Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > GS Models > GS - Second Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

2001 GS300 factory subwoofer is not working.

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-21-14, 02:01 PM   #1
Vadim540i
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
Vadim540i's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: California
Posts: 889
Default 2001 GS300 factory subwoofer is not working.

Hello,

I recently purchased 2001 GS300; for some reason, the audio system works fine, except for subwoofer. All of speakers work but subwoofer. The subwoofer does not appear to have any physical damage. Is there a fuse just for a subwoofer amplifier? What things should I check?

Thanks.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
__________________

Last edited by Vadim540i; 10-08-14 at 02:20 PM..
Vadim540i is offline   Reply With Quote
Old 09-21-14, 04:22 PM   #2
gsean400
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
Join Date: Oct 2009
Location: az
Posts: 583
Default

It's either seized or it was unplugged, check the wires for it, the plug you can't get to without taking the deck lid off. Either way u should upgrade since it prolly will blow anyways.
__________________

99 GS400, trpl blk
gsean400 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-14, 09:23 AM   #3
Vadim540i
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
Vadim540i's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: California
Posts: 889
Default

Quote:
Originally Posted by gsean400 View Post
It's either seized or it was unplugged, check the wires for it, the plug you can't get to without taking the deck lid off. Either way u should upgrade since it prolly will blow anyways.
So there is no fuse that is only for subwoofer amplifier; there is only one fuse for the entire audio system, right?
__________________

Last edited by Vadim540i; 10-08-14 at 02:20 PM..
Vadim540i is offline   Reply With Quote
Old 09-22-14, 12:17 PM   #4
1aristo
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jan 2013
Location: fl
Posts: 22
Default

Pull off the wires from the sub and take a AA, AAA,9V or what ever battery and put it across the terminals to see if you hear/see any thing. If not its blown.
1aristo is offline   Reply With Quote
Old 10-08-14, 01:47 PM   #5
Vadim540i
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
Vadim540i's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: California
Posts: 889
Default Update (Problem found)

First, I unplugged the subwoofer connector from the audio amplifier, then I connected a function generator and fed the signal into the subwoofer connector. The subwoofer started playing the signal. At this point I knew that problem is in the audio amplifier. Sure enough, after taking it apart, the Toshiba TA8225H audio amp chip is burnt. I can buy this chip, and fix it (being an electrical engineer helps) but the used audio amplifier (entire unit) is about $20 on eBay - so I'l just replace the entire unit.

I hope this info helps someone with similar problem.

Below are the video of subwoofer test, and a photograph of burnt IC.



Click the image to open in full size.


Click the image to open in full size.
__________________

Last edited by Vadim540i; 10-08-14 at 03:33 PM..
Vadim540i is offline   Reply With Quote
Old 10-08-14, 03:21 PM   #6
6SOARER
Lexus Test Driver
Trader Score: (20)
 
6SOARER's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: SoCal
Posts: 1,212
StingeeWitDinero
Default

Great find, my sub isn't working as well and I hope this fixes the problem. Where is this amplifier located exactly and where were you purchasing the Toshiba TA8225H audio amp chip for $20?
__________________
Work in Progress
6SOARER is offline   Reply With Quote
Old 10-08-14, 03:27 PM   #7
Vadim540i
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
Vadim540i's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: California
Posts: 889
Default

Quote:
Originally Posted by 6SOARER View Post
Great find, my sub isn't working as well and I hope this fixes the problem. Where is this amplifier located exactly and where were you purchasing the Toshiba TA8225H audio amp chip for $20?
The Toshiba chip is about $6. I will just replace the entire unit - it is about 20 dollars on eBay (used).

The audio amplifier is located behind the glove box, on the right side.
__________________

Last edited by Vadim540i; 10-08-14 at 03:31 PM..
Vadim540i is offline   Reply With Quote
Old 10-08-14, 03:47 PM   #8
6SOARER
Lexus Test Driver
Trader Score: (20)
 
6SOARER's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: SoCal
Posts: 1,212
StingeeWitDinero
Default

Quote:
Originally Posted by Vadim540i View Post
The Toshiba chip is about $6. I will just replace the entire unit - it is about 20 dollars on eBay (used).

The audio amplifier is located behind the glove box, on the right side.

__________________
Work in Progress
6SOARER is offline   Reply With Quote
Old 10-08-14, 04:05 PM   #9
Vadim540i
Lexus Test Driver
Trader Score: (0)
 
Vadim540i's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: California
Posts: 889
Default

Quote:
Originally Posted by 6SOARER View Post
We are missing out on sound a big time without subwoofer lol
__________________
Vadim540i is offline   Reply With Quote
Old 10-08-14, 04:05 PM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No Sound from ML Subwoofer in GS300 djgrabow Lexus Audio, Video, Security & Electronics 0 05-26-14 09:46 AM
CA WTB: Mark Levinson Subwoofer brociouz 2Gen IS250 / IS350 / IS-F Classifieds (06-13) 16 01-28-13 09:52 AM
Subwoofer Question ZeusES300 ES300 and ES330 2 08-26-11 10:29 PM
Factory Speaker/Subwoofer Question AtlantaVIP GS - Second Generation 17 11-05-10 01:27 PM
2001 GS 300 Subwoofer Replacement mtschirret Lexus Audio, Video, Security & Electronics 9 07-19-06 09:06 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 01:26 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info