Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > SC Models > SC 400/300
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Repeat Electrical Issue :(

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-25-13, 12:02 AM   #1
TheAzn
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Sep 2012
Location: MD
Posts: 592
Default Repeat Electrical Issue :(

Months ago I had an issue where when I came to a stop, my headlights, dash and radio would flicker for a second along with the electrics to keep the engine running. But it doesn't shut the engine off completely or anything, just flickers everything for a second then goes away.

Well I changed the alternator to address the issue and it went away. Now it's back, did it tonight for the first time since the new alternator.

Anyone else had this issue before or could know the root cause?

I doubt it would be the alternator again. No oil on it, etc, etc. But who knows? My battery terminals are clean but the battery isn't new. I'm thinking of replacing it.

To my understanding, there must an intermittent short. The only two things where positive and negative come close to each other would be the battery and alternator.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
__________________

1995 Lexus SC300 No.418
2JZGE 5-Speed 3L2
K&N Intake | BBK Wilwood/ Brembo | Tein CS w/ EDFC | Cusco Tower Bar | Vertex | VIS CF Hood | Origin Roof Spoiler | 18"x8"F/9.5"R OZ Salinas | Phoenix Power Departure 3 Catback
TheAzn is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 12:48 AM   #2
95SC3T
Driver
Trader Score: (3)
 
Join Date: Jun 2012
Location: Ky
Posts: 147
JAY_266
Default

just a shot in the dark, maybe a loose ground somewhere?
__________________
95 SC300 Auto
95SC3T is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 12:58 AM   #3
TheAzn
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Sep 2012
Location: MD
Posts: 592
Default

Slight chance I guess.

I'm going to make and install a new main grounding wire tomorrow, hopefully it works.

But no clue as to why this issue went away after I installed the alternator and now is back after several months later. May be coincidence.
__________________

1995 Lexus SC300 No.418
2JZGE 5-Speed 3L2
K&N Intake | BBK Wilwood/ Brembo | Tein CS w/ EDFC | Cusco Tower Bar | Vertex | VIS CF Hood | Origin Roof Spoiler | 18"x8"F/9.5"R OZ Salinas | Phoenix Power Departure 3 Catback
TheAzn is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 06:54 AM   #4
1JZPWRD
1JZ Single SC400
Trader Score: (59)
 
1JZPWRD's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Alabama, Roll Tide!
Posts: 8,468
Default

What is the output in volts while the car is running? Output of volts while not running on battery?

Could be a bad alternator, even though it is new.

Did you tighten the power wire good on top of it? Did you clean the terminals inside it, before putting it back on? Could be some dirt in there, not allowing a good connection. The other thing, is there any lights that comes on while this intermittent problem occurs? Like the dash lights on the cluster, per say?

Also check the ground to the frame. Re clean your battery terminals with a wire brush and put on some terminal grease or lube.

Oh yeah, is your car slammed? If so, did you relocate the harness? if you didn't, then check that in the driver side fender well for chewed up or torn wires.
__________________
1992 SC400, Sleeper..522RWHP - 93 octane, 1JZ, BW S366, Soarer R154, ACT Stage 4, 800cc, DM LW Flywheel, MINZ FPR, 3" Exhaust, HKS CF Slip on, HKS BOV, Tial 44 WG, BC 264 Cams, AEM gauges, AEM V2, MKIV Auto LSD!
Follow my build thread.....http://www.clublexus.com/forums/buil...and-links.html
Jay's Interior....http://www.clublexus.com/forums/sc-4...y-1jzpwrd.html
1JZPWRD is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 09:33 AM   #5
TheAzn
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Sep 2012
Location: MD
Posts: 592
Default

Not slammed.

Quick question: if the car can stay running with the battery removed, what is providing ground for the car to keep running?
__________________

1995 Lexus SC300 No.418
2JZGE 5-Speed 3L2
K&N Intake | BBK Wilwood/ Brembo | Tein CS w/ EDFC | Cusco Tower Bar | Vertex | VIS CF Hood | Origin Roof Spoiler | 18"x8"F/9.5"R OZ Salinas | Phoenix Power Departure 3 Catback
TheAzn is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 10:02 AM   #6
1JZPWRD
1JZ Single SC400
Trader Score: (59)
 
1JZPWRD's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Alabama, Roll Tide!
Posts: 8,468
Default

The alternator is providing the power. This is the old school method in testing if the alternator is putting out enough to keep the car running. If the car is running and you unplug the battery whether ground or positive, and if the alternator is good, the car would stay running. If the car died, when you disconnected one side of the battery, then this told you the alternator was bad. Make sense. People know a days say not to try this due to frying or ruining your ECU. I have tried this and had no harm done. Up to you.
__________________
1992 SC400, Sleeper..522RWHP - 93 octane, 1JZ, BW S366, Soarer R154, ACT Stage 4, 800cc, DM LW Flywheel, MINZ FPR, 3" Exhaust, HKS CF Slip on, HKS BOV, Tial 44 WG, BC 264 Cams, AEM gauges, AEM V2, MKIV Auto LSD!
Follow my build thread.....http://www.clublexus.com/forums/buil...and-links.html
Jay's Interior....http://www.clublexus.com/forums/sc-4...y-1jzpwrd.html
1JZPWRD is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 10:16 AM   #7
TheAzn
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Sep 2012
Location: MD
Posts: 592
Default

Not looking to fry the ECU lol

Apparently this issue never got a solid solution from the search I've done.

To answer your dash question, no lights. Everything flickers off then flickers back on, like when you first put the key to on and all the lights are on then goes off after a couple seconds.
__________________

1995 Lexus SC300 No.418
2JZGE 5-Speed 3L2
K&N Intake | BBK Wilwood/ Brembo | Tein CS w/ EDFC | Cusco Tower Bar | Vertex | VIS CF Hood | Origin Roof Spoiler | 18"x8"F/9.5"R OZ Salinas | Phoenix Power Departure 3 Catback

Last edited by TheAzn; 08-25-13 at 10:20 AM..
TheAzn is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 10:30 AM   #8
1JZPWRD
1JZ Single SC400
Trader Score: (59)
 
1JZPWRD's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Alabama, Roll Tide!
Posts: 8,468
Default

I would start checking all the grounds. From frame to alternator to battery terminal to ecu. Check and recheck, wiggle, slight pull, and pull out the test meter. Something isn't right.

Did you do any mods before this strange thing happen, and I mean any?
__________________
1992 SC400, Sleeper..522RWHP - 93 octane, 1JZ, BW S366, Soarer R154, ACT Stage 4, 800cc, DM LW Flywheel, MINZ FPR, 3" Exhaust, HKS CF Slip on, HKS BOV, Tial 44 WG, BC 264 Cams, AEM gauges, AEM V2, MKIV Auto LSD!
Follow my build thread.....http://www.clublexus.com/forums/buil...and-links.html
Jay's Interior....http://www.clublexus.com/forums/sc-4...y-1jzpwrd.html
1JZPWRD is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 04:21 PM   #9
TheAzn
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Sep 2012
Location: MD
Posts: 592
Default

No mods, I'm going to check everything inch by inch. I just dont get it.
__________________

1995 Lexus SC300 No.418
2JZGE 5-Speed 3L2
K&N Intake | BBK Wilwood/ Brembo | Tein CS w/ EDFC | Cusco Tower Bar | Vertex | VIS CF Hood | Origin Roof Spoiler | 18"x8"F/9.5"R OZ Salinas | Phoenix Power Departure 3 Catback
TheAzn is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 05:44 PM   #10
1JZPWRD
1JZ Single SC400
Trader Score: (59)
 
1JZPWRD's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Alabama, Roll Tide!
Posts: 8,468
Default

Sometimes its best to let it go all the way out. Sometimes it is easier to diagnose and troubleshoot.
__________________
1992 SC400, Sleeper..522RWHP - 93 octane, 1JZ, BW S366, Soarer R154, ACT Stage 4, 800cc, DM LW Flywheel, MINZ FPR, 3" Exhaust, HKS CF Slip on, HKS BOV, Tial 44 WG, BC 264 Cams, AEM gauges, AEM V2, MKIV Auto LSD!
Follow my build thread.....http://www.clublexus.com/forums/buil...and-links.html
Jay's Interior....http://www.clublexus.com/forums/sc-4...y-1jzpwrd.html
1JZPWRD is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 05:51 PM   #11
TheAzn
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Sep 2012
Location: MD
Posts: 592
Default

I believe that lol My 88 Corolla had an issue where some sharp turns made clicking noises. Axles new, bearings... So I pretty much kept driving it until it screwed up completely. The FWD trans had the differentials in them, the gears were the issue. It locked up while I was driving comin to a complete halt. Then i did an auto to 5spd swap.

I just hope I wont be stuck on the side of the road.
__________________

1995 Lexus SC300 No.418
2JZGE 5-Speed 3L2
K&N Intake | BBK Wilwood/ Brembo | Tein CS w/ EDFC | Cusco Tower Bar | Vertex | VIS CF Hood | Origin Roof Spoiler | 18"x8"F/9.5"R OZ Salinas | Phoenix Power Departure 3 Catback
TheAzn is offline   Reply With Quote
Old 08-25-13, 10:33 PM   #12
jjffyy
Lead Lap
Trader Score: (8)
 
Join Date: Aug 2009
Location: NC
Posts: 578
Default

I had a similar problem to yours too. When ever I would press the brakes or come to a stop my headlights would shut off and so would to radio. I had some new ground wires made and after installing them I haven't had the problem since.
jjffyy is offline   Reply With Quote
Old 08-26-13, 12:26 AM   #13
TheAzn
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Sep 2012
Location: MD
Posts: 592
Default

Quote:
Originally Posted by jjffyy View Post
I had a similar problem to yours too. When ever I would press the brakes or come to a stop my headlights would shut off and so would to radio. I had some new ground wires made and after installing them I haven't had the problem since.
Did you just install the main grounding wires from the battery-chassis and chassis-engine? I don't know where all the groundings are on the SC (at least not yet).
__________________

1995 Lexus SC300 No.418
2JZGE 5-Speed 3L2
K&N Intake | BBK Wilwood/ Brembo | Tein CS w/ EDFC | Cusco Tower Bar | Vertex | VIS CF Hood | Origin Roof Spoiler | 18"x8"F/9.5"R OZ Salinas | Phoenix Power Departure 3 Catback
TheAzn is offline   Reply With Quote
Old 08-26-13, 07:56 AM   #14
jjffyy
Lead Lap
Trader Score: (8)
 
Join Date: Aug 2009
Location: NC
Posts: 578
Default

I had a member here make me a set of wires and used the points from this thread --> http://www.clublexus.com/forums/sc-4...e-diagram.html
jjffyy is offline   Reply With Quote
Old 08-26-13, 04:03 PM   #15
TheAzn
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Sep 2012
Location: MD
Posts: 592
Default

Just installed some grounding wires today. I had bought a piece of 4ga wire from Crutchfield and some copper ends from pepboys. I only had enough to do battery-chassis, chassis-intake and intake-cyl. head. I'm going to buy more to do the other grounding wires.

So far so good, it's almost sun down so I should probably see an improvement on the electricals when lights are on.

Target right now is to see if the lights dim when I hit the window switches. That worried me a bit. Or when the turn signal flashes, the interior light dimmed as it flash on.
__________________

1995 Lexus SC300 No.418
2JZGE 5-Speed 3L2
K&N Intake | BBK Wilwood/ Brembo | Tein CS w/ EDFC | Cusco Tower Bar | Vertex | VIS CF Hood | Origin Roof Spoiler | 18"x8"F/9.5"R OZ Salinas | Phoenix Power Departure 3 Catback
TheAzn is offline   Reply With Quote
Old 08-26-13, 04:03 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Electrical Problem after Headlight removal sjpbug IS F 7 04-21-14 04:33 PM
Sc400 is not charging properly! Sunny_Tk SC 400/300 3 04-17-14 07:01 AM
Alternator Issues eknine9 Lexus Audio, Video, Security & Electronics 0 10-23-13 05:01 PM
Electrical problem Neoice LS400 5 01-13-13 04:47 AM
HID flicker once when ACH pump turns on! dogmarley LX470 and LX450 5 08-22-12 11:43 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 08:40 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info