Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > ES Models > ES350 (2007 - 2012)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

air conditioner issue

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-23-14, 02:20 PM   #1
Black31385
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2014
Location: Texas
Posts: 73
Default air conditioner issue

Hello, I have an issue with my a/c. The left side blows out air but it is not cold. The right side is cold. The whole front dash has 4 vents total so the left two does not blow out cold air at all. Any help is appreciated
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
Black31385 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-14, 05:13 PM   #2
ELITech
Driver
Trader Score: (0)
 
ELITech's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: KY
Posts: 106
Default

What year is the car? How many miles? Any A/C work ever been done?
__________________
ASE Certified
Lexus Senior Certified
Lexus Fast-Track Technician

'14 WRX Hatch
'01 Accord - daily driver
ELITech is offline   Reply With Quote
Old 05-24-14, 03:15 AM   #3
Black31385
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2014
Location: Texas
Posts: 73
Default

It is a 2007 with 86,000 miles. I had this issue before I had a minor accident. When I brought it to a local shop to get fixed I had told them about this issue and they told me that they can fix it for $300 dollars. They told me that I needed some part. So I agreed with them to fix it. About one week after receiving my car back the issue came back and they told me I had to put out $70 more for another part that went bad. They told me it is a completely different issue.
Black31385 is offline   Reply With Quote
Old 05-24-14, 08:41 PM   #4
ELITech
Driver
Trader Score: (0)
 
ELITech's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: KY
Posts: 106
Default

The first thought that comes to mind is that the A/C is low on charge. While this sounds odd, low refrigerant levels can create a temperature difference between driver and passenger side.

I would've suggested a possible servo motor bad, but in 2007, the ES had it all built into one unit if I remember correctly. I know the newer ones have...

So I would have a place you trust perform an Evac & Recharge of the system. Have them put dye in the system to help detect the leak. Typically it will be the Evaporator. But not 100% guarantee.
__________________
ASE Certified
Lexus Senior Certified
Lexus Fast-Track Technician

'14 WRX Hatch
'01 Accord - daily driver
ELITech is offline   Reply With Quote
Old 05-25-14, 01:55 PM   #5
sy09es350
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2014
Location: Va
Posts: 13
Default

Hi I have a 09 ES 50K miles and its doing the same thing. Driver side vents blowing air not cold but the center passenger vent is blowing the coldest. Passenger side vent near the window is not as cold either. Suspecting the air mix servo, I removed the driver side airmix servo and cleaned the contacts + re greased. The contacts looked very clean. potentiameter contacts looked like it was electroplated gold.

I put it back on the car and watched the gear move the damper arm end to end as I set the temp control from lowest to hottest. Servo moved it incrementally end to end like it was supposed to so its not the servo.

My next step is to take your advice and take it to the dealer and ask for a refrigerant charge. how much is a reasonable cost for this?
sy09es350 is offline   Reply With Quote
Old 05-25-14, 05:25 PM   #6
sy09es350
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2014
Location: Va
Posts: 13
Default

Just got off the phone with the lexus service advisor. (Pohanka Lexus is open 365 days a year). He said not likely low on charge if passenger side is blowing cold. He also said when blowing cold only on one side 99% of the time its the air mix servo motor.

The thing I dont get is that the driver side is not blowing cold air even when the warm air gate is fully closed. (I am looking at the geared arm the servo motor lift to let warm air mix,and it is fully shut, therfore I concluded the servo motor is working)
sy09es350 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-14, 01:02 PM   #7
ELITech
Driver
Trader Score: (0)
 
ELITech's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: KY
Posts: 106
Default

I think the '09 ES has everything built into one servo if I am correct. Not trying to argue with an advisor a thousand miles away, but from tech experience, low charge can cause issues between driver and passenger side.
.
Now depending, the '09 es has a customize setting where you can differentiate the output temp on passenger side and driver side each by 2 deg celsius, +/-

So the driver side could be putting out +2 deg C over what display says, and passenger side could be -2 deg C over what display says. But if you haven't had that changed, having the Evac & Recharge done is the smartest starting point, so you know the charge is the correct amount.
__________________
ASE Certified
Lexus Senior Certified
Lexus Fast-Track Technician

'14 WRX Hatch
'01 Accord - daily driver
ELITech is offline   Reply With Quote
Old 05-26-14, 04:44 PM   #8
sy09es350
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2014
Location: Va
Posts: 13
Default

Thanks ELITech I'll tri Evac-and Recharge. I didnt mean it to come across as the advisor said you are wrong just reporting what he said.

Regarding temp difference when charge is low, could it be that the driver side vent is down stream from the passenger and the rear vent and it is getting air couple degrees higher. wondering if I didnt notice the temp difference before because it was cold enough in all vents when charge was in spec. Now that the charge is low the temp increased in all vents plus the weather is much hotter?

Thanks ELITech we are lucky to have you on the Forum.
sy09es350 is offline   Reply With Quote
Old 05-27-14, 02:01 PM   #9
Black31385
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2014
Location: Texas
Posts: 73
Default

On my car the right mid vent and passenger vent is cold. The driver and left mid vent is not cold. Could this be the air servo issue?

Last edited by Black31385; 05-27-14 at 02:07 PM..
Black31385 is offline   Reply With Quote
Old 05-27-14, 04:33 PM   #10
ELITech
Driver
Trader Score: (0)
 
ELITech's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: KY
Posts: 106
Default

Quote:
Originally Posted by sy09es350 View Post
Thanks ELITech I'll tri Evac-and Recharge. I didnt mean it to come across as the advisor said you are wrong just reporting what he said.

Regarding temp difference when charge is low, could it be that the driver side vent is down stream from the passenger and the rear vent and it is getting air couple degrees higher. wondering if I didnt notice the temp difference before because it was cold enough in all vents when charge was in spec. Now that the charge is low the temp increased in all vents plus the weather is much hotter?

Thanks ELITech we are lucky to have you on the Forum.
I didn't think you were implying the advisor said I was wrong. It's one of the first things I learned in our HVAC class. Start at the easiest most obvious point and go from there...

The vent placement isn't that much further from the evaporator. It has to do with the travel of the r134a through the evaporator. Think of it this way. On a hot day, if your hose has been in the sun, you turn on the faucet and immediately get hot water. As the water that was left in the hose during the day exits, it slowly cools down to cool water. Kind of the same concept except in reverse. The r134a enters the evaporator. It sounds weird but the purpose as it goes through the evaporator is to take away heat from inside the car. Well if the charge is low, then the r134a heats up quicker because there isn't as much to absorb heat. So by the time you get to say the half-way point, the r134a has already taken as much heat away as it can. That part of the Evap is on the driver side, so the air moving across the evap on that side which goes to the driver vents doesn't get as much heat taken away...

Hope this helps to understand roughly what is going on
__________________
ASE Certified
Lexus Senior Certified
Lexus Fast-Track Technician

'14 WRX Hatch
'01 Accord - daily driver
ELITech is offline   Reply With Quote
Old 05-27-14, 04:34 PM   #11
ELITech
Driver
Trader Score: (0)
 
ELITech's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: KY
Posts: 106
Default

Quote:
Originally Posted by Black31385 View Post
On my car the right mid vent and passenger vent is cold. The driver and left mid vent is not cold. Could this be the air servo issue?
I would start with an Evac & Recharge first.
__________________
ASE Certified
Lexus Senior Certified
Lexus Fast-Track Technician

'14 WRX Hatch
'01 Accord - daily driver
ELITech is offline   Reply With Quote
Old 08-02-14, 09:28 AM   #12
Black31385
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2014
Location: Texas
Posts: 73
Default

I would just like to update this post as I do not want to leave it un answered. I did get the a/c recharged and now the a/c blows cold evenly. I guess it was low on charge so it blows uneven. Thanks everyone for their help
Black31385 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-14, 02:42 PM   #13
Lexi66
Pole Position
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2013
Location: iL
Posts: 281
Default

Quote:
Originally Posted by Black31385 View Post
I would just like to update this post as I do not want to leave it un answered. I did get the a/c recharged and now the a/c blows cold evenly. I guess it was low on charge so it blows uneven. Thanks everyone for their help
Question,,, did Lexus dealership perform the charge? If so, curious what they charged?
Thanks!
Lexi66 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-14, 02:45 PM   #14
mcomer
Driver
Trader Score: (0)
 
mcomer's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: IL
Posts: 199
Default

ELITech, Thanks, love a good analogy!
mcomer is offline   Reply With Quote
Old 08-03-14, 12:53 AM   #15
Black31385
Rookie
Trader Score: (0)
 
Join Date: Apr 2014
Location: Texas
Posts: 73
Default

I did it myself
Black31385 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-14, 12:53 AM
 
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Climate blows hot on the left, but stuck cold on the right. oardila99 GX - First Generation 1 11-09-13 07:02 AM
Air conditioning trouble goosemac RX - First Generation 2 07-17-13 05:29 AM
Cold Air jcoukos IS - Second Generation 3 01-04-13 06:02 AM
a/c problem funyunz RX - First Generation 11 04-27-11 07:21 PM
fan wont blow air prov SC 400/300 2 10-20-08 06:06 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

All times are GMT -7. The time now is 08:28 AM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info