wish me luck guys and thank you for the advice.
HighPsiS13 is offline  
Reply With Quote
Old 01-29-18, 10:02 AM
  #3509  
ZOOT3D240
Driver School Candidate
 
Join Date: Jun 2015
Location: ri
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

checked vvti coils 1 wire is constant and the other is pulsating like it should. went back to stock 330 ge injectors/wiring to eliminate the 440s being wired wrong. all 6 injectors are pulsating and the other wire is constant power like it should. ill upgrade to 440s the day this thing idles right. Cleaned the fouled spark plugs. starts right up and idles just sounds like a wrx. stumbles on its face when i give it throttle.let go and it idles again. walboro 255 is def sending fuel to the rail. i picked up a spare tt ecu and tt map. still runs the same. im gonna try a spare ignitor right now. the only thing i can think of i mayby im putting dizzy in a missing a tooth.

mind you i had this enigne with the ge harness and ge ecu in my 240 for 2 years daily driving and hit like 20 drift events. i took the dizzy out a few times and never had a problem installing it so i dont know why it would be any different with the tt ecu.
ZOOT3D240 is offline  
Reply With Quote
Old 01-30-18, 10:44 AM
  #3510  
Ali SC3
Lexus Fanatic
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Ali SC3's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: CO
Posts: 9,593
Thanks: 0
Thanked 41 Times in 39 Posts
Default

did you use a timing light? if you did you would know the timing is right then and if you are off a tooth.
kinda sounds like you are skipping steps and expecting things to work perfect.
The sound is likely due to timing being off and running lean wouldn't help wither.

440cc injectors, make sure map sensor is plumbed into a good spot (try teeing in with fuel pressure regulator), make sure timing is working and confirm with jumper that its changing sound when you go to set it, check for intake leaks.

it may start with 330cc injectors due to cold start enrichment, but its not going to run very well, it will very lean across the board and will probably stall out as it warms up or when you rev it.
also if the timing is off that wont be helping anything. the timing should be checked cause the ge is adjustable and driven off the cam, the TT is non adjustable run off the crank so getting it synched is crucial cause it can be a little off just inserting it with the teeth lined up. even on a ge ecu inserting it with the teeth lined up or one tooth back gets you close, but its never right and usually needs a small tweak with the light. also with the vvti coils make sure to use a regular timing light and not a dial back light with the numbers on it, the dial back will read wrong due to wasted spark coils.. maybe if you set it to 0 it might work not sure.
Ali SC3 is offline  
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2JZGE Na-T TT Ecu Mod


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: