Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > LS Models > LS400
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

1uzfe vvti cooling issue

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-03-15, 07:29 AM   #1
steveyb
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Mar 2015
Location: ireland
Posts: 2
Default 1uzfe vvti cooling issue

looking for some help, info and suggestions.
last weekend i had my track car out that i done the 1uzfe vvti conversion on and had an engine failure
so im looking to know is there anything i can do on the cooling of the vvti version engine to allow coolant flow more easily around the engine?
basically the engine started to put up pressure in the coolant system.
for cooling i have a large capacity koyo alloy rad fitted with 2 spal racing fans, so cooling should be more than enough.
the issue i think is that the coolant system is pushing water out of the engine and out the overflow of the header tank.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
steveyb is offline   Reply With Quote
Old 03-03-15, 07:56 AM   #2
billydpowe
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
billydpowe's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: texas
Posts: 1,888
bill powell
Default

if you cant get a larger radiator, get a higher pressure cap if your radiator can handle it, and run your heater wide open...
__________________
My Bible Study is at:
http://billydpowell.synthasite.com
take a look. my hope is it helps people get into their Bible where the Holy Spirit can teach them the REAL truth, not my words, which are just stimulants.... 2 Tim 2:15 Study.....

CARS I HAVE OWNED
http://s810.photobucket.com/user/bil...20owned?sort=9
billydpowe is offline   Reply With Quote
Old 03-03-15, 04:42 PM   #3
timmy0tool
Lexus Champion
Trader Score: (5)
 
timmy0tool's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: 909/626/714, SoCal
Posts: 2,894
Send a message via AIM to timmy0tool
Default

where is your radiator placement versus the engine? is the engine overheating? what car is the motor in?

i believe the issue here is pressure management since your motor is seeing higher RPMs thus pumping water around the engine at a higher rate. i am with billy in suggesting to get a higher pressure radiator cap first and try again.
__________________
lateral Gangsta
timmy0tool is offline   Reply With Quote
Old 03-03-15, 04:42 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Harmonic balancer / crankshaft pulley 1UZ-FE and 2UZ-FE... interchangeable? peterls LS400 16 08-19-13 01:17 AM
From NON VVTI to VVTI..?? cpbehling Performance & Maintenance 1 10-19-12 02:38 AM
Major repairs or new engine (VVT-i in 1992 SC400) HELP! 92WhiteSC SC 400/300 12 12-09-09 09:15 PM
Specific question - Toyota *Red* coolant and "Green" Ethylene Glycol CLRH2O Performance & Maintenance 8 02-04-07 03:19 AM
1UZ-FE V8 GS400 LS400 heater water valve? (Coolant change procedure) SeattleGS400 Maintenance 2 11-08-03 05:29 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 04:01 AM.

Join ClubLexus

Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info