Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > SC Models > SC 400/300
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Driver's Memory Seats Not Working

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-28-06, 11:21 AM   #1
GaDawg
Driver
Trader Score: (0)
 
GaDawg's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: IA
Posts: 147
Question Driver's Memory Seats Not Working

All,
My '94 SC400's memory seat settings don't work and I can't figure out why.
A Lexus tech and I went over the schematics and found that the ECU under the driver's seat controls the memory seats, as well as a few other things (e.g., steering wheel memory setting, power seat controls, etc...); it also uses the same fuse as the brake lights. Well, EVERYTHING works but the memory seats. I have a backup ECU I was going to try and swap out to see if it works, but after that the only thing I can think of is a loose wire in the door.

Any other experiences with this problem? Solutions?
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!

Last edited by GaDawg; 08-28-06 at 11:24 AM..
GaDawg is offline   Reply With Quote
Old 08-28-06, 01:17 PM   #2
nimit1234
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2006
Location: In
Posts: 112
Default

I have this same problem. The seats do not work but the steering wheel does.
nimit1234 is offline   Reply With Quote
Old 08-28-06, 01:53 PM   #3
sc250tt
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
sc250tt's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: South Florida
Posts: 2,872
Default

does anybody memory seat work?
__________________
Uzz30 SC 400 BLACK/ BLACK, R154 1JZGTE s366 powered SHINE, HKS, GREDDY,NAD
sc no. 5

W210 97 MERC E420
2004 Cl65 amg
sc250tt is offline   Reply With Quote
Old 08-28-06, 02:59 PM   #4
JohnEd
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: oregon
Posts: 446
Default memory seats

Guys,

My seats work wonderfully! My mirrors will work the same after I get my Mirror ECU from GAZI ALI. He is the man. Usually a mech, like Gazi, can save you a bunch of time finding a problem due to their experience. Look for an experienced expert. Your comment about tracing every wire with a dealer shop tech tells me you are the guy that will solve this problem even if it so unique it has never before nor ever will again repeat. That is a sincere complement. My money is on the Seat ECU with a backup bet on the connections to it. Very old "electronics technicians" saying...A good visual inspection is worth a thousand tests". Spread pins in the socket and bent/missing pins in the plug are toughies. All of the troubleshooting and logic flow diagrams do not address wire or plug failure. There is only a statement at the end that says that your problem is in wiring.

I think you are going to fix it with a module replacement.

Good luck.

John
JohnEd is offline   Reply With Quote
Old 08-28-06, 04:20 PM   #5
933005spd
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
933005spd's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Tennesee
Posts: 749
Default Remote start or aftermarket alarm?

I have encountered this with 2 of the coupes in my past. One had an alarm installed when I bought it, bypassing the factory alarm. Removal fixed the memory seats.

After the remote start was installed in another the function disappeared except for when the factory alarm was enabled.

Can anyone else chime in? I believe the problem can also be associated with the RKE or the factory alarm ecus.

P
__________________
Gone to the dark side... MB E550
Prior coupes: 92 SC 400, 93 SC 300 5spd , 93 SC400, 00 SC300
I can help, drop me an email since I'm not on board much.
933005spd is offline   Reply With Quote
Old 09-06-06, 09:20 PM   #6
fooldall
Rookie
Trader Score: (0)
 
fooldall's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Fl
Posts: 54
Default

Anyone? My seat presets don't work either... nor does the power mirrors... Where is this ECU you guys speak of, and where can i find them?
fooldall is offline   Reply With Quote
Old 09-06-06, 11:03 PM   #7
JohnEd
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: oregon
Posts: 446
Default mirror ECU

Poor Baby,

The R&R proceedures starts off with disconnect the bat. Then the drivers air bag. Then the steering wheel........get the pic? The mirror ecu is above and forward of you right knee. You can unplug it if you remove the lower section of the dash. Then you can plug in the ECU that GAZI sends you and make sure it works befor you launch into the full change out.

Maybe the seat not working also changes the logic. Only an experienced mech can give you advice on that.

Good luck with this and let us all know.

John
JohnEd is offline   Reply With Quote
Old 09-07-06, 10:25 AM   #8
GaDawg
Driver
Trader Score: (0)
 
GaDawg's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: IA
Posts: 147
Default

Quote:
Originally Posted by fooldall View Post
Anyone? My seat presets don't work either... nor does the power mirrors... Where is this ECU you guys speak of, and where can i find them?
I'm not sure about the mirrors..JohnEd sounds like he does, so go with him on that.

The power seat, memory function, tilt steering wheel (I thought the mirrors), etc... are all tied into the seat ECU under the driver's seat; just unbolt the seat and tilt it back to reveal the ECU under the cushion. You can't run a diagnostic, but you can verify its connected properly. A disconnected wire in the door sounds like a good candidate (see 933005spd's solution), I haven't tried to fix it yet, but I plan on doing so this weekend...I'll let you know how it goes. If that doesn't work, then it is probably a short somewhere in my seat ECU. If all of the other related functions (e.g., steering wheel memory setting, power seat controls, brake lights, etc...) work, then it narrows the problem to the actual memory button assembly or connections to and from it. It sounds like a lot of folks have written this function off as an "SC thang", but I'm too stubborn to give up...besides I hate it when I have to readjust my seats when the wife hops in occasionally.
GaDawg is offline   Reply With Quote
Old 09-07-06, 01:14 PM   #9
sc250tt
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
sc250tt's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: South Florida
Posts: 2,872
Default

Quote:
Originally Posted by GaDawg View Post
I'm not sure about the mirrors..JohnEd sounds like he does, so go with him on that.

The power seat, memory function, tilt steering wheel (I thought the mirrors), etc... are all tied into the seat ECU under the driver's seat; just unbolt the seat and tilt it back to reveal the ECU under the cushion. You can't run a diagnostic, but you can verify its connected properly. A disconnected wire in the door sounds like a good candidate (see 933005spd's solution), I haven't tried to fix it yet, but I plan on doing so this weekend...I'll let you know how it goes. If that doesn't work, then it is probably a short somewhere in my seat ECU. If all of the other related functions (e.g., steering wheel memory setting, power seat controls, brake lights, etc...) work, then it narrows the problem to the actual memory button assembly or connections to and from it. It sounds like a lot of folks have written this function off as an "SC thang", but I'm too stubborn to give up...besides I hate it when I have to readjust my seats when the wife hops in occasionally.
you might be right it can be a wire in the door or something .im gonna operate on mines this weekend and see if it is the wires .did anybody try changing the buttons to see it thats the issue?
__________________
Uzz30 SC 400 BLACK/ BLACK, R154 1JZGTE s366 powered SHINE, HKS, GREDDY,NAD
sc no. 5

W210 97 MERC E420
2004 Cl65 amg
sc250tt is offline   Reply With Quote
Old 09-07-06, 04:19 PM   #10
alanflies
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jun 2006
Location: KY
Posts: 5
Default

I had the same problem with my sc400...after i removed the driver door panel and reconnected the seat buttons, they worked perfect. i assume someone forgot to reconnect them when they last had the door panel off.
Moral of the story here is always start with the simple stuff.
alanflies is offline   Reply With Quote
Old 09-07-06, 07:38 PM   #11
dinhNER
Lexus Test Driver
Trader Score: (5)
 
dinhNER's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Houston,TX
Posts: 1,395
Send a message via AIM to dinhNER
Default

mine still dont work, should ve made this a poll lol
__________________
SOAR3R86@YAHOO.COM - contact
dinhNER is offline   Reply With Quote
Old 12-09-06, 01:53 PM   #12
rushmore9
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2006
Location: wa
Posts: 73
Default

any updates on this?
rushmore9 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-06, 07:33 AM   #13
calbsc400
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2006
Location: CA
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by alanflies View Post
I had the same problem with my sc400...after i removed the driver door panel and reconnected the seat buttons, they worked perfect. i assume someone forgot to reconnect them when they last had the door panel off.
Moral of the story here is always start with the simple stuff.
Just had the window regulator replaced and when I was putting the panel back on I made sure to connect the wire harness to the buttons and now the memory seats work perfectly. I don't remember unpluging it so it was probably left disconnected when the previous owner had the panel removed for whatever the reason.
calbsc400 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-06, 08:02 AM   #14
nimit1234
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2006
Location: In
Posts: 112
Default

Okay so i posted a LONG time ago that my seats didnt work either.. k so i changed the seats in my car from a 97 (i have 92) and when the key is on, the memory seats dont work. (i can set them, hear the beep and everything) but as soon as i turn the key off and push either (1) or (2) it works perfectly.. i dont know. try it
nimit1234 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-07, 10:24 PM   #15
seatown
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Nov 2007
Location: washington
Posts: 4
Default

on my 92 300 the memory function only works when I unlock the door with the key and press the memory button,it wont work again untill I lock the door and unlock it again, weird.
seatown is offline   Reply With Quote
Old 12-02-07, 10:24 PM
 
 
 
 
Reply

Tags
button, driver, fuse, gx470, lexsus, lexus, lx470, memory, mirror, power, problem, sc300, seat, seats, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 04:27 AM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info

Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2