Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > ES Models > ES300 and ES330
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

O2 sensor problems.

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-11-14, 06:07 PM   #1
lukemags
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 9
Default O2 sensor problems.

CEL came on so i took it in and got it read. The problem was the heat 1 bank 1 sensor, so i changed it. the CEL came back on after 15 miles, got it read again, andnowits saying heat 1 bank 1 which i justed changed and heat 2 bank 1... I dont have a clue why it would be saying this. Any help would be greatly appreciated.
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
lukemags is offline   Reply With Quote
Old 07-12-14, 06:43 PM   #2
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,708
Default

Quote:
Originally Posted by lukemags View Post
CEL came on so i took it in and got it read. The problem was the heat 1 bank 1 sensor, so i changed it. the CEL came back on after 15 miles, got it read again, andnowits saying heat 1 bank 1 which i justed changed and heat 2 bank 1... I dont have a clue why it would be saying this. Any help would be greatly appreciated.
What codes did you get? Ex.: P###
What part did you use to replace it?
What year is your ES?
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 07-13-14, 05:54 PM   #3
lukemags
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 9
Default

P0135 and P0155

The O2 sensor I got is BECK/ARNLEY 1564050 online from rockauto. My car is a 1998 ES300. Im trying to get this fixed so Ican pass emissions. Do you think if could possibly be a fuse in the circuit of something along those lines?
Thanks
lukemags is offline   Reply With Quote
Old 07-14-14, 10:30 AM   #4
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,708
Default

Quote:
Originally Posted by lukemags View Post
P0135 and P0155 The O2 sensor I got is BECK/ARNLEY 1564050 online from rockauto. My car is a 1998 ES300. Im trying to get this fixed so Ican pass emissions. Do you think if could possibly be a fuse in the circuit of something along those lines? Thanks
Take a look under your hood at the emissions sticker. Does it say "CA" on it?

I suspect that you used the wrong part.
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 07-14-14, 03:54 PM   #5
lukemags
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 9
Default

I checked under the hood, it says fed/can emissions
lukemags is offline   Reply With Quote
Old 07-15-14, 09:55 AM   #6
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,708
Default

Hmm, seems like you got the right sensor if you have a Federal Emissions ES. I would have liked to see a Denso or a Toyota sensor, as I don't trust other companies with these critical parts.

P0135 and P0155 are both related to the heater circuit resistance. It either means that your sensors are bad (unlikely), your wiring is bad, or your computer (ECM) is acting up.

I would go after the sensor first and check the resistance on the heater circuit with a Multimeter, like this one.
Mastech MS8268 Digital AC/DC Auto/Manual Range Digital Multimeter Meter: Amazon.com: Industrial & Scientific Mastech MS8268 Digital AC/DC Auto/Manual Range Digital Multimeter Meter: Amazon.com: Industrial & Scientific
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 07-15-14, 03:03 PM   #7
lukemags
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 9
Default

where is the heater circuit located? Or what fuse is the HO2s relay located, since I dont have a manual for my car...
lukemags is offline   Reply With Quote
Old 07-15-14, 07:07 PM   #8
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,708
Default

It's a matter of checking the black wires on the sensor itself. You unplug it, connect a multimeter to the two contacts in the plug and take a reading.

This is how to do it: http://www.clublexus.com/forums/rx-f...esistance.html

Your readings should be between 11-16 ohms on a good heater circuit. Do it on the B2S1 sensor first, the one by the radiator, since it's the easier one to access.

Last edited by MrBooby; 07-15-14 at 07:19 PM..
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 07-17-14, 04:59 PM   #9
lukemags
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 9
Default

isnt B1H1 the sensor thats easy to get to. Right infront as u open the hood latch?
lukemags is offline   Reply With Quote
Old 07-18-14, 12:51 PM   #10
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,708
Default

Quote:
Originally Posted by lukemags View Post
isnt B1H1 the sensor thats easy to get to. Right infront as u open the hood latch?
B2S1 is next to the radiator. B1S1 is near the firewall and difficult to access.

If you thought otherwise, it makes me think that you created the code for B2S1 by swapping the wrong side.

Did the original sensor in B2S1 look the same as your replacement part? Or did it have smaller and less holes on it?

Lastly, get in contact with your Lexus dealer and give them your VIN, so that they can confirm if your car has Federal or CA emissions. It makes a huge difference when it comes to O2 sensors.
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 07-21-14, 05:41 PM   #11
lukemags
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 9
Default

I put the old 02 sensor back in friday and checked the codes again, and you were right, i had changed the wrong sensor... Do you know of a good way to get at the other upstream sensor? I cant find a good way under or on top... Thanks luke
lukemags is offline   Reply With Quote
Old 07-22-14, 04:48 AM   #12
MrBooby
Lexus Champion
Trader Score: (1)
 
MrBooby's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 2,708
Default

Quote:
Originally Posted by lukemags View Post
I put the old 02 sensor back in friday and checked the codes again, and you were right, i had changed the wrong sensor... Do you know of a good way to get at the other upstream sensor? I cant find a good way under or on top... Thanks luke
It's not easy. I unbolted mine from the bottom with a 3/8 socket wrench and disconnected the wire from the top by lying on the intake plenum. You will need at least a foot long handle on the ratchet to break the sensor free. I would also highly recommend to soak it in PB blaster or WD40, prior to turning it, or you may risk breaking the threads.

In regards to B2S1, if your code went away after putting the old one back, then your replacement part is either bad or not compatible with your car.
MrBooby is offline   Reply With Quote
Old 07-28-14, 04:05 PM   #13
lukemags
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 9
Default

My problem is if I get the sensor off, how am I going to get the new one in the hole and start it without being able to reach it except with the socket. Wont it just spin in place and not start?
lukemags is offline   Reply With Quote
Old 08-07-14, 03:39 PM   #14
lukemags
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 9
Default

Im looking for an o2 sensor. would this be a good one to get for my car?
Part Number: DEN 2344622
Product Line: DENSO
Attributes:
# Oxygen Sensor Wires : 4
Oxygen Sensor Heated : Heated
Oxygen Sensor Wire Length : 12.6
# of Connectors : 1
Oxygen Sensor Thread Size : Direct Fit
lukemags is offline   Reply With Quote
Old 08-07-14, 03:41 PM   #15
lukemags
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by lukemags View Post
Im looking for an o2 sensor. would this be a good one to get for my car?
Part Number: DEN 2344622
Product Line: DENSO
Attributes:
# Oxygen Sensor Wires : 4
Oxygen Sensor Heated : Heated
Oxygen Sensor Wire Length : 12.6
# of Connectors : 1
Oxygen Sensor Thread Size : Direct Fit
Important Information:
Front of Converter
w/o California Emissions

From NAPA
lukemags is offline   Reply With Quote
Old 08-07-14, 03:41 PM
 
 
 
 
Reply

Tags
fuse, heater, is300, lexus, location, o2

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need some assistance from Electrical Gurus MrBooby ES300 and ES330 8 06-17-14 12:24 AM
Lean bank 1 & 2 Check engine turning on Bumbobee ES300 and ES330 5 03-28-14 06:26 AM
2002 ES300 - P0031 code: Bank 1, Sensor 1 Replacement Trunk ES300 and ES330 10 03-13-14 02:15 PM
In Need of Help JeremyIS30 IS - First Generation 5 03-04-13 05:53 AM
New CELs BearsLexus RX - First Generation 0 01-24-13 03:09 PM

All times are GMT -7. The time now is 05:03 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info