My 1997 LS400 will start but then shut off HELP - Club Lexus Forums


My 1997 LS400 will start but then shut off HELP

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-10-05, 11:32 AM   #1
jazspot
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2005
Location: NC
Posts: 6
Default My 1997 LS400 will start but then shut off HELP

I have a 1997 Lexus Ls400 i just bought, the car has 68k on it. When i go to crank it it will start run for a few seconds and then shut down like you are cutting off the power, Some times it takes a ton of turnning to get it to go some times it fires right away but reguarless it runs for only a few seconds. you can rev it to 7k or gradually accelerate or let it idle but you got about 3 seconds of running
jazspot is offline   Reply With Quote
Old 10-10-05, 01:53 PM   #2
CK6Speed
Super Moderator
iTrader: (1)
 
CK6Speed's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: HI
Posts: 7,719
Default

It could be the fuel pump ECU. We SC owners have the same symptoms and it generally turns out to be our fuel pump ECU.
CK6Speed is offline   Reply With Quote
Old 10-10-05, 02:39 PM   #3
jazspot
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2005
Location: NC
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by CK6Speed
It could be the fuel pump ECU. We SC owners have the same symptoms and it generally turns out to be our fuel pump ECU.
Where is located ? would it be the same from a 1993 as i have a 1993 parts cars
jazspot is offline   Reply With Quote
Old 10-11-05, 02:03 AM   #4
STR8-UP-G
Driver
 
Join Date: May 2005
Location: Ca
Posts: 124
Default

maybe it is the plug for the airflow meter. Check to see if it is in place.
STR8-UP-G is offline   Reply With Quote
Old 10-11-05, 06:44 AM   #5
sha4000
Lexus Champion
iTrader: (1)
 
sha4000's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: N.Y.
Posts: 4,835
Default

check your airfilter to see if its clogged, if thats good i would suspect the sparkplugs, wires or the fuel is being restricted either by the fuel filter,the fuel regulator, the injectorscould be clogged and theres remote possibility that your pump isdefective but i doubt that. also you might want to try putting some fuel injector cleaner in your tank i recommend the b-12 chemtool which you can get in any auto store. try thjese things and let us know what happens
sha4000 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-05, 09:14 AM   #6
jazspot
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2005
Location: NC
Posts: 6
Default

I will try that. I have b-12 in there but i do not think it runs long enough to do anything. I also check the wires and the seem good the plugs i replaced today still no change. the fuel pump is good
jazspot is offline   Reply With Quote
Old 10-11-05, 09:29 AM   #7
sha4000
Lexus Champion
iTrader: (1)
 
sha4000's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: N.Y.
Posts: 4,835
Default

Quote:
Originally Posted by jazspot
I will try that. I have b-12 in there but i do not think it runs long enough to do anything. I also check the wires and the seem good the plugs i replaced today still no change. the fuel pump is good
you cant really tell ifthe wires are good just by looking at them. another thing is to make sure you dont have any vacuum leaks, listen uder the hood and see if you can hear any hissing sounds when the car is on. if you keep your foot on the gas will the car still cut off?
sha4000 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-05, 10:38 AM   #8
JBrady
Lexus Champion
 
Join Date: Feb 2001
Location: Texas
Posts: 3,081
Default

I doubt VERY seriously if it is basic maintenence. Plugs or wires would be more erratic and allow the car to run but poorly. Yours starts and runs and then dies. That is electrical or possibly the fuel pump itself. Before throwing parts and money at the problem check for codes. Check fuel pressure.
JBrady is offline   Reply With Quote
Old 10-11-05, 11:21 AM   #9
sha4000
Lexus Champion
iTrader: (1)
 
sha4000's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: N.Y.
Posts: 4,835
Default

Quote:
Originally Posted by jbrady
I doubt VERY seriously if it is basic maintenence. Plugs or wires would be more erratic and allow the car to run but poorly. Yours starts and runs and then dies. That is electrical or possibly the fuel pump itself. Before throwing parts and money at the problem check for codes. Check fuel pressure.
if the fuel filter or the pump is not delivering enough fuel this would make the car start and then die. if he has a vacuum leak that would also cause the carto start and die if the leak is bad enough.
sha4000 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-05, 02:36 PM   #10
jazspot
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2005
Location: NC
Posts: 6
Default

Car has 86lbs of fuel pressure when key is on. No matter what you do it cuts off after a few seconds You can hold the gas to the floor or let it idle you have between 2-3 seconds. It is like some one pulls the plug from a vacum instant shut down. then as soon as the car stops it will start back up again and do the same thing. No vaccum lines looked touched or altered
jazspot is offline   Reply With Quote
Old 10-11-05, 03:57 PM   #11
PureDrifter
BahHumBug
iTrader: (10)
 
PureDrifter's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: California
Posts: 23,580
Default

one thing to look at is the Idle Air Control valve. had this problem in my mom's sienna where it would continuously start and die.
PureDrifter is offline   Reply With Quote
Old 10-11-05, 07:35 PM   #12
sha4000
Lexus Champion
iTrader: (1)
 
sha4000's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: N.Y.
Posts: 4,835
Default

Quote:
Originally Posted by jazspot
Car has 86lbs of fuel pressure when key is on. No matter what you do it cuts off after a few seconds You can hold the gas to the floor or let it idle you have between 2-3 seconds. It is like some one pulls the plug from a vacum instant shut down. then as soon as the car stops it will start back up again and do the same thing. No vaccum lines looked touched or altered
i seriously doubt that you have 86lbs of pressure that is way too high. if the car wont stay on while reving then forget all the other stuff puredrifter might have aq point it could be your IACvalveor you tps might need to be adjusted
sha4000 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-05, 02:25 AM   #13
DoubleWhoosh
Lexus Test Driver
 
DoubleWhoosh's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: California
Posts: 1,185
Default

Sounds very much like a bad MAF or something related. Possibly ECU of course as well.

Bad TPS, IAC, O2, IAT none of that will cause it to start then shut off especially if you have it floored and it acts the same.
DoubleWhoosh is offline   Reply With Quote
Old 05-03-16, 11:59 AM   #14
Eunit925
Driver School Candidate
 
Join Date: May 2016
Location: Ca
Posts: 1
Default Hi I have the same problem

Quote:
Originally Posted by jazspot View Post
I have a 1997 Lexus Ls400 i just bought, the car has 68k on it. When i go to crank it it will start run for a few seconds and then shut down like you are cutting off the power, Some times it takes a ton of turnning to get it to go some times it fires right away but reguarless it runs for only a few seconds. you can rev it to 7k or gradually accelerate or let it idle but you got about 3 seconds of running
I have same car and same exact symptoms please let me know how u fixed the problem!!???? Thanks
Eunit925 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1996 LS400 died while driving, now starts for a second then dies AmericanLo LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) 18 06-12-16 08:35 PM
Having issues with USDM OBDII TT ECU mod myLEXsc400 Performance & Maintenance 103 03-24-16 06:05 PM
No start, has fuel and spark Amorget LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) 33 12-21-14 12:37 AM
Peculiar behaviour when ls600h is left on acc Vansibel LS - 4th Gen (2007-present) 10 12-19-14 05:27 PM
Car Will Not Idle. Need HELP!! LexusLife3 Maintenance 3 10-14-12 08:55 PM


Tags
2003, 93, car, die, es300, is300, lexus, ls400, mylexuslsstartsthencutsoff, sec, seconds, shut, shuts, start, starts, turns

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:42 AM.


Copyright © 2000-2016 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved