Car starts, idles, idles low, then rough, and dies. - Club Lexus Forums


Car starts, idles, idles low, then rough, and dies.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-10-14, 11:11 PM   #1
Bumbobee
Driver
Thread Starter
 
Bumbobee's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question Car starts, idles, idles low, then rough, and dies.

Hey guys,

Today I was coming back from a long trip to the lake (450 km) and the car was running great. I dropped someone off, then started the car back up again, it idles rough and died. I tried a few more times and same thing.

I finally held one foot on the brake, one foot giving it a little gas so it wouldn't die, and I managed to shift it into gear before it died. I made my way home, the car felt a little funny as if there was a jerkiness to acceleration. It would also idle rough in gear at stop lights but it didn't die.

There is no check engine light.

I replaced the oxygen sensors, knock sensors, a while ago, maybe 5000-6000 km ago. Car was running fine all this time.

What could it be?
Bumbobee is offline   Reply With Quote
Old 08-11-14, 03:22 AM   #2
ES300NZ
Lead Lap
 
Join Date: Jul 2014
Location: New Zealand
Posts: 543
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

gee .. that really could be alot of things.
- vaccum leak, ripped inlet pipe, etc.
- bad MAF,
- bad water temp sensor,
- poor fuel/part blockage or fuel filter obstruction,
- bad coil (s)
- bad earth, or poor earth connection
- VVTI sensor failure.

- a glitch. with the ecu, it learned something wrong and now needs a reset. (start here it's free)
ES300NZ is offline   Reply With Quote
Old 08-11-14, 05:55 AM   #3
speedkar9
Lexus Test Driver
 
speedkar9's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto, Canada
Posts: 1,212
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Idle air control valve,

www.youtube.com/watch?v=i82s4ZfR2js
speedkar9 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-14, 07:56 AM   #4
Bumbobee
Driver
Thread Starter
 
Bumbobee's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Will try the reset.

MAF sensor is new.
VVT sensors are new.

Will try cleaning the IAC.
Bumbobee is offline   Reply With Quote
Old 08-11-14, 08:21 AM   #5
Bumbobee
Driver
Thread Starter
 
Bumbobee's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Just cleaned IAC and throttle body, did not help, problem still there.
Bumbobee is offline   Reply With Quote
Old 08-11-14, 08:54 AM   #6
PFB
Lexus Test Driver
 
PFB's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Montreal, Canada
Posts: 1,585
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If you filled it up recently, could it be that you got a bad batch of fuel somewhere on your trip?
PFB is offline   Reply With Quote
Old 08-11-14, 09:52 AM   #7
Bumbobee
Driver
Thread Starter
 
Bumbobee's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Filled it up with Shell V-Power 91 no ethanol in a Toronto gas station. First time running 91 octane in a while, and I think first time since changing all the knock sensors and oxygen sensors etc.
Bumbobee is offline   Reply With Quote
Old 08-11-14, 11:58 PM   #8
Bumbobee
Driver
Thread Starter
 
Bumbobee's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Brought it to the mechanic and he said it's probably the IAC valve.

He said he will try and clean it and see what happens. If not going to have to order a new one from rock auto. Here in Canada parts source wants 297 + tax for one...right...
Bumbobee is offline   Reply With Quote
Old 08-13-14, 10:52 AM   #9
Bumbobee
Driver
Thread Starter
 
Bumbobee's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Toronto
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Mechanic took out the IAC valve, cleaned it, let it soak over night. Put it back in and car works.

Thank god!
Bumbobee is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car starts runs for an instant and dies spinscan LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) 6 09-12-15 05:31 PM
Lexus ES300 Running rough on startup then dies Zen470 ES - 1st to 4th Gen (1990-2006) 1 05-23-13 08:21 PM
Wtf is going on with my car??? Dons98GS GS - 2nd Gen (1998-2005) 9 12-15-10 09:06 AM
Car surging at idle no check lights 91ls400own LS - 1st and 2nd Gen (1990-2000) 2 07-22-10 05:30 PM
car died is it cursed? jth3rd Performance & Maintenance 8 03-29-08 03:36 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:57 AM.


Copyright © 2000-2016 Internet Brands, Inc. All Rights Reserved