Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > RX Models > RX - First Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

car is throwing p1130 code?

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-14-06, 02:12 PM   #1
mr. aristo
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
mr. aristo's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: washington
Posts: 459
Default car is throwing p1130 code?

ok so the i have a 2000 rx300 with 50k on it and the other day the cel came on for about an hour then went off... next day came on again. so i was on my way to my shop then the code went off but he did a check and it is throwing a p1130 (code is still on w/o cel on). i did a search to see what it is and this is what i found out
P1130: Manufacturer controlled fuel and air metering." Inside, they got a print out on it and that said: "Lack of HO2S Switch - Adaptive Fuel At Limit."

but went this person ^^^ went to the dealer he said they had switched out the idle control sensor and its all good. i guess i'm just wondering what exactly is the code and what do i need to do to fix it... i'm just trying to figure out exactly what i need to change out to save some $$$ thanks
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
__________________
2001 lexus gs300 tein ss coilovers: 19x9 19x10 Super Rozza 2-Piece HB: pioneer ddx8017 w/navi: JP fusa: JP chrome trunk bar: tanabe hyper medallion exhaust: greddy lip: explosion sides: sold!
2002 silverstone s2000: tanabe coilovers: 18x8 18x9 work wheels: j's racing front lip: j's racing gt wing: jic magic titanuim exhaust.. more to come
2001 r6 w/ akropovic exhaust ride or die
mr. aristo is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 02:26 PM   #2
Lexmex
Super Moderator
Trader Score: (0)
 
Lexmex's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Miami, Florida
Posts: 16,355
Default

P1130 shows as A/F sensor circuit range/performance malfunction in my manual:

Basically:

1. Connections between O2 sensor and ECM are faulty
2. 1 of the 2 O2 sensors is faulty.
3. There may be a temporary out of range reading by one of the O2 sensors.
__________________
Homepage of my 1999 RX300 AWD

Last edited by Lexmex; 03-14-06 at 05:09 PM..
Lexmex is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 04:22 PM   #3
mr. aristo
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
mr. aristo's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: washington
Posts: 459
Default

so the a/f sensor is def the maf????
__________________
2001 lexus gs300 tein ss coilovers: 19x9 19x10 Super Rozza 2-Piece HB: pioneer ddx8017 w/navi: JP fusa: JP chrome trunk bar: tanabe hyper medallion exhaust: greddy lip: explosion sides: sold!
2002 silverstone s2000: tanabe coilovers: 18x8 18x9 work wheels: j's racing front lip: j's racing gt wing: jic magic titanuim exhaust.. more to come
2001 r6 w/ akropovic exhaust ride or die
mr. aristo is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 04:30 PM   #4
Lexmex
Super Moderator
Trader Score: (0)
 
Lexmex's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Miami, Florida
Posts: 16,355
Default

It points to pages SF-72 and SF-73 in my manual, which is the Air Fuel Ratio (A/F Sensor) a.k.a. O2 sensors.
__________________
Homepage of my 1999 RX300 AWD

Last edited by Lexmex; 03-14-06 at 05:07 PM..
Lexmex is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 04:37 PM   #5
mr. aristo
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
mr. aristo's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: washington
Posts: 459
Default

any idea how much one costs?
__________________
2001 lexus gs300 tein ss coilovers: 19x9 19x10 Super Rozza 2-Piece HB: pioneer ddx8017 w/navi: JP fusa: JP chrome trunk bar: tanabe hyper medallion exhaust: greddy lip: explosion sides: sold!
2002 silverstone s2000: tanabe coilovers: 18x8 18x9 work wheels: j's racing front lip: j's racing gt wing: jic magic titanuim exhaust.. more to come
2001 r6 w/ akropovic exhaust ride or die
mr. aristo is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 04:41 PM   #6
mr. aristo
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
mr. aristo's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: washington
Posts: 459
Default

see i searched and here is another person with an rx with p1130 code

My Check Engine light came on today so I hooked up my PC and it read:
--P0125 Insufficient Coolant Temperature for Closed Loop Fuel Control
--P1133 Sensor Circuit Slow Response (Bank 1 Sensor 1)
--P1135 Sensor Heater Circuit (Bank 1 Sensor 1)
I cleared the Check Engine light and about a few minutes later the following came up:
--P1130 O2 Sensor Circuit (Bank 1 Sensor 1)

so i'm confused... so far the p1130 is like 2-3 different things... i'm sad
__________________
2001 lexus gs300 tein ss coilovers: 19x9 19x10 Super Rozza 2-Piece HB: pioneer ddx8017 w/navi: JP fusa: JP chrome trunk bar: tanabe hyper medallion exhaust: greddy lip: explosion sides: sold!
2002 silverstone s2000: tanabe coilovers: 18x8 18x9 work wheels: j's racing front lip: j's racing gt wing: jic magic titanuim exhaust.. more to come
2001 r6 w/ akropovic exhaust ride or die
mr. aristo is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 05:02 PM   #7
Lexmex
Super Moderator
Trader Score: (0)
 
Lexmex's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Miami, Florida
Posts: 16,355
Default

My foul-up and this is a common occurrence when we talk about this on CL in this forum. MAF (Mass Air Flow sensor), this is the one after the air box.

Air Fuel Ratio sensor (from now on we will just call them O2 sensors since the manual just confuses me to death).

I am confusing this code with one that I talked about earlier, which involved cleaning the MAF.

In this case, they are talking about the O2 sensors and or their connections to the ECM.

Let me go back and edit my my postings so we don't mess this up.

I have had a long day today.
__________________
Homepage of my 1999 RX300 AWD
Lexmex is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 05:14 PM   #8
Lexmex
Super Moderator
Trader Score: (0)
 
Lexmex's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Miami, Florida
Posts: 16,355
Default

Quote:
Originally Posted by mr. aristo
see i searched and here is another person with an rx with p1130 code

My Check Engine light came on today so I hooked up my PC and it read:
--P0125 Insufficient Coolant Temperature for Closed Loop Fuel Control
--P1133 Sensor Circuit Slow Response (Bank 1 Sensor 1)
--P1135 Sensor Heater Circuit (Bank 1 Sensor 1)
I cleared the Check Engine light and about a few minutes later the following came up:
--P1130 O2 Sensor Circuit (Bank 1 Sensor 1)

so i'm confused... so far the p1130 is like 2-3 different things... i'm sad
They actually show 3 sensors:

Bank 1 Sensor 1 (this appears to be behind the engine block on the rear exhaust manifold, though it really is a poor diagram in the manual)
Bank 2 Sensor 1 (the one you see on the front exhaust manifold)
Bank 1 Sensor 2(one that goes after the cat below the car and show that one must remove the seat in order to check the connection harness).

I was confusing this with my remembrance of this thread involving 1135 that also shows the O2 sensor locations, http://www.clublexus.com/forums/rx-first-generation/199748-p0125-and-p1135-codes.html
__________________
Homepage of my 1999 RX300 AWD

Last edited by Lexmex; 03-14-06 at 05:20 PM..
Lexmex is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 05:39 PM   #9
mr. aristo
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
mr. aristo's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: washington
Posts: 459
Default

cool i really appreciate ur help... so the bank1 sensor 1 is the one thats in the back towards the firewall that is a pain in the *** to get to correct
__________________
2001 lexus gs300 tein ss coilovers: 19x9 19x10 Super Rozza 2-Piece HB: pioneer ddx8017 w/navi: JP fusa: JP chrome trunk bar: tanabe hyper medallion exhaust: greddy lip: explosion sides: sold!
2002 silverstone s2000: tanabe coilovers: 18x8 18x9 work wheels: j's racing front lip: j's racing gt wing: jic magic titanuim exhaust.. more to come
2001 r6 w/ akropovic exhaust ride or die
mr. aristo is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 07:55 PM   #10
slick20
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jan 2006
Location: pa
Posts: 49
Default 02 sensor

can pick one up at oxygensensors.com for $170.98 .they will also ship it for free.LEXMEX also has pic of all the o2 sensors and their location posted in another thread.trust me, you wont beat that price for the OEM sensor.
slick20 is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 08:09 PM   #11
Lexmex
Super Moderator
Trader Score: (0)
 
Lexmex's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Miami, Florida
Posts: 16,355
Default

Quote:
Originally Posted by mr. aristo
cool i really appreciate ur help... so the bank1 sensor 1 is the one thats in the back towards the firewall that is a pain in the *** to get to correct
Yeah, it is a PITA. I had to take this picture while doing an alignment. Keep in mind without a precat back there in my case, much easier to pull out.
Attached Images
 
__________________
Homepage of my 1999 RX300 AWD
Lexmex is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 09:28 PM   #12
mr. aristo
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
mr. aristo's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: washington
Posts: 459
Default

so is there just 1 that i have to buy or 2
__________________
2001 lexus gs300 tein ss coilovers: 19x9 19x10 Super Rozza 2-Piece HB: pioneer ddx8017 w/navi: JP fusa: JP chrome trunk bar: tanabe hyper medallion exhaust: greddy lip: explosion sides: sold!
2002 silverstone s2000: tanabe coilovers: 18x8 18x9 work wheels: j's racing front lip: j's racing gt wing: jic magic titanuim exhaust.. more to come
2001 r6 w/ akropovic exhaust ride or die
mr. aristo is offline   Reply With Quote
Old 03-14-06, 11:38 PM   #13
Lexmex
Super Moderator
Trader Score: (0)
 
Lexmex's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Miami, Florida
Posts: 16,355
Default

Quote:
Originally Posted by mr. aristo
so is there just 1 that i have to buy or 2
Well it says if you are getting an 1130 error, one should check bank 1 sensor 1 (the rear one in the above), but if it it says 1150 error, one should check bank 2 sensor 1 (on the front manfold).

I gotta figure it has to be just one sensor going awkward (if it indeed is the sensor as opposed to ECM or connections).
__________________
Homepage of my 1999 RX300 AWD
Lexmex is offline   Reply With Quote
Old 04-05-06, 07:03 AM   #14
garvard
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2006
Location: CA
Posts: 5
Default P1130 O2 Sensor Circuit (Bank 1 Sensor 1)

Hi, LexMex, my 99 RX300 has the same problem P1130 O2 Sensor Circuit (Bank 1 Sensor 1). If someone know where is located this sensor: before cat converter or after.
You have posted 3 photos of oxygen sensor. Which one is of sensor I need to change.
Thank you.
garvard is offline   Reply With Quote
Old 04-05-06, 01:12 PM   #15
Lexmex
Super Moderator
Trader Score: (0)
 
Lexmex's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Miami, Florida
Posts: 16,355
Default

Bank 1 Sensor 1 is the PITA one behind the engine block. Bank 1 Sensor 2 is right after the main catalytic converter below the car, and the Bank 2 sensor 1 is in the engine bay and readily visible. Looks like you will have to either do some crawling or get it up on a rack.
__________________
Homepage of my 1999 RX300 AWD
Lexmex is offline   Reply With Quote
Old 04-05-06, 01:12 PM
 
Reply
 
 
 

Tags
1130, 1135, 300, bank, code, forums, gs300, lexus, o2, p1130, rx, rx300, rx300af, sensor, sensorcode

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 07:17 AM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service | JOBS


Get all contact info

Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.2