Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > RX Models > RX - First Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Start Up Squeak

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-24-09, 10:51 AM   #1
ES BL155
Pole Position
Trader Score: (3)
 
ES BL155's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Colorado
Posts: 391
Default Start Up Squeak

My moms rx300 has 100k on it and whenever we start it when the car is cold it squeaks. i thought it would've been a belt. we got the tb/wp and all the belts changed out with the 100k service but it still squeaks. any ideas?
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
__________________
ES BL155 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-09, 10:56 AM   #2
thomas1
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
thomas1's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Sacramento, California
Posts: 2,329
Default

Were they OEM belts? If so maybe still too loose....
__________________
1999 RX300
2008 RX400h
Moved up to hybrid land

super home mechanic
Protect our Constitution, Tea Party
Papa to 9, 7 girls, 2 boys
thomas1 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-09, 11:15 AM   #3
ES BL155
Pole Position
Trader Score: (3)
 
ES BL155's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Colorado
Posts: 391
Default

the oem belts squeaked. belts were changed at 100k but still squeaks.
__________________
ES BL155 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-09, 12:58 PM   #4
bob2200
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2002
Location: MD/FL
Posts: 1,768
Default

It still is likely one or both of the two accessory belts (i.e., not the timing belt).
bob2200 is online now   Reply With Quote
Old 07-24-09, 02:56 PM   #5
code58
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ca.
Posts: 1,709
Default

Quote:
Originally Posted by ES BL155 View Post
My moms rx300 has 100k on it and whenever we start it when the car is cold it squeaks. i thought it would've been a belt. we got the tb/wp and all the belts changed out with the 100k service but it still squeaks. any ideas?
Have to ask 2 questions ES. Those that know me know that I don't ask questions without a specific reason. #1 is what were the replacement belts (p/s & a/c, alt.), were they OEM Toyota or aftermarket and the second question is were the idler & tensioner pulleys and the tensioner replaced? Third question, (sorry), were OEM TB & W/P used? When I see the answers to these, I may have more input.
code58 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-09, 02:58 PM   #6
carguy07
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
carguy07's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: OH
Posts: 1,509
Default

My money says belts too. Right after I got mine it started making a chirping noise. I was almost positive it was something along the lines of a bearing in the alternator. The belt was OE, looked tight and did not look worn. I took it in to the dealer and they listened to it. Within seconds they said it was a belt. A few hours later I pick it up and it never made the sound again. They hooked me up and did them free under CPO.
carguy07 is online now   Reply With Quote
Old 07-24-09, 05:29 PM   #7
sktn77a
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
sktn77a's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Chapel Hill, NC
Posts: 1,982
Default

Spray some water on the visible belts. If it's the belts, it will stop squeaking temporarily. If it doesn't stop squeaking, it's you idler/tensioner.
__________________
Keith

2010 Toyota Prius
2008 Lexus IS250
2007 Lexus LS460
2005 Toyota Prius
1999 Lexus RX300 AWD
sktn77a is offline   Reply With Quote
Old 07-24-09, 09:28 PM   #8
JohnLX300
Lead Lap
Trader Score: (2)
 
JohnLX300's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: SC
Posts: 427
Default

I had some of the same issues....I used Prestone belt dressing as a temporary band aid, then I had the everything changed with the t-belt. Now my car runs like new and I have about 90,450 miles on it.
JohnLX300 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-09, 09:28 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
serpentine belt squeaking? aspeckt IS - Second Generation 3 05-23-14 08:14 PM
High pitch squeak at idle that goes on and off pingwrx RX - First Generation 2 03-19-14 01:37 PM
Timing Belt Squeaking LexusLoyal LS430 7 05-19-11 04:52 PM
belt squeaks after adding some belt conditioner!!! Whats wrong? sc400123 Performance & Maintenance 16 09-07-07 06:38 PM
Engine Squeaking GSquicksilver LS400 13 02-29-04 02:59 AM


Tags
ac, belt, cold, es300, forum, idler, is300, lexus, oil, rx300, squeak, squeaking, squeaky, start, synthetic

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 03:33 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info