Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > SC Models > SC 400/300
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Tilt steering repair

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-25-05, 07:48 PM   #31
marcus428
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2005
Location: FL
Posts: 13
Default Same problem but stripped gear

I had the same problem (grinding noise but steering column would not go up and down). I took it apart and discovered the blue plastic gear had a dead spot with stripped teeth. In my case, the teeth on the outside of the gear were worn but the inside part of the gear was not. I drilled a hole in the bottom of the housing and inserted a machine screw with a round rubber grommet and tightened it with a nut. The purpose of the rubber grommet is to push on the bottom of the blue plastic gear so that it is always at an angle. This exposes the inside teeth of the blue plastic gear to the screw mechanism at the top of housing. Works like a charm.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
marcus428 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-05, 09:02 AM   #32
airahcaz
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
airahcaz's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: New Jersey
Posts: 751
Send a message via AIM to airahcaz
Default

but this applies to an SC, how does one do it for a 98 GS400? or if anyone knows how to disable the auto tilt???
__________________

98 Spectra Blue GS400 just hit 120K miles: gray interior, HID w/stock yellow fogs, Borla Tips, slight Titanium Rear Tint, Chrome Trunk Bar, Roof Spoiler, DIY Chrome Grill, 2009 GS Chromes 245/40/18s, Pirelli Pzero Nero M&S switching off with Blizzak snow tires (and now with 2 baby car seats); (previously owned white 92 LS400)
airahcaz is offline   Reply With Quote
Old 07-03-05, 12:51 PM   #33
phisig
Pole Position
Trader Score: (0)
 
phisig's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: VA
Posts: 377
Default

Mine had a faint squeek in it, however I removed the schroud around the steering column and oiled up the moving parts with WD-40 and everything runs smooth as butter now.
__________________
1998 GS400 Black Onyx/Black Navigation, OEM HIDs with self-leveling, JDM Yellow High Beams, PIAA JDM Yellow parking lights, 19" Black Axis Mod Seven's, Bridgestone Potenza RE050A Tires, Tein HA Coilovers, SRT Intake & Race ECU, Borla Carbon Fiber Exhaust, TRD Grill, Greddy Carbon Fiber Front Lip SOLD 5/14/07
2006 IS350 Crystal White/Cashmere
2003 Nissan 350z Under Construction
phisig is offline   Reply With Quote
Old 07-03-05, 01:04 PM   #34
airahcaz
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
airahcaz's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: New Jersey
Posts: 751
Send a message via AIM to airahcaz
Default

can you give a little more detail on how to do this or is it complicated? mechanic?
__________________

98 Spectra Blue GS400 just hit 120K miles: gray interior, HID w/stock yellow fogs, Borla Tips, slight Titanium Rear Tint, Chrome Trunk Bar, Roof Spoiler, DIY Chrome Grill, 2009 GS Chromes 245/40/18s, Pirelli Pzero Nero M&S switching off with Blizzak snow tires (and now with 2 baby car seats); (previously owned white 92 LS400)
airahcaz is offline   Reply With Quote
Old 07-03-05, 02:12 PM   #35
phisig
Pole Position
Trader Score: (0)
 
phisig's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: VA
Posts: 377
Default

I have a GS400 and was directed here from our section of the Forum, what I did was remove 3 screws on bottom of the steering column schroud. On the GS one is at the bottom, then turn the wheel 90 degrees in each direction to find the other two screws. After they are all taken off the bottom part of the schroud should be loose, gently pull it off. If you play with the telescoping wheel, you will see various parts move, lubracate them really well with WD-40 and play with the telecoping button until the WD has worked its way throughout the moving parts. Bolt everything back together and your done.
__________________
1998 GS400 Black Onyx/Black Navigation, OEM HIDs with self-leveling, JDM Yellow High Beams, PIAA JDM Yellow parking lights, 19" Black Axis Mod Seven's, Bridgestone Potenza RE050A Tires, Tein HA Coilovers, SRT Intake & Race ECU, Borla Carbon Fiber Exhaust, TRD Grill, Greddy Carbon Fiber Front Lip SOLD 5/14/07
2006 IS350 Crystal White/Cashmere
2003 Nissan 350z Under Construction
phisig is offline   Reply With Quote
Old 09-20-05, 11:12 AM   #36
lincoln30
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2001
Location: Fort Worth
Posts: 14
Default

I tried this fix last night and it didn't work. It seems like the motor is not strong enough to turn the gear when the gear is in good contact with the worm gear. I can hear the circuit breaker click off when I try to operate the wheel now. I don't have any new grease for this yet just large amounts of 11 year old stuff that's already in the housing...it's clean, yellow and probably is not as viscous as it used to be. I tried smearing some of the excess back into the teeth on the blue gear and it worked for a few seconds and then quit again (it throws this old grease right off the gear back into the housing). I'm inclined to just put the wheel in a good position and remove the gear so it can't be moved again if new grease doesn't work.

So now here's my question: if I get new grease from the dealer what should be used to remove/clean off the old grease before the application of the new stuff???
lincoln30 is offline   Reply With Quote
Old 09-20-05, 11:39 AM   #37
TWISTED II
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Sep 2004
Location: Illinois
Posts: 321
Default

do you think dealer grease is any better than autozone grease? don't pay crazy prices for "dealer" stuff when autozone has it for prolly 3 dollars. i used vasaline when i did my new gear and it worked fine.
TWISTED II is offline   Reply With Quote
Old 09-20-05, 12:50 PM   #38
airahcaz
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
airahcaz's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: New Jersey
Posts: 751
Send a message via AIM to airahcaz
Default

please let me know what has worked for you, although it is getting colder so I may not have this issue till next summer
__________________

98 Spectra Blue GS400 just hit 120K miles: gray interior, HID w/stock yellow fogs, Borla Tips, slight Titanium Rear Tint, Chrome Trunk Bar, Roof Spoiler, DIY Chrome Grill, 2009 GS Chromes 245/40/18s, Pirelli Pzero Nero M&S switching off with Blizzak snow tires (and now with 2 baby car seats); (previously owned white 92 LS400)
airahcaz is offline   Reply With Quote
Old 10-06-05, 08:44 PM   #39
BillTSC300
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Sep 2005
Location: Texas
Posts: 57
Default

Well I just took mine out and cleaned it. The motor was actually really really dirt and full of crud. I stripped everything down and cleaned it all including the brushes but its still low on power. It turns better but slowly gets weak ann won't even go one way. This is using a direct battery connection also so I guess its a new motor. I was thinking also about taking it to the local Starter repair place and seeing if they could fix as its basically just a small starter motor.
BillTSC300 is offline   Reply With Quote
Old 02-08-06, 01:06 PM   #40
CrazySC
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2005
Location: Florida
Posts: 1
Default

I just got off the phone with the dealer that told me I had to order the motor at $540, then it would be another $297 for the labor!!! THANK GOD I CAME HERE BEFORE ORDERING IT!!! This thread just saved me $837 minus the 27 cents for the washer!! THANK YOU!!!
CrazySC is offline   Reply With Quote
Old 02-09-06, 11:59 PM   #41
spheezy
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Sep 2005
Location: FL
Posts: 11
Default

yea this thread is kick ****....had no power tilt for about 1 month now and its in a pretty high position. hopefully now i can lower it. i always missed how it automatcially retracts when u take the key out. biggie ups and massive props to c_irie for the DIY repair
spheezy is offline   Reply With Quote
Old 02-13-06, 05:57 PM   #42
TheLexor
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Florida
Posts: 13
Thumbs up

Having two 93 ls4's I found the info on fixing the tilt mechanism most useful, especially when they both went bad within a week of one another. Both cars have about 140K on them, so maybe that is the built in break down period. The fix was pretty easy after viewing c_irie's photos. Thanks much for the expert guidance. My Lexus shop in West Palm Beach is asking more than $500 for the tilt motor assembly, plus labor. Hard to belive for a fix that cost me about 5-cents utilizing a fiber washer I had saved from some other project. Luckily, it only needed slight help from my trusty Dremmel to size it properly. By the way, I spent a couple extra minutes cleaning the old grease from the cog and surrounding housing, then lubed with a premium lithium grease, just to make sure the repair would not be compromised by remnants from the factory install. Tomorrow, I tackle my other ls4 with the same problem. The repair should be even easier now that I know how everything comes apart and goes back together. After that, I get to see how to fix a serious hesitation problem that just developed in one of my LS's. This is the same one that several members have been having a devil of a time trying to isolate and remedy. I did try cleaning the MAF. No luck - it still bucks like a sassy bronco when I lay on the throttle. Think I'll go for the quick fuel filter change first, then see if the prob goes away. It probably won't, but it's a quick and cheap maintenance item and prolly should be done anyway.
TheLexor is offline   Reply With Quote
Old 02-13-06, 08:03 PM   #43
Panerai127
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
Panerai127's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: FL
Posts: 494
Default

I have 01 gs430, and i have the problem also, i have 100k on it now. When my mechanic looked at it, he told me it is the motor and not that is dirty. So he just disconected the cable, so my tilt is in one position and does not move. The problem I had was that my steering wheel would move and sound like it is dying and hesitating, then sometimes, it would just get stock on the top and would not go down, when he took it apart, he showed me that when the motor would get stocj and he would take a srewdriver and hit the tilt motor, the wheel would tild then, he said I need a new one, the motor is dead?! Do you think I can do this procedure and see if it works? Is it hard to do it on my car and is there pics on DIY??
__________________

2004 BMW 545i Sport
SOLD: 2002 Lexus IS300 Silver Sport
Sold: 01 GS430 Black/Black Sport
Panerai127 is offline   Reply With Quote
Old 02-14-06, 08:49 AM   #44
SLEXC400
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Dec 2003
Location: Florida
Posts: 82
Question

I did the washer thing years ago (before I found this forum) and it worked for quite awhile, but then I started experiencing the "dying out" problem. The wheel will move up or down or in or out for a couple of seconds, then just stop (like no power). You can hear the relay click, but nothing moves. If I let it sit for a minute I can coax it to move again. I just assumed it was a controller problem. Anyone else have this problem and have you been able to fix it? I just leave it one place, but it would be nice if I could get it working again (but not for over $500.00!) ...
SLEXC400 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-06, 04:43 AM   #45
TheLexor
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Florida
Posts: 13
Default dlomonosov Tilt Prob

Wish I could help you, but I am unfamiliar with your model. I would have hoped that Lexus would have solved the problem on its own by now.
TheLexor is offline   Reply With Quote
Old 02-16-06, 04:43 AM
 
 
 
 
Reply

Tags
broken, column, fuse, infinity, lexus, location, ls400, lx470, motor, q45, repair, sc400, steering, telescoping, tilt, wheel, work

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Power tilt-away repair.. "How to" tutorial Stereorob LS400 21 02-13-14 12:27 PM
'Fixed' Mirrors akinsm LS430 13 12-19-13 07:43 PM
Steering Wheel Tilt Motor Inoperative willcrets LS400 7 04-11-13 04:57 PM
Inoperable tilt wheel mechanism repair oldyngoody LS400 2 09-18-12 11:39 AM
Tilt steering inoperable on 1998 LS400 Wallace LS400 2 09-07-12 02:52 PM

All times are GMT -7. The time now is 02:58 AM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info