RX300 - Instrument Panel Fuse keep blowing - Club Lexus Forums


RX300 - Instrument Panel Fuse keep blowing

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-11-08, 02:07 PM   #1
Tondar
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Location: WA
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default RX300 - Instrument Panel Fuse keep blowing

Hello fellas,

I have following problem:
My fuse (#44 or #45 7.5amp) for instrument panel keep burning out. I replaced it already 3 times. Each has worked for 3-4 days and then was out. As I understand there might be a grounding or shortage issue. Looking for advices on how to locate and fix the problem.

Appreciate you help in advance.
Tondar is offline   Reply With Quote
Old 12-11-08, 02:56 PM   #2
bob2200
Driver
 
Join Date: Mar 2002
Location: MD/FL
Posts: 1,781
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

This could be a tough one.

A schematic is almost essential to isolate the problem. You can get one on one of those CD-ROM manuals they sell on eBay, or subscribe to one of the on-line services. There probably are connectors that will allow you to disconnect parts of the circuit.

Can you figure what you did that caused the fuse to blow? Like night driving, headlights, sharp left turn, etc.?

I would definitely not suggest bypassing the fuse and looking for smoke!
bob2200 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-08, 04:50 PM   #3
salimshah
Moderator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 9,707
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by Tondar View Post
Hello fellas,

I have following problem:
My fuse (#44 or #45 7.5amp) for instrument panel keep burning out. I replaced it already 3 times. Each has worked for 3-4 days and then was out. As I understand there might be a grounding or shortage issue. Looking for advices on how to locate and fix the problem.

Appreciate you help in advance.
Can you narrow down as to what triggers the fuse to pop? It seems that it does not pop as you put a new one in.

Salim
salimshah is offline   Reply With Quote
Old 12-16-08, 03:38 PM   #4
canoefish
Driver School Candidate
 
Join Date: Aug 2008
Location: MN
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Any ideas on this one? I just started having this same problem in my RX300. I have owned it for about 3 months. Only difference is that my fuse blows right away. Looking for ideas of where to start looking.
canoefish is offline   Reply With Quote
Old 12-16-08, 03:47 PM   #5
salimshah
Moderator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 9,707
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Typically this happens after some instrument panel work has been done. A hot wire typically gets pinches and shorts out.

The other times, it is some electrical add on which is drawing more current than safely be supplied.

Salim
salimshah is offline   Reply With Quote
Old 12-16-08, 06:25 PM   #6
JAB
Lead Lap
 
Join Date: Jan 2006
Location: Virginia
Posts: 768
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

On mine, I think the problem was related to a loose cigarette lighter socket which would short out when my cell phone charger was plugged in then jiggled around.
JAB is offline   Reply With Quote
Old 12-16-08, 08:03 PM   #7
bob2200
Driver
 
Join Date: Mar 2002
Location: MD/FL
Posts: 1,781
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have taken the cigarette lighter socket apart and put it back together again, and it is rather easy to do. (I didn't take any photos.). The reason for taking it apart was to switch it from one console piece to another.
bob2200 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-08, 09:05 PM   #8
salimshah
Moderator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 9,707
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I have not had a need to check, but some how I thought the cigarette lighter is on another circuit with its own fuse.

Salim
salimshah is offline   Reply With Quote
Old 12-18-08, 12:34 AM   #9
rfakinbile
Rookie
 
rfakinbile's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Nigeria
Posts: 52
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I will suggest you employ the services of a competent auto electrician so as not to further compound the problem.
rfakinbile is offline   Reply With Quote
Old 12-23-08, 11:59 PM   #10
Tondar
Driver School Candidate
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Location: WA
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well, I replaced it again. It has lived for about 5 days, blew again. But now when I put a fresh one it blows right away when I turn on the ignition. I didn't do anything particular and cant track what causes the problem. Looks like gotta go to auto techs, but before I use their expensive services, any thoughts on where to look for the problem ( I mean what section of the car)?
Thanks guys,
Tondar is offline   Reply With Quote
Old 12-24-08, 09:17 AM   #11
lexus114
Lexus Champion
 
lexus114's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bethlehem Twsp. Pennsylvania
Posts: 4,338
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Their is one more thing you can try,as a last resort,and I don`t recommend it.Put in a really high fuse,and search for smoke,or a smell,and be ready to pull the fuse out quickly.I had a similar problem with my last vehicle,the beloved 87 Mercedes 300E.Only I used a paper clip to find the problem,due to being extremely frustrated by that point.Well it worked,smoked like hell,and I found the problem.It was under the fuse box,a mouse or something chewed the insulation off of two wires,and they would simply short out ,like your describing here.(like I said,if you choose to try this,have someone with you to help you search)but remember,I got lucky,you can do some serious damage in doing this.
Ryan
lexus114 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-08, 11:01 AM   #12
salimshah
Moderator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Austin, TX
Posts: 9,707
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

^^ can potentially be disastrous as the damage can be fire, burnt harness etc etc.

When people post, they sort of expect to see if some one else had similar problem. Poor insulation is not a problem for Lexus (unlike BMW).

The probable causes seem to be {once you eliminate work being done** cigarette lighter and rodent.

Safe approach would be to contact the dealer (just because they have the circuit and know how of how the wiring has been done). You may be able to get reduced labor rates from other places, but it may take them longer to diagnose.

Salim
salimshah is offline   Reply With Quote
Old 01-02-09, 11:18 AM   #13
lexus114
Lexus Champion
 
lexus114's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bethlehem Twsp. Pennsylvania
Posts: 4,338
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

tondar,how did you make out?
lexus114 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-09, 11:44 AM   #14
RayN
Driver
 
Join Date: Nov 2002
Location: IL
Posts: 108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Check your headlight bulb low and high beam harness.
RayN is offline   Reply With Quote
Old 02-09-09, 10:04 AM   #15
canoefish
Driver School Candidate
 
Join Date: Aug 2008
Location: MN
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Where you able to find the source of this? Just curious, I have not gone digging yet to see if I can find the source of mine.

Mine pops immediately when I put the fuse in.
canoefish is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
instrument panel on then offuse box 1994lexus3 ES - 1st to 4th Gen (1990-2006) 2 12-21-15 04:03 PM
Lower front power outlet not working LittleRed RX - 2nd Gen (2004-2009) 2 04-07-15 09:03 AM
Electrical Problem PaulC55 RX - 1st Gen (1999-2003) 2 06-10-05 06:54 AM
odd blade type fuse & k40 radar problem kylesc400 Lexus Audio, Video, Security & Electronics 4 03-15-04 08:14 PM
MPH Dash Indicator Arm Light Out? gerbjones GS - 2nd Gen (1998-2005) 1 09-07-02 06:47 PM


Tags
ac, blowing, blown, cigarette, cluster, driver, fuse, instrument, lexus, lighter, loose, panel, rx300, schematic, side

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:47 AM.


Copyright © 2000-2016 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved