Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > SC Models > SC 400/300
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Anyone Replace Power Steering Pump Hose?

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-29-09, 02:33 PM   #1
snook
Lexus Test Driver
Trader Score: (5)
 
Join Date: Jan 2009
Location: FL
Posts: 1,359
Default Anyone Replace Power Steering Pump Hose?

We replaced mine today but there is a sensor at the end of the line that Im confused about. There was no connector or wiring to plug in on my car so we left it off? What is that connector for on the PS line and why wouldnt my car have a harness to plug into it?

Reason for replacing was a good sized leak on the line. Now after flushing the ps system the wheel turns almost too easy like it's not there!
It's a 96 manual.

Any ideas?
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
snook is offline   Reply With Quote
Old 12-29-09, 02:34 PM   #2
Matt300ZXT
Pole Position
Trader Score: (2)
 
Matt300ZXT's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: TN
Posts: 277
Default

Any pics of this sensor?
Matt300ZXT is offline   Reply With Quote
Old 12-29-09, 04:48 PM   #3
VGnomore
Pole Position
Trader Score: (1)
 
VGnomore's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: GA
Posts: 350
Default

It should plug to your PS pump. It controls the variable speed powersteering.
__________________
VGnomore is offline   Reply With Quote
Old 12-29-09, 06:34 PM   #4
BiGEZ
Pole Position
Trader Score: (18)
 
BiGEZ's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Georgia
Posts: 327
Default Anyone Replace Power Steering Pump Hose?

The connector is there on my car, 94 SC300. Reconnected it when I replaced my power steering hose. If you have the connector the plug should be there.
BiGEZ is offline   Reply With Quote
Old 12-29-09, 08:03 PM   #5
snook
Lexus Test Driver
Trader Score: (5)
 
Join Date: Jan 2009
Location: FL
Posts: 1,359
Default

Can someone take a picture of where the harness is for this?
Like I said the hose had the plug but I cant find anything that will plug into it in the area.

Also when we took it off there was no connector plugged in to remove, it was empty before. My steering feels completely different, very sensitive and the wheel feels extremely light compared to before.

Did some years have this and others not?
snook is offline   Reply With Quote
Old 12-29-09, 08:14 PM   #6
StiCk3
Lexus Champion
Trader Score: (5)
 
StiCk3's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: IN
Posts: 1,891
your dec1sion
Send a message via AIM to StiCk3 Send a message via Skype™ to StiCk3
Default

I have this exact issue, when i replaced mine a while back it was not connected and i couldn't find the other half of the harness. Left it unplugged and haven't had any problems, but i've always wondered this too.
__________________
1997 SC300 5-speed, 1JZ-GTE powered
--------------------------------------
StiCk3 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-09, 08:23 PM   #7
snook
Lexus Test Driver
Trader Score: (5)
 
Join Date: Jan 2009
Location: FL
Posts: 1,359
Default

Maybe it doesn't plug in on 5 speed cars?

Did you replace just the hose because it was leaking? Thats what we did. The pump was not touched it was okay
snook is offline   Reply With Quote
Old 12-30-09, 03:52 PM   #8
StiCk3
Lexus Champion
Trader Score: (5)
 
StiCk3's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: IN
Posts: 1,891
your dec1sion
Send a message via AIM to StiCk3 Send a message via Skype™ to StiCk3
Default

Quote:
Originally Posted by snook View Post
Maybe it doesn't plug in on 5 speed cars?

Did you replace just the hose because it was leaking? Thats what we did. The pump was not touched it was okay
Just the pressure line, yes. The sensor was present on the old line, but it wasn't connected to anything.
__________________
1997 SC300 5-speed, 1JZ-GTE powered
--------------------------------------
StiCk3 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-09, 11:38 PM   #9
snook
Lexus Test Driver
Trader Score: (5)
 
Join Date: Jan 2009
Location: FL
Posts: 1,359
Default

that is the same as my situation the sensor was there on the old and new line just cant find anything that will connect to it.

After flushing the power steering my wheel is so easy to turn that it's scary and I have big heavy 20s on there. I liked the heavier feel, has anyone else experienced this after flushing the power steering ? It feels way too sensitive and light now. I was told a bunch of crud came out of there and it was blaaaack

someone has to know about this empty connector?
snook is offline   Reply With Quote
Old 12-31-09, 03:31 AM   #10
pmpdaddyt
Lexus Test Driver
Trader Score: (4)
 
pmpdaddyt's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Maryland
Posts: 1,015
Default

i need help so i got a couple questions, snook:
1. How did u know u had a leak?
2. was your power steering fluid bubling out the top?
3. where did u get the hoses?
4. how much were they?

thanks in advance
__________________
Exhaust - Done
Exterior - In progress
Engine - Acquiring parts

pmpdaddyt is offline   Reply With Quote
Old 12-31-09, 07:08 AM   #11
shern
Lexus Champion
Trader Score: (6)
 
shern's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: AZ
Posts: 2,472
Send a message via MSN to shern Send a message via Yahoo to shern
Default

There traditionally is two sensors and a selenoid on the sc300. As mentioned, these are used for the variable power steering system. When I redid my entire system, I removed and plugged both sensors.

The increase in sensitivity may be a result of them cleaning the filter screen on the rack by the selenoid. Over time this can get clogged which will result in loss of pressure. Mine was filthy!
__________________

_______________________________________________
Shern's W58 to R154 swap thread
Shern's Black Interior thread
shern is offline   Reply With Quote
Old 12-31-09, 10:19 AM   #12
snook
Lexus Test Driver
Trader Score: (5)
 
Join Date: Jan 2009
Location: FL
Posts: 1,359
Default

Quote:
Originally Posted by pmpdaddyt View Post
i need help so i got a couple questions, snook:
1. How did u know u had a leak?
2. was your power steering fluid bubling out the top?
3. where did u get the hoses?
4. how much were they?

thanks in advance
I was losing power steering fluid every week and I had oil on the plastic tray below it.

No I believe if it's bubbling out at the top you have filled it too much

I got the high pressure hose used from a forum member, mine had a slight leak in it.

The hose was about 75 bucks used and like 300 new from lexus.
There is a site someone else mentioned the other day that sells an aftermarket line of SS for 65 dollars but I dont remember the site.
I wanted stock because its a crazy looking hose and didnt think aftermarket could do the same exact thing
snook is offline   Reply With Quote
Old 12-31-09, 02:06 PM   #13
Mr. Klean
Pole Position
Trader Score: (1)
 
Mr. Klean's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Florida
Posts: 364
Default

Yo, if anyone knows the aftermarket site, I would appreciate it being posted!

Mine is leaking like crazy on the pressure hose. I refill my reseviour like every week and clean up my driveway as well! And the hose is about $428 from the stealership. I "heard" someone made an aftermarket one that cured the stock problems since this is a common problem for the SC's..
Mr. Klean is offline   Reply With Quote
Old 12-31-09, 02:15 PM   #14
snook
Lexus Test Driver
Trader Score: (5)
 
Join Date: Jan 2009
Location: FL
Posts: 1,359
Default

Yo took the time to find it lol

http://store.driftmotion.com/static/...k3mk4sc300.php

I feel the shape of the stock one is there for a reason, maybe to cool the fluid or create a certain feel in the steering, but this should be very close...perhaps better who knows.

I think theres a different one for sc300 and 400 and ijz obviously
snook is offline   Reply With Quote
Old 12-31-09, 02:41 PM   #15
snook
Lexus Test Driver
Trader Score: (5)
 
Join Date: Jan 2009
Location: FL
Posts: 1,359
Default

If anybody can help with the connector mystery Id appreciate it

And if my power steering should feel so featherweight in a heavy car with 20s
snook is offline   Reply With Quote
Old 12-31-09, 02:41 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The First Gen Power Steering Bible Suneet LS400 206 10-08-14 03:46 PM
SC400 OBD-I to OBD-II conversion project in progress... :( zukikat Performance & Maintenance 19 05-29-11 04:59 AM
Power Steering ACV valve StevieA LS400 14 12-16-10 01:02 PM
Fixed Stiff Steering 91LS400vgb LS400 6 11-12-10 12:37 PM
Power Steering Fix and Great Info 914lps LS400 9 07-23-08 11:17 AM


Tags
2006, 300, 400, hose, lexus, power, pressure, pump, removal, remove, replace, replacepower, rx300, sc300, sc400, steering

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 03:02 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info