Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > RX Models > RX - First Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

RX300 Won't start At Times

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-12-08, 11:10 PM   #1
BOWTIE 3
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2003
Location: Virginia
Posts: 108
Default RX300 Won't start At Times

My wife's 2000 Rx300 refused to start the other day. It cranked over but wouldn't start. I had it hauled home on a roll-back. I replaced the 5-year old battery and tried to get it started again, but no luck. I called the tow-company again to have it hauled to the dealer. When I told the driver that it cranks over but won't start he asked me for the key, got in and it cranked right over and ran. He said it had something to do with the anti-theft system. My wife called me tonight from work because it happened again. It cranks over but won't start. Does it really have something to do with the anti-theft system , the master key, or what? It's driving me crazy! Do I have to have it hauled to the dealer to be repaired? I sure could use some ideas. Thanks.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
BOWTIE 3 is offline   Reply With Quote
Old 12-13-08, 12:19 AM   #2
salimshah
Moderator
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 8,230
Default

If it is cranking at a good speed, then problem has to be with the ignition (spark) and/or fuel-air.

The anti-theft kills the spark. You can try removing all other keys/magnets from your key ring (to avoid interference) or try starting with the spare key [master/valet both should work].

Actual spark plug problems usually manifest in rough idle and loss of power (typically one plug at a time goes bad).

Fuel problem occurs when injectors get clogged or when you are out of gas.

The air problem is typically due to some sensor causing the ecu to mess up the air ratio.

For diagnosis, I would recommend a visit to the dealer. It is lot better /cheaper to drive it to the dealer on its own power.

It seems like "cold" start problem. Has it ever given you problem when the engine is hot?

Salim
salimshah is online now   Reply With Quote
Old 12-13-08, 01:56 AM   #3
dimsumboy
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Dec 2007
Location: ca
Posts: 26
Default

happens to me this summer, a friend of mine is a long time mechanic at toyota and he said its common issue with toyota/lexus that it wont start or the engines wont stay on, it has to do with idle control valve<ICV I think he kept saying it> so he did me a favor by take it apart and clean it down and reassemble, and I have no problem with it since. only charges me $40 for labor, its worth it compare to change out the ICV which cost about $200 I belive. so maybe this is something you should check. Typically if you trigger the anit-theft it wont even crank.
dimsumboy is offline   Reply With Quote
Old 12-13-08, 07:44 AM   #4
mikey00
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2001
Location: New Jersey
Posts: 959
Default

Most of the time when a RX is cranking good but wont start it's the Idle Air Control Valve (IACV). Next time it wont start, try working the gas pedal while cranking. If this gets it going it's the IACV.
If it's cranking good it's not the battery. Spark and anti theft are possibilities, but long shots.
To check key and anti theft system, notice that when you enter car security light is blinking about once every second. Insert key in ignition. Blinking should stop. At this point you know your car is recognizing your key and turning off the engine imobilizer.

Last edited by mikey00; 12-13-08 at 12:14 PM..
mikey00 is offline   Reply With Quote
Old 12-13-08, 10:18 AM   #5
toy4two
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
toy4two's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: ca
Posts: 1,967
Default

I would clean the resistor sensor wire in the intake tube. I had this problem and 10 cents worth of alcohol and a qtip fixed it. I think it was called a mas air flow sensor.
toy4two is offline   Reply With Quote
Old 12-13-08, 10:21 AM   #6
salimshah
Moderator
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 8,230
Default

Quote:
Originally Posted by mikey00 View Post
Most of the time when a RX is cranking good but wont start it's the Idle Air Control Valve (IACV). Next time it wont start, try working the gas pedal while cranking. If this gets it going it's the IACV.
If it's cranking good it's not the battery. Spark and anti theft are possibilities, but long shots.
Good advice
Salim
salimshah is online now   Reply With Quote
Old 12-13-08, 02:53 PM   #7
DoctorGray
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Dec 2008
Location: California
Posts: 3
Default

I once used one of my old keys that had a broken plastic end to it, thus the electronics in it were dead, when I used this key the engine would crank over,,,but no spark was present and the engine would not even pop, when I changed to a good key it started right up...(fooled me for quite a while !!)
DoctorGray is offline   Reply With Quote
Old 12-15-08, 05:02 PM   #8
BOWTIE 3
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2003
Location: Virginia
Posts: 108
Default

So I had the 2000 RX300 hauled to the dealer on Saturday. Today the dealer rep calls and tells me I need a new master key. I say OK, I'll pick the car up this afternoon. Then he calls to tell me the car won't start and that they have to look deeper into the problem. Then he calls to tell me that the ECU is bad, gets mixed signals to/from key. New ECU costs about $1600.00 but that dealer will ONLY charge me $800.00. I guess it's because I'm such a swell guy! Has anyone ever experienced this problem? Car only has 69,000 miles. Isn't electronics great!
BOWTIE 3 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-08, 05:45 PM   #9
mikey00
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2001
Location: New Jersey
Posts: 959
Default

Quote:
Originally Posted by BOWTIE 3 View Post
So I had the 2000 RX300 hauled to the dealer on Saturday. Today the dealer rep calls and tells me I need a new master key. I say OK, I'll pick the car up this afternoon. Then he calls to tell me the car won't start and that they have to look deeper into the problem. Then he calls to tell me that the ECU is bad, gets mixed signals to/from key. New ECU costs about $1600.00 but that dealer will ONLY charge me $800.00. I guess it's because I'm such a swell guy! Has anyone ever experienced this problem? Car only has 69,000 miles. Isn't electronics great!
I thought for sure this would be another case of IACV needs cleaning but I guess not. Lexus dealer has the car and he should be the expert. I have never heard of another ECU failure of this type but I guess it is possible. It would be nice if you had the car to actually see if the ECU was reading the key (security light stops flashing) but at this point I would be inclined to go with the dealer. Anyone else??
mikey00 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-08, 07:41 PM   #10
salimshah
Moderator
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 8,230
Default

Dealer must have found out that "kill ignition" is preventing the run condition. The thing in the path are "sending key", pickup around the ignition key, ecu and all the wires/connectors in between. At this time they are simply going through swap and check.

The pickup can be confused by other magnetic sources around the sending key. [that is what I suggested in my first response.]

Dealer has the best equipment and know how on this.

Was there any work done in an around the steering column?

Salim
salimshah is online now   Reply With Quote
Old 12-15-08, 07:41 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Key not working ! Kiddjdm GS - Second Generation 1 04-13-14 08:49 PM
Luxlink??? TURBO819 SC 430 11 03-27-13 08:53 AM
Help! Anti theft system won't allow my car to start. LexusEs14 ES300 and ES330 4 03-11-13 10:40 AM
Anti-Theft Reset Suggestions? Cowgirl12 ES300 and ES330 4 08-12-10 05:48 PM
LS 400 Electronis Problems/Starting problems our60vette LS400 6 02-22-10 06:52 PM


Tags
2000, 330, battery, broke, crank, dead, ignition, key, lexus, rx, rx300, spare, spark, start, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 02:57 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info