Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > GS Models > GS - Second Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Speed sensor location

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-14-13, 12:49 PM   #1
ronsmoove
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2011
Location: md
Posts: 38
Default Speed sensor location

my 02 GS is throwing a po715 code which is Transmission/turbine circuit malfunction. Transmission has been shifting kinda funny and i hear that it is a sensor that is connected on or near the Tranny. Has anyone ever replaced thier Speed sensor before? is it fairly easy? Where is the exact location?
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
ronsmoove is offline   Reply With Quote
Old 01-14-13, 02:43 PM   #2
99 GS3
Lexus Test Driver
Trader Score: (12)
 
99 GS3's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: VA
Posts: 1,564
Default

There are two on the trans, one near the bell housing the other near the driveshaft, both on the driver side. Single bolt and connector for each, They are magnetic so they pull right out, no gears or anything mechanical.
__________________

GTE--SINGLE TURBO--MANUAL
99 GS3 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-13, 02:45 PM   #3
ronsmoove
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2011
Location: md
Posts: 38
Default

Thank you for the info. i will look into diy on this matter as soon as i can.
ronsmoove is offline   Reply With Quote
Old 01-14-13, 02:49 PM   #4
99 GS3
Lexus Test Driver
Trader Score: (12)
 
99 GS3's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: VA
Posts: 1,564
Default

Here, forgot I had took this for someone a while back. You can see the two black vss sensors with the single mounting bolt.

You can pull them an check the resistance to see if they are the same.

Click the image to open in full size.
__________________

GTE--SINGLE TURBO--MANUAL
99 GS3 is offline   Reply With Quote
Old 01-15-13, 11:13 AM   #5
ronsmoove
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2011
Location: md
Posts: 38
Default

Quote:
Originally Posted by 99 GS3 View Post
Here, forgot I had took this for someone a while back. You can see the two black vss sensors with the single mounting bolt.

You can pull them an check the resistance to see if they are the same.

Click the image to open in full size.
Thank u so much for this pic. now i know exactly where to look. from the looks of this, it seems fairly easy to replace.
ronsmoove is offline   Reply With Quote
Old 08-11-14, 06:09 PM   #6
bdazzler
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2014
Location: OK
Posts: 11
Default Thanks!

Was looking for the #1 for about 30 minutes and finally came back to this forum and did a search for all posts about the tranny speed sensor. Just wanted to say thanks, 99 GS3, for the photo! Helped a lot. Unfortunately even after changing #1 speed sensor still have same issue. Guess I'll try to clean and re-install sensor #2 and see if that does anything. Sure ain't easy to get to #1, great design, Toyota!

Quote:
Originally Posted by 99 GS3 View Post
Here, forgot I had took this for someone a while back. You can see the two black vss sensors with the single mounting bolt.

You can pull them an check the resistance to see if they are the same.

Click the image to open in full size.
bdazzler is offline   Reply With Quote
Old 08-12-14, 07:49 AM   #7
maxx430
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2012
Location: Sacramento, CA
Posts: 269
Default

at what level should the resistance read? There use to be a DIY fix for the speed sensor here but the pictures are down. I replaced my LBJ and think i damage my sensor.
__________________
maxx430 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-14, 08:45 AM   #8
bdazzler
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2014
Location: OK
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by maxx430 View Post
at what level should the resistance read? There use to be a DIY fix for the speed sensor here but the pictures are down. I replaced my LBJ and think i damage my sensor.
According to this link, 12 ft lbs: http://www.justanswer.com/car/0p24w-...r-located.html

I just tightened as much as I could, maybe that's the issue? It's so difficult to get a wrench on it, socket was impossible. Let us know if you get it sorted out. I could get the O/D light to stop flashing but it's not going into overdrive. I only bought one sensor so I'm planning to take out #2, clean it and put it back again and see if that does anything cause I read somewhere that might could work.
bdazzler is offline   Reply With Quote
Old 08-13-14, 08:56 AM   #9
bdazzler
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2014
Location: OK
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by maxx430 View Post
at what level should the resistance read? There use to be a DIY fix for the speed sensor here but the pictures are down. I replaced my LBJ and think i damage my sensor.
Not sure if you're having the same issue as mine (O/D light flashing, not going into overdrive, cruise control not working) but found a solution on a Soarer forum that I'm going to try: http://www.supraforums.com/forum/sho...t-does-it-mean.
bdazzler is offline   Reply With Quote
Old 08-13-14, 08:44 PM   #10
maxx430
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2012
Location: Sacramento, CA
Posts: 269
Default

Quote:
Originally Posted by bdazzler View Post
Not sure if you're having the same issue as mine (O/D light flashing, not going into overdrive, cruise control not working) but found a solution on a Soarer forum that I'm going to try: http://www.supraforums.com/forum/sho...t-does-it-mean.
i do not have that issue. my issue is that my VCS/ABS/VCS OFF lights are on. I am sure its my front passenger speed sensor. I am unable to find the working DI to test and repair it. Does anyone know how to test the speed sensor with a multireader?
__________________
maxx430 is offline   Reply With Quote
Old 08-13-14, 08:44 PM
 
 
 
 
Reply

Tags
lexus, location, sensor, soarer, speed, toyota

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FL Wtb w58 speed sensor RayOnBoost SC400 / 300 Classifieds 0 06-02-14 06:52 PM
93 SC400 Speedometer & trasnmission sensor sheila814 Performance & Maintenance 2 05-05-14 11:49 AM
#1 speed sensor location Johnny D GS - First Generation 2 12-25-13 09:40 AM
Normal or abnormal? BostonVP ES300 and ES330 2 05-15-13 12:46 PM
a little confused BostonVP ES300 and ES330 2 05-11-13 10:38 AM

All times are GMT -7. The time now is 07:43 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info