RX300 not shifting into overdrive. - Page 2 - ClubLexus - Lexus Forum Discussion


RX - 1st Gen (1999-2003) Discussion topics related to the 1999 -2003 RX300 models

RX300 not shifting into overdrive.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-18-15, 05:58 AM   #16
Bobster999
Pole Position
 
Bobster999's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: fl
Posts: 285
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 2 Posts
Default

[QUOTE=AnthonyMtz;8917369]
Quote:
Originally Posted by Bo bster999 View Post
mine still runs great also. and i still only run unleaded gas @ 87 Oct[/QUOTE

yea for some reason his 01 with 200k miles gets 400 miles to a tank of 87 octane wile my 2002 with 175k that I always run 93 octane on can barely average 220 a tank...and I get 12 mpg no CEL Lights or nothing...still can't figure out the damn problem...I burn through gas...LITERALLY
Im getting 22 mpg hwy mileage driving about 65 mph... not great mileage but not abnormal for this vehicle. Obviously i would love to get 30 from the car but thats not gonna happen.
Bobster999 is offline   Reply With Quote
Old 02-18-15, 05:04 PM   #17
AnthonyMtz
Pole Position
 
Join Date: Apr 2014
Location: texas
Posts: 380
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

[QUOTE=kalali;8917446]
Quote:
Originally Posted by AnthonyMtz View Post

Switch to regular 87 and see if it makes a difference.
I did and it got worse lol I got 11.7 ridiculous right! If I don't find a fix for it soon I will be trading it in for a vehicle when my income tax comes in for one that has at least 22 mpg it breaks my heart to do it but it just burns too much fuel...and it's 13 years old :/
AnthonyMtz is offline   Reply With Quote
Old 02-18-15, 10:33 PM   #18
salimshah
Moderator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 10,653
Thanked 68 Times in 67 Posts
Default

[QUOTE=AnthonyMtz;8918460]
Quote:
Originally Posted by kalali View Post

I did and it got worse lol I got 11.7 ridiculous right! If I don't find a fix for it soon I will be trading it in for a vehicle when my income tax comes in for one that has at least 22 mpg it breaks my heart to do it but it just burns too much fuel...and it's 13 years old :/
22 is going to be hard to get from old RX. Above 65mph the mpg starts to drop. I get about 20 mpg in my recent trip on I-10 West of Houston between 65 and 70 Mph. Between 75 & 80 the average starts dropping. When you accelerate it drops to low 10. Driving on hills inside Austin, I see around 7. Commuting in Austin mpg is around 18.7 ... all this with well maintained (service up to date). Your milage may vary literally.

Ant CEL on yours? Does the CEL work during self test?

Salim
salimshah is offline   Reply With Quote
Old 02-19-15, 12:11 AM   #19
AnthonyMtz
Pole Position
 
Join Date: Apr 2014
Location: texas
Posts: 380
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

[QUOTE=salimshah;8918865]
Quote:
Originally Posted by AnthonyMtz View Post

22 is going to be hard to get from old RX. Above 65mph the mpg starts to drop. I get about 20 mpg in my recent trip on I-10 West of Houston between 65 and 70 Mph. Between 75 & 80 the average starts dropping. When you accelerate it drops to low 10. Driving on hills inside Austin, I see around 7. Commuting in Austin mpg is around 18.7 ... all this with well maintained (service up to date). Your milage may vary literally.

Ant CEL on yours? Does the CEL work during self test?

Salim
No none at all what shocked me is that my dad's same Rx with 200k gets 400 miles to a tank and I can only get half of that also what I ment to say is to trade it in to get a different brand of vehicle with more mpg
AnthonyMtz is offline   Reply With Quote
Old 03-14-15, 10:28 AM   #20
djeddieo
Rookie
 
djeddieo's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: MA
Posts: 70
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

mine wouldn't shift into overdrive with the CEL on so I searched and found this thread. code indicated misfire and research seemed to point to coil replacement. until I could find the time to get to my mechanic I would shut of the CEL with my scan tool and - voila! - OD was back!

PS: mechanic replaced spark plugs, and light came back on by day's end. then, instead of replacing all the coils, he switched a couple of them around until he found the likely culprit, then changed just that one. only $130 parts and labor. I love that the guy spends my money just like it was his!
djeddieo is offline   Reply With Quote
Old 03-21-16, 06:13 AM   #21
Luisjr21
Driver School Candidate
 
Join Date: Mar 2016
Location: Texas
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

No it wont i just replaced mine and still the same knock sensor on
Luisjr21 is offline   Reply With Quote
Old 08-14-16, 07:38 AM   #22
trbolvr
Driver School Candidate
 
Join Date: Mar 2011
Location: Mn
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by Bobster999 View Post
I certainly know what a knock sensor is for.
Let me try and explain myself better since you didnt pick up what i meant.
By losing one bank sensor, the PCM now removes the Overdrive, which cause the vehicle to ref even higher rpms. How is that helpful?
How about if the radiator developes a pin hole, lets add a breakaway valve so all of the fluid will spill out faster.
Or if the fuel gets low, lets make the windows inop.
I dont care what their reason was, you cant convince me its rational and in the best interest of the consumer.
By removing OD the load on the engine is decreased and the chance of ping/det is also decreased.
The engine is most prone to ping/det under heavy load and low RPM like when going up a hill in OD at lower speeds.
trbolvr is offline   Reply With Quote
Old 01-31-17, 06:37 AM   #23
KAguilar
Driver School Candidate
 
Join Date: Apr 2015
Location: virginia
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Not switcing gears

I have a 2000 RX300. My car has been running fine, rough idle occasionally . Yesturday it drive fine until I tried to accelerate to get on the highway. I got up to 60 but my rpm didn't go down (didn't switch to O/D) I stopped let the car run idle for a few minutes and it drove perfect all day. This morning I let it run for 20 mins to make sure it was warmed up and same thing no O/D. My check engine light is not on so I'm not sure where to start.
KAguilar is offline   Reply With Quote
Old 01-31-17, 09:18 AM   #24
salimshah
Moderator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 10,653
Thanked 68 Times in 67 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by KAguilar View Post
I have a 2000 RX300. My car has been running fine, rough idle occasionally . Yesturday it drive fine until I tried to accelerate to get on the highway. I got up to 60 but my rpm didn't go down (didn't switch to O/D) I stopped let the car run idle for a few minutes and it drove perfect all day. This morning I let it run for 20 mins to make sure it was warmed up and same thing no O/D. My check engine light is not on so I'm not sure where to start.
Have you made sure that the CEL bulb is not blown?

Also it depends upon your transmission warming up ... letting the eying idle does not help transmission warming up.

Once you do get overdrive, do you loose it in subsequent start and stops.

Salim
salimshah is offline   Reply With Quote
Old 02-01-17, 12:31 PM   #25
KAguilar
Driver School Candidate
 
Join Date: Apr 2015
Location: virginia
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

So my bulb was blown

Turns out it was my spark plugs needed to be replaced
KAguilar is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Transmission issues please help, no overdrive and skips 2nd gear Turk88 Maintenance 3 08-11-17 06:12 PM
ECM replacement ES300 beltz97 ES - 1st to 4th Gen (1990-2006) 22 05-28-17 05:01 PM
2006 gs300 rwd with 94k miles needs a new transmission?! yadadaHan GS - 3rd Gen (2006-2011) 19 03-29-17 12:46 PM
ECM question evil06gt ES - 1st to 4th Gen (1990-2006) 3 08-28-16 01:24 PM
95 Es300 Codes P0500 P0520 P1705 asad97 ES - 1st to 4th Gen (1990-2006) 4 01-03-16 02:35 PM


Tags
2000 , 300 , fix , gear , lexus , luxus , od , overdrive , problems , r300 , rx , rx300 , shift , transmission , wont , work

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:01 AM.


Copyright © 2000-2017 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: