Rear End very unstable after rim & tire change - Page 2 - ClubLexus - Lexus Forum Discussion


Performance & Maintenance Engine, forced induction, intakes, exhausts, torque converters, transmissions, etc.

Rear End very unstable after rim & tire change

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-13-18, 07:03 AM   #16
RudysSC
Driver
 
RudysSC's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: CO
Posts: 130
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

An out of balance wheel may cause vibration but in no way shape or form will it cause the car to act the way you're describing it.
RudysSC is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RudysSC For This Useful Post:
Vitamin-SC (02-13-18)
Old 02-13-18, 06:33 PM   #17
Vitamin-SC
Driver
Thread Starter
 
Vitamin-SC's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Virginia
Posts: 121
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by RudysSC View Post
An out of balance wheel may cause vibration but in no way shape or form will it cause the car to act the way you're describing it.
"I didn't think so"It would go against anything that's normal "but"? Anyway the best description would be an under inflated tire as I said ,I'm gonna get the used tires off the rear for starters ,being they are the Directional patterned and the front are asymmetric all season and they seemed to be cupped in the center, my hope is that they are tracking different that the front causing the problem
gonna get the mounted and balance this weekend a will post results for future reference
Vitamin-SC is offline   Reply With Quote
Old 02-14-18, 07:46 AM   #18
RudysSC
Driver
 
RudysSC's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: CO
Posts: 130
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

In for results. Cupping will cause some issues all on its own, but if you're going through all the hassle throw an alignment in the mix for good measure too.
RudysSC is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RudysSC For This Useful Post:
Vitamin-SC (02-14-18)
Old 02-14-18, 09:46 PM   #19
BlackIRON
Driver
 
BlackIRON's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Miami, FL
Posts: 181
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

I honestly would recommend a good 4 wheel alignment. I could truly feel the difference going from the 16" stocks to used 17 tires and the rear of my car on rainy days would just pull left harder the more id accelerate. sometimes left too. Had a rebalance and all done at sears and the issue seemed completely gone. I understand your tire scenario and wish you luck!
BlackIRON is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to BlackIRON For This Useful Post:
Vitamin-SC (02-15-18)
Old 02-15-18, 01:19 PM   #20
Vitamin-SC
Driver
Thread Starter
 
Vitamin-SC's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Virginia
Posts: 121
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Update got the car off the ground and the front lower control bushings are just about gone could this attribute the the rear sway
I'm going to address this as well, again I've only had the car a year and expected the bushings would need replacement
Vitamin-SC is offline   Reply With Quote
Old 02-15-18, 01:22 PM   #21
Vitamin-SC
Driver
Thread Starter
 
Vitamin-SC's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Virginia
Posts: 121
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

99
Vitamin-SC is offline   Reply With Quote
Old 02-15-18, 02:02 PM   #22
RudysSC
Driver
 
RudysSC's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: CO
Posts: 130
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Beautiful car - glad you found the culprit! Make sure to inspect rear bushings and arms thoroughly as well.
RudysSC is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RudysSC For This Useful Post:
Vitamin-SC (02-15-18)
Old 02-18-18, 12:56 PM   #23
GordonDET
Driver School Candidate
 
Join Date: Jul 2006
Location: TX
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

As mentioned above an alignment should help.

I had something similar happen with my 92 sc400 about 4 years ago. Driving home in the rain and the rear end felt like it was swimming. Got an alignment and the problem went away for a couple years.

It started happening again and the shop suggested a wheel bearing may be going out, a wheel had some side to side play. Had the bearing replaced, which was a mistake because it turns out it was fine. The real problem ( I figured it out myself ) was the right rear wheel toe control arm ball joint had gone bad, replaced the arm and all was well.

About a month ago it started happening again. The left side one had died. Ordered another arm in and replaced it. All fixed. Now I'm waiting for the other ball joints to start to go. .

Oddly enough the first one went out a few months after I upgraded to IS350 18" staggered rims as well. Different stress from a different angle on an old suspension I would assume. Also the old 16" wheels with plenty of rubber are very forgiving, lot more stress / impact with lower profile tires and a larger rim.

Last edited by GordonDET; 02-18-18 at 01:02 PM.
GordonDET is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to GordonDET For This Useful Post:
Vitamin-SC (02-19-18)
Old 02-20-18, 06:07 PM   #24
Vitamin-SC
Driver
Thread Starter
 
Vitamin-SC's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Virginia
Posts: 121
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by GordonDET View Post
As mentioned above an alignment should help.

I had something similar happen with my 92 sc400 about 4 years ago. Driving home in the rain and the rear end felt like it was swimming. Got an alignment and the problem went away for a couple years.

It started happening again and the shop suggested a wheel bearing may be going out, a wheel had some side to side play. Had the bearing replaced, which was a mistake because it turns out it was fine. The real problem ( I figured it out myself ) was the right rear wheel toe control arm ball joint had gone bad, replaced the arm and all was well.

About a month ago it started happening again. The left side one had died. Ordered another arm in and replaced it. All fixed. Now I'm waiting for the other ball joints to start to go. .

Oddly enough the first one went out a few months after I upgraded to IS350 18" staggered rims as well. Different stress from a different angle on an old suspension I would assume. Also the old 16" wheels with plenty of rubber are very forgiving, lot more stress / impact with lower profile tires and a larger rim.
Are you reffering to the rear lower arm
you remember part number or did you go aftermarket
Vitamin-SC is offline   Reply With Quote
Old 02-22-18, 08:05 AM   #25
GordonDET
Driver School Candidate
 
Join Date: Jul 2006
Location: TX
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

48710-24020

I got the second one from www.lexuspartsnow.com . They seemed to have the best price when I looked, about 130 shipped. Some companys do make an aftermarket pair you can get, fully adjustable, etc. Most aftermarket ones are made in china and seem cheap IMO. I figure my factory ones lasted 25 years so why not pay a bit more for factory.

Not hard to install yourself. no special tools needed other than a torque wrench. If you install them your self its easier to pull the exaust hanger bracket that will be in your way rather than pulling the rubber hanger.

That is if this is your problem. I think I found a guide in a thread on this site somewhere.

GordonDET is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
IS250 2007 very unstable @ 60mph/100kmh OrokuSaki IS - 2nd Gen (2006-2013) 8 01-11-18 02:55 PM
Car feels very floaty/unstable at high speeds Lukas99GS GS - 3rd Gen (2006-2011) 11 12-10-17 11:50 AM
New Bilstein HD shocks on stock '98 GS400 98GSOwner Suspension and Brakes 10 11-30-17 09:13 PM
IS250 at speeds 65+ unstable roneezy IS - 3rd Gen (2014-present) 22 08-22-17 07:10 PM
Twitchy steering, unstable, at high speed prwdmd Hybrid Technology 9 04-13-16 02:51 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:42 AM.


Copyright © 2000-2017 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: