Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > LS Models > LS400
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

1994 ls400 with huge power loss...sometimes

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-08-12, 12:09 PM   #1
stephen18
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2012
Location: Texas [TX]
Posts: 73
Default 1994 ls400 with huge power loss...sometimes

Ok this is a weird one.. it's a 94 LS with no trac, ecu and gauge cluster have been repaired by prev owner(professional repair, damaged traces are repaired and look perfect, thin shiny straight traces and new caps), plugs, wires, coils, oxygen sensors, most vac lines replaced.

Sometimes when I try to accelerate it will feel like I have only 100 hp, and others it will feel closer to the 250 or so it's supposed to have. Now it wont decrease when I accel, but sometimes it will "click" into full power around 2500rpm. Now I put an AEM wideband on it and the air to fuel ratio seems just fine. Not too lean and nit too rich. Closed loop is about 15.5 both with I have lots of power and when I have a loss.. same thing with open loop, it's between 10-12:1.

I'm at a loss here.. it's confusing me, I feel like I'm chasing my tail. Anyone have some ideas??
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
stephen18 is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 02:23 PM   #2
LScowboyLS
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
LScowboyLS's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Birmingham, AL
Posts: 4,067
@vatoloco
Send a message via Yahoo to LScowboyLS
Default

I know it has been done, but sure sounds like ECU capacitors - many times that repair is done using the incorrect type of capacitors (not low ESR type from a good company, because most repair techs don't know any better and think any new caps will do)

please do us a favor and pull your ECU and photograph the caps used and try to identify them or else yamae and I can identify them for you if the pics are good enough - you want to note all of the numbers/letters on the caps, to make sure they are the correct brand, type, polarity, value, etc. and report those numbers here (example: Rubycon 10uF - 50V - series ZLH)


Click the image to open in full size.
LScowboyLS is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 02:35 PM   #3
sleepywgn
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2011
Location: CA
Posts: 392
Default

Will this happen on the 98 also?
sleepywgn is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 02:45 PM   #4
LScowboyLS
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
LScowboyLS's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Birmingham, AL
Posts: 4,067
@vatoloco
Send a message via Yahoo to LScowboyLS
Default

Quote:
Will this happen on the 98 also?
yes, it has been documented on all models through year 2000, and I will not be surprised if the next generation is not affected (2001-2006), perhaps still a bit early for 2001 and up, to exhibit the problem in large frequency yet.

98-00 are starting to sharply increase in reported occurrence, 90-97 are close to epidemic! (it's like the flu - lol)
LScowboyLS is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 04:50 PM   #5
PureDrifter
BahHumBug
Trader Score: (10)
 
PureDrifter's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: California
Posts: 22,777
PureDrifter
Send a message via AIM to PureDrifter
Default

Quote:
Originally Posted by sleepywgn View Post
Will this happen on the 98 also?
Quote:
Originally Posted by LScowboyLS View Post
yes, it has been documented on all models through year 2000, and I will not be surprised if the next generation is not affected (2001-2006), perhaps still a bit early for 2001 and up, to exhibit the problem in large frequency yet.

98-00 are starting to sharply increase in reported occurrence, 90-97 are close to epidemic! (it's like the flu - lol)
it's been seen on '98-00 but is not nearly as widespread as LSCowboyLS has repeatedly made it seen. there have been a mere handful of '98+ cars with confirmed ECU issues reported. it has been Predicted that 98+ cars will be having problems in the near future.


OP: before deciding that the ECU is a factor, what is the state of your vehicle's ignition and fuel system? When was the car last tuned up?
__________________
1. Black on Black 1999 LS400 PM-spec
-Maya-Megan-Magnaflow-LSportline-Xenondepot-PPE Engineering-Duce-Platinum VIP-Figs Engineering-R1Concepts-
2. Black 2001 MR2 Spyder -#muchroadster-
3. Black 2004 IS300 -Manaray-HKS-Eibach-Kumho-
4. Ebony Teal 1995 LS400 11-8-06
PureDrifter is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 08:29 PM   #6
RA40
Moderator
Trader Score: (6)
 
RA40's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: California
Posts: 15,762
Default

It would be interesting to hear of the JDM market issues from yamae. The Japan seasons are pretty brutal just as some regions in the states. The mild weather cars might do a bit better without the extremes to deal with.
__________________

Mike
RA40 is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 09:22 PM   #7
stephen18
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2012
Location: Texas [TX]
Posts: 73
Default

the fuel system should be fine as the AFRs are pretty good.

plugs, wires, caps, rotors, coils, oxygen sensors, VAF and fuel filter have been replaced.

i will pull the ecu monday and check the caps more closely.

also, the car seems to shift entirely too early sometimes (2000 rpm at half throttle) for only one shift but then holds the next gear out. and occasionally i feel as if there is a flat spot in the throttle.

i appreciate the help!!
stephen18 is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 09:33 PM   #8
PureDrifter
BahHumBug
Trader Score: (10)
 
PureDrifter's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: California
Posts: 22,777
PureDrifter
Send a message via AIM to PureDrifter
Default

in addition to checking the ECU, ohming out the TPS is not a bad idea either, common cause of the "flat spot" problem.
__________________
1. Black on Black 1999 LS400 PM-spec
-Maya-Megan-Magnaflow-LSportline-Xenondepot-PPE Engineering-Duce-Platinum VIP-Figs Engineering-R1Concepts-
2. Black 2001 MR2 Spyder -#muchroadster-
3. Black 2004 IS300 -Manaray-HKS-Eibach-Kumho-
4. Ebony Teal 1995 LS400 11-8-06
PureDrifter is offline   Reply With Quote
Old 12-08-12, 09:38 PM   #9
LScowboyLS
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
LScowboyLS's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Birmingham, AL
Posts: 4,067
@vatoloco
Send a message via Yahoo to LScowboyLS
Default

Quote:
i will pull the ecu monday and check the caps more closely.
sometimes the caps will begin to fail prior to leaving any visual evidence

this gave me fits on my car, because I had looked at the ECU mainboards and caps with a magnifying glass even just a month before, and everything looked perfect, and the caps were already malfunctioning - luckily I had not reinstalled the glove compartment yet, and something made me go back and replace all of them any way.
LScowboyLS is offline   Reply With Quote
Old 12-09-12, 05:57 AM   #10
Yamae
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2011
Location: Japan
Posts: 948
Default

Quote:
Originally Posted by RA40 View Post
It would be interesting to hear of the JDM market issues from yamae. The Japan seasons are pretty brutal just as some regions in the states. The mild weather cars might do a bit better without the extremes to deal with.
Yes, our seasons are really brutal. I was pretty much amazed at the mild weather there in Southern California when I had started to live and work there in late 90s. But I know the summer in Arizona and Texas. I also know the 0 degrees F coldness in Detroit. We almost have them in a small island.

Most of UCF10s and 11s have gone now and I don't see them at all these days. According to repair shop owners I know, there used to be many ECU failed UCF10s and 11s. Regarding UCF20s and 21s manufactured before June 97, ECUs are now failing next to next. Regarding models after July 97, there are some but not too many. As far as I know, there are only 2 failed ECUs. One can be seen here. Sorry it is all written in Japanese but I am sure you can assume the situations by the photos, alphabets and figures in the page.

My 98 Celsior had a minor ECU problem caused by a metal film resistor increasing the resistance. Those capacitors were still OK but I dare decided to change them as a preventive maintenance.

ECUs for after July 97 have totally different new circuits. New processors consume less energy and all the new DC regulators have bigger margin and ceramic capacitors of a bigger capacitance are widely used in parallel with electrolytic capacitors. These new circuits reduce ripple currents to those Nichicon PF(M) capacitors and they are less stressed. In addition to new circuits and younger age of Nichicon PF(M) capacitors, the failure rate of ECUs after July 97 are less, I think. But those contain infamous liquid "quaternaty ammonium salt" in it and they are prone to fail after many years of use.
Yamae is offline   Reply With Quote
Old 12-09-12, 07:28 AM   #11
LScowboyLS
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
LScowboyLS's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Birmingham, AL
Posts: 4,067
@vatoloco
Send a message via Yahoo to LScowboyLS
Default

