Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > GS Models > GS - Second Generation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Replaced the VSV today!

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-11-12, 06:11 PM   #1
GS4hunnit
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: Ca
Posts: 164
Default Replaced the VSV today!

Today I replaced the VSV on the car(such a b!zatch to replace). The car was throwing a P0446 code, and after searching around seems like replacing the VSV is the common solution. I bought a replacement part from AutoRock for like $25(deal!). After replacing the part, I disconnected the battery for a short time, maybe 2-4 mins. It cleared the CEL, then i drove it around approximately 30 miles and the CEL hasn't popped back on(crossing fingers). I was wondering if the time of the battery being disconnected has anything to do with how many miles it takes for the car to run through its checks and pop that CEL back on, or am I clear??
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
GS4hunnit is offline   Reply With Quote
Old 12-11-12, 06:17 PM   #2
GS4hunnit
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: Ca
Posts: 164
Default

sorry...www.RockAuto.com
GS4hunnit is offline   Reply With Quote
Old 12-11-12, 07:37 PM   #3
blacksedan
Lead Lap
Trader Score: (4)
 
Join Date: May 2006
Location: tx
Posts: 513
Default

whats a VSV?
blacksedan is offline   Reply With Quote
Old 12-11-12, 07:42 PM   #4
GS4hunnit
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: Ca
Posts: 164
Default

Vacuum Switching Valve, its back there with the charcoal canister. If you ever have a CEL and the codes come up to be P0446, and retightening/replacing your gas cap doesnt fix it and all your hoses are good to go, its more than likely a failed VSV. If not, then i guess youre screwed and have a bigger problem, one of them replacing your charcoal canister. YIKES.
GS4hunnit is offline   Reply With Quote
Old 12-11-12, 08:29 PM   #5
YxUxMADDDD
Lead Lap
Trader Score: (2)
 
Join Date: Feb 2012
Location: TX
Posts: 651
Default

Good info!! Should've done a DIY with pics!
YxUxMADDDD is offline   Reply With Quote
Old 12-11-12, 10:25 PM   #6
sakataj
Lexus Fanatic
Trader Score: (171)
 
sakataj's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: tenn
Posts: 15,412
Sakataj
Send a message via Yahoo to sakataj
Default

Quote:
Originally Posted by YxUxMADDDD View Post
Good info!! Should've done a DIY with pics!
there IS a DIY already posted on here for this with pics
__________________


FOR ALL YOU LOWBALLERS THIS IS HOW I FEEL:
http://www.modified.com/editors/modp...ors/index.html
sakataj is offline   Reply With Quote
Old 12-12-12, 05:51 PM   #7
GS4hunnit
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: Ca
Posts: 164
Default

So after putting on nearly 100 miles since the replacement, the freakin CEL came back on!! Does it take this long for it to go through its cycles, assuming the VSV wasnt the culprit?? Im going to go underneath the car again and check that everything is where its suppose to go this weekend. But, if everything are good to go, is it safe to say its the charcoal canister??
GS4hunnit is offline   Reply With Quote
Old 12-13-12, 01:12 AM   #8
JeffTsai
Lexus Fanatic
Trader Score: (1)
 
JeffTsai's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: DFW area TX
Posts: 5,383
Send a message via AIM to JeffTsai
Default

The EVAP system takes many many miles and several drive cycles to either determine if it's failing or passing. Try to check if you have any vacuum leaks in the evap system. That's typically where you're going to throw the code from.
__________________
2008 GS450h Hybrid Power! The new Daily Driver
2005 GS300 GTE VVTi Custom 76mm Billet Wheel Triple BB HKS T51R The 4 Door Race Car...in the making
2002 GS300 Sport Design Graphite Grey Pearl 914rwhp/785ftlb@34psi NA-T Built A650E Kinda Daily Driver E85 Powered 11:1 CR


Please email me instead of PM. I don't always empty the PM, and I don't check it as often.
Email me here and it goes direct to my phone powerdynamix@gmail.com
JeffTsai is offline   Reply With Quote
Old 12-13-12, 09:33 AM   #9
GS4_Fiend
Lexus Fanatic
Trader Score: (21)
 
GS4_Fiend's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: CA
Posts: 6,654
Default

Isn't part swapping fun?
GS4_Fiend is offline   Reply With Quote
Old 12-13-12, 05:43 PM   #10
GS4hunnit
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: Ca
Posts: 164
Default

Actually, it is! But not when the part is where the charcoal canister is at, very minimal room to work with, and when it cost MONEY! Haha, but I dont mind the actual work, its actually very fun, but then im also coming from an automotive background.

on the second note..

Why would it take nearly 100 miles for the system to detect a fault? A drive cycle doesnt take that long! Does it?..Im hoping( Soo Hard) that its just a loose tube or something, Im not trying to spend money on a gotdamn charcoal canister!
GS4hunnit is offline   Reply With Quote
Old 12-13-12, 08:53 PM   #11
GS4_Fiend
Lexus Fanatic
Trader Score: (21)
 
GS4_Fiend's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: CA
Posts: 6,654
Default

Usually, EVAP monitor takes the longest because it requires 2 days of cold soaked with about 3/4 tank of gas to enable the criteria. Since it's a Type B code, it will take 2 consecutive trips to trigger the CEL.
GS4_Fiend is offline   Reply With Quote
Old 12-14-12, 05:03 AM   #12
GS4hunnit
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: Ca
Posts: 164
Default

Well the weird thing is, everytime I do reset the system the mileage/time for the CEL to pop up is very inconsistent. Ranging from as little as 10 miles and this time,(2 minute reset) nearly 100 miles.
GS4hunnit is offline   Reply With Quote
Old 12-14-12, 10:08 AM   #13
mk2tmr2
Lead Lap
Trader Score: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: TX
Posts: 501
durmans
Default

Quote:
Originally Posted by GS4hunnit View Post
Well the weird thing is, everytime I do reset the system the mileage/time for the CEL to pop up is very inconsistent. Ranging from as little as 10 miles and this time,(2 minute reset) nearly 100 miles.
This is normal. The OBD-II monitors have certain criteria that need to be met based on a lot of different variables and dependencies. Some times those criteria are met very quickly. Sometimes it takes a lot of time.

My Miata's OBD-II system sucks. This is a common issue on the 1996 Mazdas. It can take thousands of miles and many, many drive cycles for all of the monitors to report back as ready. I couldn't get my Miata to pass inspection so I'm going to apply for a waiver.
__________________
'03 GS300 Sport Design - Just another Turbo Lexus
mk2tmr2 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-12, 10:16 AM   #14
GS4hunnit
Driver
Trader Score: (0)
 
Join Date: Aug 2012
Location: Ca
Posts: 164
Default

Ok, well the CEL came off earlier today. I havent touched it since the replacement of the VSV. And when I had it scanned couple months back, the code P0446 showed up twice, probably a pending and a hard code. Could this possibly be the reason why it came back on then turned off because of two seperate codes? Hopefully it stays off this time!!
GS4hunnit is offline   Reply With Quote
Old 12-16-12, 12:24 AM   #15
4play4dr
Lexus Champion
Trader Score: (0)
 
4play4dr's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: San Diego,CA
Posts: 2,754
Send a message via AIM to 4play4dr
Default

was this on a gs4 or 3?
__________________
GO LOW or GO HOME!

-----------4PLAY------------
4play4dr is offline   Reply With Quote
Old 12-16-12, 12:24 AM
 
 
 
 
Reply

Tags
2001, 2003, back, cel, gs300, gx470, lexus, location, replaced, replacement, switching, tacoma, toyota, vacuum, valve, vsv

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Custom Intake-CEL Comes Up-Reset ECU? joshua28 IS - Second Generation 1 08-23-13 12:16 AM
P0441 Code jtnak GS - Second Generation 0 04-26-13 09:21 AM
Another misfire thread FedUp RX - First Generation 0 01-25-13 07:22 PM
VSV for ASIS DGIKULJOT ES300 and ES330 0 08-26-12 09:19 PM
Question on the P0330 code, Knock Sensor TxTarheel RX - First Generation 11 12-16-11 11:14 AM

All times are GMT -7. The time now is 11:13 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info