Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > RX Models > RX - Second Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Clicking sound in the center stack coming from a vent motor?? Need Tech advice!!!

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-06-10, 04:52 PM   #1
mmade22
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2009
Location: NC
Posts: 140
Exclamation Clicking sound in the center stack coming from a vent motor?? Need Tech advice!!!

Hello All!

My wifes 2004 RX330 has been making a clicking noise for a little while now every once in a while. I turn off all the AC and heat controls and the noise still exists. I took the cover off on the drivers side footwell to the right of the accelerator. The cover comes off with two black push in clips.

I exposed the area where the noise was coming from and watched a motor with four wires coming out from the harness. The motor looks like it controls a vent lever but I'm not sure. I wrote the part # down I got off the motor but nothing came up doing a search.

The motor says 12v on the side and then it has the following part # 063700-8820 11E4000


It seems like the motor just wiggles back and forth and if I try to help it, the thing keeps wanting to work but won't. I think the motor is bad but I figure I would ask one of the techs on here for help in figuring out what might be the problem and what the part actually does. Thank you for your time!
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
mmade22 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-10, 09:47 AM   #2
mandyfig
Moderator
Trader Score: (0)
 
mandyfig's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: GA
Posts: 8,779
Default

I have a similar issue right now. It is sort of a clicking sound, very random. Not related to any fan, AC or anything else. The minute you crank the engine, it starts doing it.

It just ticks, clicks....soft, hard, no frequency, just pure random. I need to take it in.

It appears like it is coming from the center stack.
__________________
SC430 WGC-Ecru/RX330 Bamboo Pearl-Gray/IS350 Black Onyx-Gray
mandyfig is offline   Reply With Quote
Old 10-07-10, 02:07 PM   #3
Poqman
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
Poqman's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Poquoson, VA
Posts: 420
Default

My Highlander, before I got the RX330, had this random clicking noise. It was a controller for the climate control that opened/closed a vent. I took it to a radiator shop and they replaced the part for half the cost of the Dealer. I'm betting the RX and the Highlander both use similar controllers in the climate control system.
__________________
2009 ES350 Black Sapphire Pearl w/ Nav, park assist, HIDs, memory seats driver and passenger, auto wipers, tan interior
2005 RX330 Millenium Silver/Light Grey
sold 2002 SC430 Egyptian Sand Pearl/Saddle/Verde Kaos 18" V55 rims with 25mm spacers rear/Megan EZ Coil-overs/VAIS SLU + Harmon Kardon drive+play/Nav DVD 8.1/NavTool + backup camera
Poqman is offline   Reply With Quote
Old 10-07-10, 03:50 PM   #4
mmade22
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2009
Location: NC
Posts: 140
Default

Thanks! Mandy, if you bring it into the dealer and have it fixed, please let me know what the cost is. I can fix it myself but I need to know what the part is called first so that I can order it.
mmade22 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-10, 10:00 PM   #5
richonline
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2010
Location: TX
Posts: 86
Default

It is the broken Denso mode or temp servo motor behind the glove box. Very common issue with the RX300. Dealer will charge $500 plus to replace. Search the Rx300 diy, I did mine with $125 cost in one hour. Also remember the noise will become much louder to drive you crazy.
Quote:
Originally Posted by mandyfig View Post
I have a similar issue right now. It is sort of a clicking sound, very random. Not related to any fan, AC or anything else. The minute you crank the engine, it starts doing it.

It just ticks, clicks....soft, hard, no frequency, just pure random. I need to take it in.

It appears like it is coming from the center stack.
__________________
Richonline
richonline is offline   Reply With Quote
Old 10-09-10, 11:33 PM   #6
infinirx
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
infinirx's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: CA
Posts: 1,562
Default

Hmmmmmmm I am curious about this. I think I might have the same problem. Watching this thread.
infinirx is offline   Reply With Quote
Old 10-10-10, 08:50 AM   #7
lexus114
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
lexus114's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bethlehem Twsp. Pennsylvania
Posts: 3,961
Default

this seemed to be more problem prone on the 1st gen. RX.
__________________
2015 RX 350 AWD

2012 Mercedes-Benz C300 4 Matic Sport Sedan (wife`s car)
lexus114 is offline   Reply With Quote
Old 10-10-10, 09:41 AM   #8
infinirx
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
infinirx's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: CA
Posts: 1,562
Default

mandyfig did you find out what the issue was?? You have a 2nd gen yes?

lexus114 I figure it's a diff. problem. Still would like to find out where the heck the sound is coming from. For me it's not all the time, but when it is, it's totally annoying.

Last edited by infinirx; 10-10-10 at 06:27 PM..
infinirx is offline   Reply With Quote
Old 10-12-10, 04:21 PM   #9
mmade22
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2009
Location: NC
Posts: 140
Default

Quote:
Originally Posted by richonline View Post
It is the broken Denso mode or temp servo motor behind the glove box. Very common issue with the RX300. Dealer will charge $500 plus to replace. Search the Rx300 diy, I did mine with $125 cost in one hour. Also remember the noise will become much louder to drive you crazy.
Thank you! That's the info I needed. I will check that old thread out and order the part. I will let everyone know the outcome.
mmade22 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-10, 06:18 PM   #10
HimSelf
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2009
Location: ON
Posts: 85
Default same problem...but a little more

Hi everyone,

I have the same problem for 6 month now. The clicking sound is still there but now there is a new sound. It sounds like someone is slurping with a straw.

Cheap solution:

I'm think for my next checkup I will ask the dealer to do the TBS for the dash rattle and at the same time ask them to check the vent motor see if it is working. This way I can have a second option for free and if the price is good I will get it fixed.
HimSelf is offline   Reply With Quote
Old 10-15-10, 05:24 AM   #11
mandyfig
Moderator
Trader Score: (0)
 
mandyfig's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: GA
Posts: 8,779
Default

Quote:
Originally Posted by mmade22 View Post
Thank you! That's the info I needed. I will check that old thread out and order the part. I will let everyone know the outcome.
Please let us know.

My noise is consistently there. Even when the engine is not running.

Tick-tick-slurp-crack-tick....it is annoying.

Time for a service trip.

And there is an issue with my driver's seat. A long plastic rail is sticking out...something is not right, this piece is like a shim, but obviously is not at teh right location. Another thing to get repaired.
__________________
SC430 WGC-Ecru/RX330 Bamboo Pearl-Gray/IS350 Black Onyx-Gray
mandyfig is offline   Reply With Quote
Old 10-15-10, 12:15 PM   #12
dfrankhill
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Oct 2010
Location: NC
Posts: 1
Default Clicking noise in Dash

We were informed by the dealership that the noise was from a small servo motor. Estimated repair 5 to 6 hundred dollars.
This is a 2004 rx330. My wife fixed it. Here is what she did.
1. Put the temp system in dual
2. Run the pass temp to 80 or above.
3. Set the drivers temp to whatever you desire.

Why the pass side does not blow hot air, I do not know. Works for us. Maybe for you.

Dave Hill
dfrankhill is offline   Reply With Quote
Old 10-15-10, 01:00 PM   #13
sakataj
Lexus Fanatic
Trader Score: (171)
 
sakataj's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: tenn
Posts: 15,412
Sakataj
Send a message via Yahoo to sakataj
Default

Quote:
Originally Posted by dfrankhill View Post
We were informed by the dealership that the noise was from a small servo motor. Estimated repair 5 to 6 hundred dollars.
This is a 2004 rx330. My wife fixed it. Here is what she did.
1. Put the temp system in dual
2. Run the pass temp to 80 or above.
3. Set the drivers temp to whatever you desire.

Why the pass side does not blow hot air, I do not know. Works for us. Maybe for you.

Dave Hill
this isnt a permanent fix.....


guys this write up i did is specific to the Gs model (as apparently the RX and the Gs model share this issue) but it should also give you a idea of how to replace them yourself without pay the outrageous price of the dealership


http://www.clublexus.com/forums/gs-s...vo-motors.html


there are a few people who have cleaned them using this process

http://www.clublexus.com/forums/gs-s...rvomotors.html

but i tried it and it didnt last for me so i just replaced them. try either one if you want....
__________________


FOR ALL YOU LOWBALLERS THIS IS HOW I FEEL:
http://www.modified.com/editors/modp...ors/index.html
sakataj is offline   Reply With Quote
Old 10-15-10, 01:32 PM   #14
redrocks
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Oct 2008
Location: VA
Posts: 1,308
Default

Quote:
Originally Posted by dfrankhill View Post
We were informed by the dealership that the noise was from a small servo motor. Estimated repair 5 to 6 hundred dollars.
This is a 2004 rx330. My wife fixed it. Here is what she did.
1. Put the temp system in dual
2. Run the pass temp to 80 or above.
3. Set the drivers temp to whatever you desire.

Why the pass side does not blow hot air, I do not know. Works for us. Maybe for you.

Dave Hill
$500 to $600 to fix! The vehicle only 6 years old!
redrocks is offline   Reply With Quote
Old 10-16-10, 04:37 AM   #15
Poqman
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
Poqman's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Poquoson, VA
Posts: 420
Default

Quote:
Estimated repair 5 to 6 hundred dollars.
Had my '02 Highlander servo (same as RX300) repaired for $125 at the local radiator and AC shop. Took 10 minutes to install.
__________________
2009 ES350 Black Sapphire Pearl w/ Nav, park assist, HIDs, memory seats driver and passenger, auto wipers, tan interior
2005 RX330 Millenium Silver/Light Grey
sold 2002 SC430 Egyptian Sand Pearl/Saddle/Verde Kaos 18" V55 rims with 25mm spacers rear/Megan EZ Coil-overs/VAIS SLU + Harmon Kardon drive+play/Nav DVD 8.1/NavTool + backup camera
Poqman is offline   Reply With Quote
Old 10-16-10, 04:37 AM
 
 
 
 
Reply

Tags
2008, car, click, clicking, clicks, climate, clincks, control, glove, gx, lexus, luxes, macking, making, noise, sound, turned, vent

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RX300 Front Passenger Window - switch or motor? Rodney79 RX - First Generation 7 09-23-14 01:10 PM
I've searched, I've read, I've diagnosed and I can't figure it out... help please! lexalex GS - Second Generation 9 06-06-13 07:30 AM
Heats on and cold are coming from passenger vent Iparkcars GS - Second Generation 4 12-16-12 07:01 AM
How to fix your Servo Motors! Complete guide. Odinson GS - Second Generation 9 10-29-12 01:41 PM
Air Mix Servo (again) Stemmer RX - First Generation 17 04-08-12 05:06 AM

All times are GMT -7. The time now is 02:53 AM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info