Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > RX Models > RX - First Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Knock sensor Nightmares. Advice appreciated

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-25-14, 08:05 AM   #1
craigndee
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2014
Location: pa
Posts: 2
Default Knock sensor Nightmares. Advice appreciated

Hi guys, have a 1999 RX300 driving me out of my mind. Check engine light on for p0330 knock sensor code. Tore the engine down and replaced both knock sensors and harness. (Maybe my biggest hindsight error is not getting the parts from Toyota. Got knock sensors and harness from Autopart International.) After completed cleared code. Drove 5 minutes before check engine light back on again for knock sensor code again. Really pissed off had 2 new knock sensors and another harness delivered, again from autopart international. Did entire job a second time. And its not a fun job the first time. After completing it again, reset and drive 5 minutes to have check engine light on again for knock sensor codes. now getting p0330 AND p0325 bank one and bank two. I've read lots of stuff online about this and cant imagine tearing it apart a third F%$#ing time. I've read the ECU may be the problem. Found places to repair the ECU for $250 VS. replacing it at huge cost at the Dealer. Or is my problem completely related to non Toyota parts? I guess I should have used Toyota parts but never gave it thought at the time. Cannot figure out where to go next with this. Biggest fear is to send out the computer and pay $250 for the repair and reinstall only to find same problem? Any help much appreciated guys! Craig
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
craigndee is offline   Reply With Quote
Old 08-25-14, 08:51 AM   #2
salimshah
Moderator
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 8,181
Default

How many miles on your RX .. this would help us guess if the knock sensors are a strong possibility of end of life. [150k miles plus]

I would suggest switching to OEM sensors, before the ECU.

and welcome to Club Lexus.

Salim
salimshah is offline   Reply With Quote
Old 08-26-14, 06:32 AM   #3
kalali
Pole Position
Trader Score: (0)
 
kalali's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: NJ
Posts: 243
Default

Look at it this way: it'll be much easier the third time around. When it comes to engine sensors, I never buy aftermarket, regardless of the vehicle. And sometimes OEM sensors cost the same as aftermarket.
kalali is offline   Reply With Quote
Old 08-30-14, 01:15 PM   #4
craigndee
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2014
Location: pa
Posts: 2
Default Knock sensor nightmares.

Thanks guys. Going to get REAL Toyota Lexus knock sensors next week and give it a THIRD F$#^%ing time. I appreciate the input. I wish I would have gotten the original Toyota knock sensors in the first place but live and learn the hard way. BTW this RX300 has 130k miles on it.
craigndee is offline   Reply With Quote
Old 11-15-14, 02:36 PM   #5
hooterbif
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Sep 2008
Location: New York
Posts: 32
Default

Well, what happened?
hooterbif is offline   Reply With Quote
Old 11-21-14, 07:49 AM   #6
OldPearl
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Sep 2014
Location: Tx
Posts: 3
Default

I am having a very similar issue. I replaced both my sensors and harness with Beck Arnley parts which had great reviews and supposedly are very good. Originally I was getting p0330 but after about 5,000 miles of driving the CEL has been going on and off, sometimes locks me out of O/D, sometimes does not. Then if I throw some fuel injector cleaner in the gas, the lights go off and she purrs. It is driving me crazy. Is it possible the CEL is throwing a knock sensor code (now it is saying it is the other bank), but it is really something else? Coils, o2, etc? Or is it really the knock sensors again???

I am about to just trade in the car and call it a day. Its an 02 with 130k miles and I do not want to tear down the engine, replace everything again, and it STILL only last a couple miles again. Is it really because I used Beck Arnley parts??
OldPearl is offline   Reply With Quote
Old 11-22-14, 04:06 PM   #7
sktn77a
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
sktn77a's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Chapel Hill, NC
Posts: 1,957
Default

In cases like this I think it's best to let the dealer earn their keep - if they get it wrong, the second time around it's on them!
__________________
Keith

2010 Toyota Prius
2008 Lexus IS250
2007 Lexus LS460
2005 Toyota Prius
1999 Lexus RX300 AWD
sktn77a is offline   Reply With Quote
Old 11-24-14, 10:54 AM   #8
Bobster999
Driver
Trader Score: (0)
 
Bobster999's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: fl
Posts: 198
Default

Quote:
Originally Posted by OldPearl View Post
I am having a very similar issue. I replaced both my sensors and harness with Beck Arnley parts which had great reviews and supposedly are very good. Originally I was getting p0330 but after about 5,000 miles of driving the CEL has been going on and off, sometimes locks me out of O/D, sometimes does not. Then if I throw some fuel injector cleaner in the gas, the lights go off and she purrs. It is driving me crazy. Is it possible the CEL is throwing a knock sensor code (now it is saying it is the other bank), but it is really something else? Coils, o2, etc? Or is it really the knock sensors again???

I am about to just trade in the car and call it a day. Its an 02 with 130k miles and I do not want to tear down the engine, replace everything again, and it STILL only last a couple miles again. Is it really because I used Beck Arnley parts??
Theres no way for anyone to KNOW the correct answer in each similar situation sitting in front of a computer.
Bobster999 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-14, 04:06 PM   #9
maxSteel
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Oct 2009
Location: nj
Posts: 131
Default Bank 2 sensor always

I changed everything over the summer. At some point it started throwing a bank 2 knock sensor code regularly. I think I'm going to use bobsters hack to isolate out the bank 2 sensor.
maxSteel is offline   Reply With Quote
Old 11-24-14, 04:06 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 ES300 codes and order of repair geekrunner ES300 and ES330 3 08-17-14 01:29 PM
New member with CEL issue (knock sensor, VSV). Need advice- shiren79 ES300 and ES330 3 12-04-13 08:04 AM
Connector EC1 location ? Troubleshooting p0325 knock sensor code i ride GS - Second Generation 15 09-23-13 09:48 PM
Resistance of knock sensors and harness? O1GS43O RX - First Generation 3 05-27-11 10:37 PM
1999 ES300 knock sensor issues frednaz ES300 and ES330 1 10-13-10 08:53 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 12:00 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info