Quote:
Originally Posted by Yamae View Post
But I know the summer in Arizona and Texas.
when I was an auto electrical problem technician in Phoenix, Arizona; we saw a really bad and very common LS400 problem related to the high heat there that can climb to over 122F (50C)

the power door lock assemblies would fail, and the new modules were $400 per door and all doors were affected and the final bill to the customer was $1600 just for the parts, and then labor on top of this - it is interesting because this is a very uncommon LS400 problem in places other than southern/western Arizona, Death Valley, California, and Las Vegas

I worked one day in Phoenix in 1995 where the temperature at our shop climbed to 133F (56C) in the shade!!

many auto manufacturers of USA, Japan, Korea, and Germany have test tracks in southern Arizona in towns such as Wickenburg and Wittmann to use as heat torture test tracks for there new car designs!

Last edited by LScowboyLS; 12-09-12 at 08:01 AM..
LScowboyLS is offline   Reply With Quote
Old 12-09-12, 08:04 AM   #12
stephen18
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2012
Location: Texas [TX]
Posts: 73
Default

Quote:
Originally Posted by LScowboyLS View Post
sometimes the caps will begin to fail prior to leaving any visual evidence

this gave me fits on my car, because I had looked at the ECU mainboards and caps with a magnifying glass even just a month before, and everything looked perfect, and the caps were already malfunctioning - luckily I had not reinstalled the glove compartment yet, and something made me go back and replace all of them any way.
Oh i meant i will check which caps are installed. it looks fairly recent that they have been replaced, but they could be the wrong type.
stephen18 is offline   Reply With Quote
Old 12-12-12, 05:22 PM   #13
stephen18
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2012
Location: Texas [TX]
Posts: 73
Post

here are the cap values... they all say NHG 105C also they all have a symbol of what looks like a 3 in a box

C740 ..... 53v 47uf
C832 ..... 50v 10uf
C831 ..... 50v 10uf
C103 ..... 50v 10uf
C105 ..... 35v 100uf
C108 ..... 35v 100uf
C1xx ...... 50v 100uf
C1xx ...... 35v 220uf
Attached Images
    
stephen18 is offline   Reply With Quote
Old 12-12-12, 05:41 PM   #14
LScowboyLS
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
LScowboyLS's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Birmingham, AL
Posts: 4,067
@vatoloco
Send a message via Yahoo to LScowboyLS
Default

well the brand is a good one - Panasonic (that 3 in a circle thing is actually an M for Matsushi-ta, which is the Japanese name for Panasonic)

however some of the cap values are incorrect, and furthermore the NHG series is not a low ESR capacitor

here are the correct values:

Qty. 2 of 10μF-50v
Qty. 2 of 15μF-35v
Qty. 1 of 47μF-63v
Qty. 2 of 100μF-10v
Qty. 1 of 220μF-16v

it is OK if they used a higher voltage than spec. but a different value cap is not a good plan, and even more important is that the caps must be low ESR type

these folks owe you a proper repair using the correct type and size of caps, not just whatever they had laying around!
LScowboyLS is offline   Reply With Quote
Old 12-12-12, 06:45 PM   #15
LScowboyLS
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
LScowboyLS's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Birmingham, AL
Posts: 4,067
@vatoloco
Send a message via Yahoo to LScowboyLS
Default

also, between the capacitor leak damage, and the sloppy repair, your ECU's mainboard has had it rough, contrast your ECU pics with 53bel's pics of the same ECU and the condition of the board
LScowboyLS is offline   Reply With Quote
Old 12-12-12, 06:45 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intermittent electrical loss xerictime LS460, LS460L and LS600h 6 10-05-14 07:22 AM
93 SC Problems. Porter92 Performance & Maintenance 12 08-28-13 02:22 PM
Poor Performance VaSC300 Performance & Maintenance 9 04-18-13 08:31 AM
sputtering and loss of power mel4687 ES300 and ES330 2 01-30-11 09:58 AM
LS430 Pinging???? Leeladisky LS400 2 07-29-03 03:24 PM


Tags
1994, 400, 91, ecu, fix, intermittant, lack, lexus, loss, ls, ls400, power, power loss, video, youtube

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 08:06 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info