Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > RX Models > RX - First Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Looking for tips O2 sensor bank 1 sensor 1

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-30-06, 09:48 PM   #1
slowtan
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Texas
Posts: 143
Send a message via AIM to slowtan
Default Looking for tips O2 sensor bank 1 sensor 1

Basically like the subject says. I am just looking for some tips on replacing the O2 sensor.

The engine will be cold.
Plugs / timing belt changed 15k ago
Seafoamed engine last week
MAP cleaned last week
new air filter
Transmission was serviced 15k ago also

99 RX300 w/ about 115k on it. This is the 1st real problem I have had with it. I clear the code and it comes right back.

Please give me any tips or tricks to make this replacement go as easy as possible.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
slowtan is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 12:25 PM   #2
flash14
Rookie
Trader Score: (0)
 
flash14's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida
Posts: 63
Default

I will look at the service manual I have, see if there are any tips on replacement. I am 99% sure there are 3 sensors, but will check the manual for sure, front and rear of the engine and near the catalytic converter.
flash14 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 12:36 PM   #3
slowtan
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Texas
Posts: 143
Send a message via AIM to slowtan
Default

From the code I got and what I have read. It looks like sensor I am going to replace in the back of the engine in front of the catalytic converter.

Please email me anything you got that you think might help me .. slowtan@houston.rr.com
slowtan is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 12:42 PM   #4
flash14
Rookie
Trader Score: (0)
 
flash14's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida
Posts: 63
Default

It doesn't say anything, the wiring manual shows 3 sensors, 1- Heated oxygen sensor, Bank 1 sensor 2, the wire colors are Blk, Wht, Blk/Red, Brown. 2- Air fuel ratio sensor, Bank 1 sensor 1, wire colors Blue,Red,Green,Blk/Red. 3- Air fuel ratio sensor, Bank 2 sensor 1, colors Green, Blue, Blk/Red, Blk/White. Usually the sensor has the special high temp anti seize on it when you buy it, there is a special socket to fit over the sensor, but most times, a box wrench will work just fine, use some spray lube on it when you remove it, best to rock it back and forth than to turn it out if it begins to get stiff. You do not want the metal to gall, and the threads to get screwed up. Might try spraying the one you want to change with a penetrating oil the night before.... Hope this has helped. What is the code the OBDII is showing?
flash14 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 12:42 PM   #5
flash14
Rookie
Trader Score: (0)
 
flash14's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida
Posts: 63
Default

I was typing when you were replying..... LOL!!!!
flash14 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 12:45 PM   #6
flash14
Rookie
Trader Score: (0)
 
flash14's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida
Posts: 63
Default

I have to run, but if you have a question, I have the Lexus manuals for the 2001..... post it and I will look this evening
flash14 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 03:52 PM   #7
slowtan
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Texas
Posts: 143
Send a message via AIM to slowtan
Default Code = P1133

My code is P1133.

If there is anything else you think I should check , let me know.

Stephen
slowtan is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 06:02 PM   #8
flash14
Rookie
Trader Score: (0)
 
flash14's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida
Posts: 63
Default

P1133 A/F Sensor Circuit Responce Malfunction, says to check:

1- Open or Short in A/F sensor circuit
2- A/F sensor
3- Air Induction system
4- Fuel Pressure
5- Injector
6- ECM

I agree with you in that you should check/replace the Bank1 sensor1, which ever one that is...LOL!!!!.... look at the previous post for the wire colors. When one of mine went bad, I also had a traction control and skid control lights light up with the check engine light...... I do not think the 99's had that stuff in them.......
flash14 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 06:03 PM   #9
flash14
Rookie
Trader Score: (0)
 
flash14's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida
Posts: 63
Default

Air fuel ratio sensor, Bank 1 sensor 1, wire colors Blue,Red,Green,Blk/Red
flash14 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 06:16 PM   #10
flash14
Rookie
Trader Score: (0)
 
flash14's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida
Posts: 63
Default

VSC & Check Engine Lights 2001 RX300, this thread has some more sensor information.
flash14 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-06, 06:25 PM   #11
slowtan
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Feb 2002
Location: Texas
Posts: 143
Send a message via AIM to slowtan
Default Picture

Hopefully if it doesn't rain tommorrow, I will change it.

Here is a picture I was able to dig up.
When you changed yours , was there anything you had to remove or was it pretty straight forward?
Attached Images
File Type: pdf 3.pdf (32.9 KB, 8403 views)
slowtan is offline   Reply With Quote
Old 07-02-06, 07:51 AM   #12
2001_RX300
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 3
Default

Nice picture...... no big deal, just like changing a spark plug. The connector takes more times sometime to disconnect.
2001_RX300 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-06, 08:15 AM   #13
flash14
Rookie
Trader Score: (0)
 
flash14's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida
Posts: 63
Default

Mine was the front one, easy to get at with the hood open...... I bought a code reader off of ebay a while back before I had my manuals, so I looked the code up online.... the manuals are sweeeet...... I see them every once in a while on ebay, and they are worth it if your doing your own work.
flash14 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-06, 08:19 AM   #14
Tammy
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2004
Location: Arizona
Posts: 1,973
Default

Then there is the socket for the job... for example the 22mm

http://www.shoptoolsshoptools.com/shopexd.asp?id=966
http://www.shoptoolsshoptools.com/shopexd.asp?id=964
Tammy is offline   Reply With Quote
Old 07-05-06, 08:16 PM   #15
GS4_CS
Lexus Champion
Trader Score: (6)
 
Join Date: Feb 2005
Location: chicago
Posts: 1,998
Default

a friend of mine has a 99 rx300 awd wiith about 67k on it and about 2 months ago i got a check engine light, it said bank 1 lean condition. a friend of mine works on toyotas and he said that it would be the bank 1 a/f sensor so i replaced it and the light keeps coming back. she has a k&n drop in filter in the car. after the light went on, i also cleaned the maf sensor and the throttle bodies. any suggestions on wat else it could be?? my friend said it could also be the maf itself.
GS4_CS is offline   Reply With Quote
Old 07-05-06, 08:16 PM
 
 
 
 
Reply

Tags
02, 2002, 99, b1s1, bank, gs430, is300, lexus, location, ls400, o2, rx350, sc430, sensor, slowtanhoustonrrcom

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 01:51 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info

Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2