Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > LS Models > LS400
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Broken/Ripped Serpentine Belt 90' LS400

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-12-14, 04:14 PM   #1
phonzie
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2014
Location: CA
Posts: 7
Default Broken/Ripped Serpentine Belt 90' LS400

This morning on my way to work, I got a sniff of something burnt. 2 minutes later my steering wheel began to lock up. I pulled over and open the hood and the burnt smell was coming from my serpentine belt.

Car turns on great, I can drive it still, but can't steer. My questions are, after I replace the serpentine belt, would that automatically fix the steering issue? And what would a hissing sound a week earlier coming from the front of the car, be the reason of why the serpentine belt ripped? Any link yall can post that would take me to a replacement guide on replacing it myself? thanks.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
phonzie is offline   Reply With Quote
Old 06-12-14, 04:36 PM   #2
91LS400vgb
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2006
Location: NJ
Posts: 175
Default

The serpentine belt runs the power steering pump, so as long as the pump is still good, your steering should return to normal. Most likely, one of your accessories or pulleys has seized up, causing the belt to break. Before installing a new belt, I would suggest trying to spin each of the pulleys by hand to see if one of them has seized bearings - could be the a/c compressor, the p/s pump, one of the idler pulleys or the alternator - you'll have to inspect each device that is run by the belt.

Lexls has a tutorial for replacing the belt:
http://www.lexls.com/tutorials/maint...drivebelt.html
91LS400vgb is offline   Reply With Quote
Old 06-12-14, 05:39 PM   #3
sha4000
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
sha4000's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: N.Y.
Posts: 3,487
Default

Remember the only pulley that won't turn is the crank pulley at the very bottom. That's driven by the timing belt.
__________________
1998 LS 400
sha4000 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-14, 11:23 PM   #4
oldskewel
Driver
Trader Score: (1)
 
Join Date: Sep 2010
Location: CA
Posts: 110
Default

Check your "fan bracket" too. It may spin, but when the bearing wears out, it gets wobbly. When mine went on my '91 with about 170k miles, it made a weird sound like hissing fluid. Did not sound at all like I thought a failed bearing would sound.

Also, when you say you can't steer, I expect you can still steer but don't have power assist. Right?
__________________
1991 LS400, 180+k miles, no TRAC, no air suspension, no mod's
oldskewel is offline   Reply With Quote
Old 06-14-14, 06:13 PM   #5
phonzie
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2014
Location: CA
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by oldskewel View Post
Check your "fan bracket" too. It may spin, but when the bearing wears out, it gets wobbly. When mine went on my '91 with about 170k miles, it made a weird sound like hissing fluid. Did not sound at all like I thought a failed bearing would sound.

Also, when you say you can't steer, I expect you can still steer but don't have power assist. Right?
Thank you! Yes, I can still steer but don't have the power assists.
phonzie is offline   Reply With Quote
Old 06-14-14, 06:15 PM   #6
phonzie
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2014
Location: CA
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by sha4000 View Post
Remember the only pulley that won't turn is the crank pulley at the very bottom. That's driven by the timing belt.
Thank you, the timing belt was replaced about 2 years ago, I hope it's not that.
phonzie is offline   Reply With Quote
Old 06-14-14, 06:16 PM   #7
phonzie
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2014
Location: CA
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by 91LS400vgb View Post
The serpentine belt runs the power steering pump, so as long as the pump is still good, your steering should return to normal. Most likely, one of your accessories or pulleys has seized up, causing the belt to break. Before installing a new belt, I would suggest trying to spin each of the pulleys by hand to see if one of them has seized bearings - could be the a/c compressor, the p/s pump, one of the idler pulleys or the alternator - you'll have to inspect each device that is run by the belt.

Lexls has a tutorial for replacing the belt:
http://www.lexls.com/tutorials/maint...drivebelt.html
I will try that. Thank you for your reply.
phonzie is offline   Reply With Quote
Old 06-14-14, 06:16 PM
 
 
 
 
Reply

Tags
300, 91, belt, broke, ga, lexus, put, run, serpentine

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Squealing sound from under the hood Lveyolfe GS - Second Generation 6 04-23-14 09:30 AM
Serpentine Belt Tensioner Pulley DDLexus LS430 9 02-17-14 10:52 PM
ac compressor bypass 1slow240 Performance & Maintenance 9 12-25-13 09:46 PM
SERPENTINE BELT REPLACEMENT NEED HELP....how difficult to do myself? Lextra GS - First Generation 5 11-10-13 09:16 AM
Serpentine Belt, Idler Pulley and Tensioner replaced landarc GS - Second Generation 17 07-22-13 02:59 PM

All times are GMT -7. The time now is 03:09 AM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info