Go Back   Club Lexus Forums > Lexus Model Forums > ES Models > ES300 and ES330
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

99 es300 rought idle, no brakes and rough driving

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-02-13, 05:13 PM   #1
Kbake
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2013
Location: washington
Posts: 3
Default 99 es300 rought idle, no brakes and rough driving

My lexus is broke. I had took it to the dealership after changing thd coil packs on them, and the spark plugs, as well as punching the front cat because it was glowing.red.when running.like crap. So a little code reader said it was cylinders 1,3,5 that were misfiring. I changed the plugs and bought six coil packs. Okay, nothing changed. I caved in and took it to lexusand the said it my vvt, or they think. They want 1000$ just to look at it. HELPPPPPPPP
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on Club Lexus!
Kbake is offline   Reply With Quote
Old 05-12-13, 10:34 AM   #2
sitotis
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jan 2011
Location: CO
Posts: 8
Default

I may be able to help you! Change your camshaft position sensor. Yours will be the one on the back bank (bank 1) of the engine because the that's where 1, 3, and 5 are. The camshaft position sensor tells the engine what speed to fire the coils at, so when it's broken, you get misfires on all three cylinders on that bank.


Here's a link showing a picture of the sensor and where to find it. It is the easiest thing to replace once you find it. One bolt (10mm) and you're good.

http://www.clublexus.com/forums/rx-f...ontroller.html

Good Luck!
sitotis is offline   Reply With Quote
Old 05-12-13, 10:37 AM   #3
sitotis
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jan 2011
Location: CO
Posts: 8
Default

There is potential that it may be the OCV valve (oil control valve) as this can get gunked up and get stuck, allowing lots of oil through. However, I think you should start with the camshaft position sensor.

Also, the reason your exhaust manifold is glowing red hot is because the frequent misfires are allowing unused gasoline through the engine and it combusts once it gets to the exhaust manifold. Hope this helps.
sitotis is offline   Reply With Quote
Old 05-12-13, 03:48 PM   #4
ES3_Ray
Lead Lap
Trader Score: (0)
 
ES3_Ray's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: New Jersey
Posts: 624
Send a message via AIM to ES3_Ray
Default

this happened to my dad's 99 ES, it was the VVTi OCV you can take it apart and clean it if you're feeling daring. or just purchase new ones and change it with a 10mm socket and flexible hands.
__________________

1998 ES300 230,xxx Miles [SOLD]

2000 ES300 150,xxx Miles
Platinum Edition | HID w/ autolevel | Black Interior | Eibach Pro-Kit | Tokico Struts | OEM Toyota FStB | TRD RSB | Avalon Brakes | GS350 Wheels | Hankook V2 Concept 225/45/17 |
ES3_Ray is offline   Reply With Quote
Old 05-12-13, 08:01 PM   #5
Zen470
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: May 2013
Location: Colorado
Posts: 43
Default

this happened to my lexus. Problem was fixed with new distributor cap
Zen470 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-13, 07:53 AM   #6
sitotis
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
Join Date: Jan 2011
Location: CO
Posts: 8
Default

I'm pretty sure that the 1mz-fe engine doesn't have a distributor cap.
sitotis is offline   Reply With Quote
Old 01-20-14, 12:35 PM   #7
mech986
Driver School Candidate
Trader Score: (0)
 
mech986's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: CA
Posts: 3
Default

Did OP ever get this sorted out? I'm wondering what the code was ultimately and whether it was the oil control valve?
mech986 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-14, 12:35 PM
 
 
 
 
Reply

Tags
99, 99es300, bank, drive, e300d, hot, idle

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GS400 coil packs.. xdavid408x Performance 1 08-30-14 02:07 AM
po0306 misfire kakollmann ES300 and ES330 5 08-12-14 08:41 PM
GS300 Running a little rich - Failing Smog! VIP161 Performance 3 03-21-14 08:43 PM
gs300 ignition coil gstreee GS - Second Generation 2 12-31-13 03:49 PM
Changed plugs- should I change coils also?? LexBrett SC 430 8 04-25-13 05:19 AM

All times are GMT -7. The time now is 11:05 PM.

Join ClubLexus
Advertising


Copyright © 2000-2008 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved
Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use | JOBS


Get all contact info