Car dies when put into any gear - Club Lexus Forums

Log In 

Car dies when put into any gear

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-06-10, 07:42 PM   #1
Ariyanna
Lead Lap
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Location: NJ
Posts: 624
Default Car dies when put into any gear

Hey guys my uncles 1994 ES300 with 129K engine shuts off when put into drive, reverse or any gear. It idles fine when in park, but once u change it into drive or reverse the engine shuts off. My uncle is freaking out and I'm going tomorrow to look at it to see what may be the issue. Can any of you guys give me any insight as to what it could be. (Im thinking a vacume leak or bad fuel pump but not sure till I see the car)thanks for any input
Ariyanna is offline   Reply With Quote
Old 11-06-10, 09:27 PM   #2
Lexus2000
Lexus Champion
 
Lexus2000's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Alberta
Posts: 2,424
Default

Need more information, but it could be that the torque converter is locked up, so as soon as you put the car in gear it stalls. Not sure what you mean by "engine shuts off". Does the engine rev up through the range normally? CEL on?

Like I said, need more info.
Lexus2000 is offline   Reply With Quote
Old 11-06-10, 11:33 PM   #3
Ariyanna
Lead Lap
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Location: NJ
Posts: 624
Default

Yes as soon the car is put into gear it stalls perfect way to say it
Ariyanna is offline   Reply With Quote
Old 11-07-10, 06:50 AM   #4
GEORGE_JET
Lead Lap
 
Join Date: Apr 2008
Location: tx
Posts: 745
Default

Start with checking what the idle speed is, also note if the idle is rough or smooth. Check all of the hoses for cracks and splits, and ask how many miles since the last tune up.
GEORGE_JET is offline   Reply With Quote
Old 11-07-10, 08:23 AM   #5
GoodRevs
Lead Lap
 
GoodRevs's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: NH
Posts: 700
Default

I had the same problem on my Cadillac, it occasionally died when shifted into any gear. The issue was the ISC module which wasn't able to maintain a high enough RPM so the engine would just die. Replaced it and it hasn't died in the 3+ years since.
GoodRevs is offline   Reply With Quote
Old 11-24-10, 05:13 AM   #6
4u2kno
Driver School Candidate
 
Join Date: Oct 2010
Location: al
Posts: 19
Default

did he let it get extremely low on gas?

i did that once out joy riding and this happened right after i filled up got home and tried to leave again. not saying the two are related but this is what we did.

one foot on brake and one on gas (not much) will jerk real bad when put in gear.... drive it carefully a few blocks if you can get it to run. see if that will blow out trash
4u2kno is offline   Reply With Quote
Old 11-24-10, 11:07 AM   #7
BoostedE21
Pole Position
 
Join Date: Apr 2009
Location: TX
Posts: 260
Default

there's a lot of causes for that kind of thing. Two main things: the complete lock between the pump and turbine within the torque converter that's only supposed to happen at 45+ mph isn't coming undone. Replace/fix the torque converter. Or, a bit of contamination could have found its way into the small fluid channels that control shifts, and blocked a ball bearing from falling into place, which keeps it stuck in a higher gear. Even though the torque converter should still offer enough slip (pump side not spinning very fast) to allow it to idle, i guess under certain circumstances it could cause a stall.
BoostedE21 is offline   Reply With Quote
Old 08-28-13, 02:37 PM   #8
tonyhoang
Driver School Candidate
 
Join Date: Aug 2013
Location: VA
Posts: 2
Default

I'm experiencing the exact same problem with my ES300. Did you find the culprit for the problem of the car?
tonyhoang is offline   Reply With Quote
Old 08-28-13, 07:11 PM   #9
Mythotical
Pole Position
 
Join Date: Jul 2013
Location: Montana
Posts: 212
Default

look for a rats nest in the air box. I once had to maintain a fleet of 350 cars for State Farm Insurance. On a few of them I have found chewed up air filters and debris stuck in the IAC. With the passage so small a rat turd could let in enough air to idle but not under load.
Mythotical is offline   Reply With Quote
Old 08-28-13, 08:31 PM   #10
Bayliner
Driver School Candidate
 
Bayliner's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ca
Posts: 32
Default

Have you tried a neutral drop? Start in neutral and give it some revs the throw it into drive. Not sure what exactly that will tell you but if you can force it to operate under a load, u can start to accurately paint the picture
Bayliner is offline   Reply With Quote
Old 08-28-13, 09:05 PM   #11
PFB
Lexus Test Driver
 
PFB's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Montreal, Canada
Posts: 1,557
Default

Are you absolutly sure that it stalls when you put it in reverse as well?

Phil
PFB is offline   Reply With Quote
Old 08-28-13, 11:01 PM   #12
Mythotical
Pole Position
 
Join Date: Jul 2013
Location: Montana
Posts: 212
Default

NOOOOOO!!!!!! Do not nutrol drop! Bad for the tranny! Take the vacuum line off of the IAC and using a bic pen as a splice pull off the PVV that goes into the side of the intake hose off of the valve cover and put them together. Leave the tip on the bic pen but take out the plug in the back of the pen and push the ink stick out of the tip. The tip acts like a restrictor to keep the RPM to about 1200. Then try to put in gear. If it still dies then I suspect the TCC (torque converter lock up) solenoid.
Mythotical is offline   Reply With Quote
Old 05-28-16, 04:48 PM   #13
TEXAN559
Driver School Candidate
 
Join Date: May 2016
Location: Ca
Posts: 1
Default If your car dies

113,xxx my lexus gs300 was turning off when put in gear and felt like i was driving a stick shift , when i push the gas it would spudder real bad . The check engine light came on with the trac light and vsc . So i took it to lexus the said change the transmission out for 6k . I said the hell with that i took it to chucks transmission ( belmont / cedar )he dropped the pan and tested the solenoids he said one was bad changed it out and has been perfect with no lights on since runs smooth its not the transmission

Last edited by TEXAN559; 05-29-16 at 11:30 PM.
TEXAN559 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-16, 08:28 PM   #14
DRACO A5OG
Lead Lap
 
DRACO A5OG's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: California
Posts: 515
Default

OP, check the Throttle Body Cable from the transmission. It may have stretch ad came out of tolerance.
Once you correct that it will shift better too. Ask me how I know. While you are there check the Engine throttle cable to insure it also is loose.

Hayne has a good how to on this.
DRACO A5OG is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 lexus gs300 idle problems Nguyen255 Performance 20 04-19-16 10:11 PM
Shifting kills engine jhuey IS - 2nd Gen (2006-2013) 8 11-10-15 02:08 PM
Rpm drops when braking kabear808 IS - 2nd Gen (2006-2013) 1 09-15-14 09:51 PM
Rear main seal... again :( AntzCro ES - 1st to 4th Gen (1990-2006) 6 08-31-12 08:39 PM
VSC Light by itself, no check engine light larryd2609 RX - 1st Gen (1999-2003) 3 12-20-11 01:46 PM


Tags
02, 2001, 300, drive, es300, gear, is300, lexus, lx, move, park, put, reverse, shuts, turns

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:53 PM.


Copyright © 2000-2016 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved