APP Sensor - Club Lexus Forums

Log In 

APP Sensor

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-01-14, 02:02 PM   #1
tn96dc
Pole Position
Thread Starter
iTrader: (7)
 
tn96dc's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bay Area
Posts: 291
Default APP Sensor

Is it possible to have a faulty APP (Accelerator Pedal Position) sensor and not trigger the MIL or any codes?? I'm having symptoms like a faulty APP sensor on my 2002 GS300. Any input would be great!
tn96dc is offline   Reply With Quote
Old 06-01-14, 06:03 PM   #2
rgarjr
Lexus Champion
iTrader: (1)
 
rgarjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Southern California
Posts: 1,921
Default

What kind of symptoms. Are going into Limp Mode? I'm having problems with that right now as all.
rgarjr is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 12:26 AM   #3
tn96dc
Pole Position
Thread Starter
iTrader: (7)
 
tn96dc's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bay Area
Posts: 291
Default

I'm not going into limp mode but I get the hesitation off the line and at cruising speeds i can feel some jerking/bucking at low throttle. I also get horrible fuel consumption.
tn96dc is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 12:58 AM   #4
NorthStyle
Lexus Test Driver
iTrader: (16)
 
NorthStyle's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: FL, UK & Deutschland
Posts: 1,144
Default

Have you tried cleaning your MAF sensor? When my pedal sensor was on it's way out, the only symptom I had was that the pedal would take more effort to keep the speed up, but it would go back to normal if I just took my foot off of it for a second or two.

I didn't have any hesitation or bucking though.
NorthStyle is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 10:12 AM   #5
burny
Lexus Test Driver
 
Join Date: Dec 2008
Location: VA
Posts: 1,599
Default

Quote:
Originally Posted by tn96dc View Post
Is it possible to have a faulty APP (Accelerator Pedal Position) sensor and not trigger the MIL or any codes?? I'm having symptoms like a faulty APP sensor on my 2002 GS300. Any input would be great!
With certainty I can tell you codes may not be thrown with faulty APPS or TCM. I had it happen with both at different times. No codes, but the dreaded limp mode to point of almost causing me to get killed. I checked the sensors with a multi meter and narrowed it down each time to what it was. The TCM sensor hangs right above the manifold on a little bracket. It is exposed to a lot of heat and I'm sure that is causing failure over time. I have replaced 2 of those during the life of the car. It has beeing running like new the past year with zero issues. 140k on it. 2002 sports design GS300 Graphite Gray Pearl
burny is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 11:19 AM   #6
rgarjr
Lexus Champion
iTrader: (1)
 
rgarjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Southern California
Posts: 1,921
Default

Yeah that area does get really warm for some reason. Cant be good for the throttle control motor or the Apps sensor.

Last edited by rgarjr; 06-02-14 at 11:26 AM.
rgarjr is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 12:29 PM   #7
tn96dc
Pole Position
Thread Starter
iTrader: (7)
 
tn96dc's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bay Area
Posts: 291
Default

Quote:
Originally Posted by NorthStyle View Post
Have you tried cleaning your MAF sensor? When my pedal sensor was on it's way out, the only symptom I had was that the pedal would take more effort to keep the speed up, but it would go back to normal if I just took my foot off of it for a second or two.

I didn't have any hesitation or bucking though.
I've replaced the MAF with a new one from Lexus/Toyota. Seemed to run a bit better but not for long.. lol

Does this look like a normal reading to you guys?
tn96dc is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 12:30 PM   #8
tn96dc
Pole Position
Thread Starter
iTrader: (7)
 
tn96dc's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bay Area
Posts: 291
Default

Quote:
Originally Posted by burny View Post
With certainty I can tell you codes may not be thrown with faulty APPS or TCM. I had it happen with both at different times. No codes, but the dreaded limp mode to point of almost causing me to get killed. I checked the sensors with a multi meter and narrowed it down each time to what it was. The TCM sensor hangs right above the manifold on a little bracket. It is exposed to a lot of heat and I'm sure that is causing failure over time. I have replaced 2 of those during the life of the car. It has beeing running like new the past year with zero issues. 140k on it. 2002 sports design GS300 Graphite Gray Pearl
Did you have to calibrate anything?
tn96dc is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 02:54 PM   #9
burny
Lexus Test Driver
 
Join Date: Dec 2008
Location: VA
Posts: 1,599
Default

do that check on the Throttle control motor and the Throttle position sensor. The APPS seems within limits.
burny is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 02:58 PM   #10
burny
Lexus Test Driver
 
Join Date: Dec 2008
Location: VA
Posts: 1,599
Default

http://www.clublexus.com/forums/perf...p-mode-23.html

There is some great information in these 32 pages. Somewhere in there is a PDF attached that has all the Lexus specs on the 3 sensors mentioned. I learned a lot from it when I had issues.

Post #161 and 162
burny is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 03:03 PM   #11
burny
Lexus Test Driver
 
Join Date: Dec 2008
Location: VA
Posts: 1,599
Default

Another thing. You do know Lexus will fix these issues for free now after the class action lawsuit. If they have not been replaced before, call Lexus and tell them your issues about acceleration problem and mention class action lawsuit. Some folks on here have had it done for free recently.

http://www.clublexus.com/forums/perf...nsor-help.html reAD POST #9. you can thank me by hooking me up with that chick in your avatar.

Last edited by burny; 06-02-14 at 03:06 PM.
burny is offline   Reply With Quote
Old 06-02-14, 11:51 PM   #12
tn96dc
Pole Position
Thread Starter
iTrader: (7)
 
tn96dc's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bay Area
Posts: 291
Default

Quote:
Originally Posted by burny View Post
Another thing. You do know Lexus will fix these issues for free now after the class action lawsuit. If they have not been replaced before, call Lexus and tell them your issues about acceleration problem and mention class action lawsuit. Some folks on here have had it done for free recently.

http://www.clublexus.com/forums/perf...nsor-help.html reAD POST #9. you can thank me by hooking me up with that chick in your avatar.
Thanks burny, I'll comb through these treads. I don't think you want her after I'm done with her LOL
tn96dc is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lexus Remote App 3richard RX - 4th Gen (2016-present) 16 03-07-16 11:39 AM
Question about the Lexus Enform App mrtriad IS - 3rd Gen (2014-present) 1 10-23-15 04:10 PM
Carista App Thesil RC - 1st Gen (2015-present) 5 03-23-15 02:38 PM
Lexus insider beer88 RX - 3rd Gen (2010-2015) 4 09-08-14 02:39 PM
TPS & APPS Pedal Sensor Adjust Help Lexingram ES - 1st to 4th Gen (1990-2006) 1 07-18-14 06:01 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:38 PM.


Copyright © 2000-2016 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved